8.10.2015 15:37

Μόνο πρόστιμα μέχρι να ελεγχθεί το χάος

- ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ... ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ

Η 24ωρη παρουσία τροχονόμου, φαίνεται τελικά ότι αποτελεί την πολυπόθητη λύση στο κυκλοφοριακό της πόλης, αφού όλα μπορούν να αλλάξουν εκτός από τη νοοτροπίας μας. Παρά το σαφάρι ελέγχων και τις βεβαιώσεις της Τροχαίας Χίου για σειρά παραβάσεων του Κ.Ο.Κ., οι περισσότεροι οδηγοί φαίνεται ότι δεν συνετίζονται, συνεχίζοντας να αποζητούν τη διευκόλυνσή τους σε βάρος των υπολοίπων.

«Δεν ελέγχεται η παράνομη στάθμευση»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δήλωσε στον «π» ο διοικητής της Τροχαίας Χίου Ι. Αραμπατζής, που τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στους δρόμους, κυρίως της πόλης, εστιάζεται στην παράνομη στάθμευση.

«Η κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη. Για τις ώρες που υπάρχει παρουσία συνεργείου της Τροχαίας όλα βαίνουν καλώς. 1 μόλις λεπτό μετά την απομάκρυνσή του επικρατεί το αδιαχώρητο. Για παράδειγμα ενώ στη Φιστέλ ντε Κουλάνς υπάρχουν αρκετές θέσεις για δίκυκλα κάποιος που θέλει να μεταβεί στην αγορά σταθμεύει το μηχανάκι του παράνομα στην είσοδο της Απλωταριάς για να μην προχωρήσει 50 μέτρα μακρύτερα», σημείωσε ο κ. Αραμπατζής.

 Ίδια εικόνα όμως επικρατεί και στα σημεία της ελεγχόμενης στάθμευσης είτε περιμετρικά του Κήπου στις οδούς Δημοκρατίας και Πολυτεχνείου είτε στην οδό Καρπασίας πίσω από το Δημαρχείο.

«Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούμε ελέγχους κάθε 1-2 ημέρες. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι γεγονός ότι πολλοί είναι αυτοί που συνεχίζουν να αδιαφορούν για την εφαρμογή του μέτρου. Σε κάθε έλεγχο μπορεί να βεβαιώσουμε από 20 έως 30 αυτοκίνητα. Βέβαια υπάρχουν κι αυτοί που τηρούν το μέτρο και τοποθετούν συστηματικά κάρτες στάθμευσης», ανέφερε ο διοικητής της Τροχαίας Χίου.

Πρόστιμα φωτιά στους παραβάτες της Απλωταριάς

Παρότι, όπως ξεκαθάρισε ο Ι. Αραμπατζής, η επιβολή προστίμου είναι το τελευταίο μέτρο ώστε να συνετιστεί ο παραβάτης, η Υπηρεσία είναι αμείλικτη σε ότι αφορά στους πεζόδρομους. Έτσι τα συνεργεία μόνο την τελευταία εβδομάδα βεβαίωσαν 20 παραβάσεις των 200 ευρώ σε οδηγούς κυρίως μηχανών που διέσχιζαν την Απλωταριά, παραβιάζοντας το δικαίωμα του πεζού να χρησιμοποιεί πεζόδρομους, χωρίς τους κινδύνους συνύπαρξης με Ι.Χ. και δίκυκλα.

«Μην αγνοούμε τα σήματα»

Ο διοικητής της Τροχαίας επεσήμανε μεταξύ άλλων κι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο, που έχει να κάνει με τις αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων.

«Παρότι υπάρχει γενικότερη ύφεση, παρατηρούμε ότι τα τελευταία τροχαία ατυχήματα σημειώνονται σε δρόμους της πόλης ή περιμετρικά από αυτή όπου η κίνηση είναι ελάχιστη, κυρίως επειδή κάποιος αποφασίζει να αγνοήσει τα σήματα του Κ.Ο.Κ.».

Φεύγουν τα μπλοκάκια, έρχονται τα tablet

Την ίδια ώρα που το κυκλοφοριακό της πόλης παραμένει σταθερά δυσεπίλυτο, η Τροχαία Χίου εκσυγχρονίζεται, τουλάχιστον ως προς το σκέλος της βεβαίωσης παραβάσεων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τροχαίας, η Υπηρεσία έχει ήδη προμηθευτεί με 6 tablet τα οποία αναμένεται να αντικαταστήσουν τα γνωστά μπλοκάκια των Τροχονόμων. Η βεβαίωση της παράβασης θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και στον παραβάτη θα δίδεται πλέον με τη μορφή απόδειξης, χωρίς μάλιστα να υπάρχει η δυνατότητα να «σβηστεί» για οποιονδήποτε λόγο από το σύστημα.

«Η καταγραφή θα γίνεται στο tablet και κατόπιν η έκδοση θα γίνεται επί τόπου με τη χρήση εκτυπωτικού μηχανήματος που θα είναι τοποθετημένο στο περιπολικό ή στο δίκυκλό της υπηρεσίας», εξήγησε ο κ. Αραμπατζής.

Δύο από αυτά τα μηχανήματα έχουν ήδη δοθεί στο Α.Τ. Μαστιχοχωρίων και στο Α.Τ. Καρδαμύλων, ενώ στην Υπηρεσία γίνονται διαρκώς σεμινάρια και εξάσκηση ώστε ο νέος τρόπος βεβαίωσης παραβάσεων να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2016. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ