8.3.2016 11:24

Μετωπική επιχειρηματιών – Λιμενικού Ταμείου για το Λιμάνι των Μεστών

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΧΥΔΗΝ ΥΛΙΚΑ, 30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

Στην επικαιρότητα επαναφέρουν το ζήτημα της απαγόρευσης ελλιμενισμού των πλοίων που μεταφέρουν χύδην υλικά στο λιμάνι της Χίου, 30 εταιρίες από τον κλάδο των μεταφορών αλλά και των αδρανών υλικών.

Με επιστολή τους στη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου κάνουν λόγο για αντιδημοκρατική, αυθαίρετη, πρόχειρη κι παντελώς αναιτιολόγητη απόφαση, για την οποία τονίζουν ότι ενώ αφορά μόνο στα επικίνδυνα φορτία, τείνει να λάβει καθολική διάσταση.

Όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων οι 30 επιχειρηματίες η προ έτους απόφαση πάρθηκε με βάση ψευδή γεγονότα, όπως για παράδειγμα ότι η εκφόρτωση τσιμέντου δημιουργεί σκόνη που επηρεάζει τους κατοίκους του Κάστρου.

«Η εκφόρτωση δεν δημιουργεί σκόνη παρά μόνο αν παρουσιαστεί βλάβη στα μηχανήματα του πλοίου. Τέτοια βλάβη έχει παρουσιαστεί μία φορά στιες τελευταίες χίλιες εκφορτώσεις», επισημαίνουν οι ίδιοι τονίζοντας παράλληλα ότι η πρόσδεση Οχηματαγωγών και Φορτηγών πλοίων στα Μεστά, γίνεται σε βάρος της γραφικής προκυμαίας της περιοχής.

Παράλληλα σημειώνουν ότι το κόστος της ναύλωσης ενός φορτηγού πλοίου που δένει στα Μεστά θα αυξηθεί κατακόρυφα αφού θα χρειαστεί να περιμένει περισσότερες ώρες λόγω μεγαλύτερης απόστασης για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Τέλος οι ίδιοι επισημαίνουν ότι οι εργάτες του λιμένα της Χίου, χάνουν τη δουλειά τους ενώ το μεγαλύτερο κόστος που απαιτείται για τη μετάβαση των φορτηγών στα Μεστά θα το επωμιστεί ο τελικός καταναλωτής.

Ανένδοτο το Λιμενικό Ταμείο

Άμεση υπήρξε η παρέμβαση του προέδρου της Λιμενικής Επιτροπής Μ. Μπελέγρη που σχολιάζοντας την επιστολή των επιχειρηματιών σημείωσε στον «π» ότι στον Λιμένα Μεστών προσεγγίζουν, έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής, μόνο όσα πλοία μεταφέρουν χύδην φορτία.

«Συνεπώς δεν θίγονται ούτε οι μεταφορικές εταιρίες, ούτε και όσοι επιχειρηματίες έχουν σχέση με οχηματαγωγά πλοία που συνεχίζουν, ως γνωστόν, να δένουν στο λιμάνι της Χίου. Από την άλλη οι λιμενεργάτες του Κεντρικού Λιμένα, πράγματα έχουν χάσει ένα μέρος του κύκλου εργασιών τους, ο οποίος όμως μεταφέρθηκε στους συναδέλφους τους στο λιμένα Μεσών, που μέχρι τότε παρέμεναν άεργοι», εξήγησε ο ίδιος, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι η Λιμενική Επιτροπή θα συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά την ορθότητα των επιλογών της σε ότι αφορά στη χρήση του Λιμένα Μεστών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ