29.12.2012 15:16

Μετωπική Αστυνομικών - Σοφρωνιστικών για τα γεμάτα κρατητήρια

"ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ" ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΟΦΡΩΝΙΣΤΙΚΟΙ

 

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν πλέον οι σχέσεις μεταξύ Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου και των Σοφρωνιστικών Υπαλλήλων των Δικαστικών Φυλακών του νησιού μετά την άρνηση των τελευταίων να παραλάβουν κρατούμενους λόγω της πληρότητας των φυλακών.

Οι αστυνομικοί που κάνουν λόγο για απαράδεκτες ενέργειες από τους Σοφρωνιστικούς που ενέχουν μάλιστα κινδύνους μέχρι και εξέγερσης, ετοιμάζονται να προσφύγουν με ένδικα μέσα από τις αρχές του χρόνου, κατά παντός υπευθύνου.

Μάλιστα το πρωί της Παρασκευής σε σύσκεψη που πραγματοποίησε το Δ.Σ. της Ένωσης απέρριψαν ομόφωνα την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Αμπαζής προκειμένου να υπάρξει από κοινού συνάντηση με τους Σοφρωνιστικούς ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Στον αντίποδα οι Σοφρωνιστικοί υπάλληλοι το πρωί του Σαββάτου εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων καυτηριάζουν την «αντισυναδελφική» στάση των Αστυνομικών ενώ τονίζουν ότι η λύση του προβλήματος είναι στο χέρι της πολιτείας και όχι στο δικό τους.  

Η ανακοίνωση

«Το Κατάστημα Κράτησης Χίου έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες φιλοξενίας νεοεισερχομένων κρατουμένων. Μπορεί λόγω παλαιότητας των εγκαταστάσεων και ελλείψεων υποδομών και προσωπικού να μην τηρεί τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και που επιβάλλει η σύγχρονη ευρωπαϊκή σωφρονιστική πολιτική, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι στο αυτό Κατάστημα προσπαθούμε, πολλές φορές ίσως ανεπιτυχώς, να εξασφαλίζουμε για τους εγκλείστους όσο το δυνατό ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

                Η στάση που τηρεί η Αστυνομική Ένωση απέναντι μας δεν μας ξαφνιάζει αφού την ίδια στάση ακολουθούν οι αστυνομικές ενώσεις κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα. Εμείς δεν θα μεταθέσουμε την ευθύνη σε συναδέλφους εργαζομένους, ούτε θα κατηγορήσουμε τη στάση και τις αντιδράσεις τους. Δεν θα αργήσει άλλωστε η ώρα που μαζί με τους αστυνομικούς θα ξενυχτάμε στο Κατάστημα στην επερχόμενη, βέβαιη και δικαιολογημένη δυστυχώς,  κινητοποίηση των κρατουμένων.

                Η διαχρονική αδιαφορία των Κυβερνήσεων για το πρόβλημα συμφόρησης των ελληνικών φυλακών έχει μετατρέψει την κατάσταση πίσω απ’ τα κάγκελα σε επιεικώς ανυπόφορη τόσο για τους κρατουμένους όσο και για μας τους εργαζομένους.  Τόσο εμείς όσο και οι αστυνομικοί γινόμαστε σήμερα οι τελικοί αποδέκτες ενός προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κοινωνία μέσω των αιρετών αντιπροσώπων της.

                Ως προς τη νομοθεσία επιτρέψτε ενδεικτικά να παραθέσουμε το άρθρο 21 του Νόμου 2776/1999 ή κοινώς του Σωφρονιστικού Κώδικα περί χώρου διαβίωσης των κρατουμένων: Οι θάλαμοι πρέπει να διαθέτουν εμβαδόν τουλάχιστον 6 τετραγωνικών μέτρων ανά κρατούμενο και να είναι εξοπλισμένοι με αντίστοιχα κρεβάτια, ντουλάπες, καθώς και ανάλογης επιφάνειας τραπέζι ή τραπέζια με ισάριθμα καθίσματα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

                Είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε περισσότερο για να καλύψουμε τις ελλείψεις σε προσωπικό,  μπορούμε να συνεχίσουμε κι απλήρωτοι τα νυχτερινά και τα εξαιρέσιμά μας, αρνούμαστε όμως να γίνουμε θύματα βίας σε δικαιολογημένο ξέσπασμα των κρατουμένων. Αρνούμαστε να συντελέσουμε σε κακοποίηση κρατουμένων, γιατί να ξέρετε όσο περισσότεροι είναι οι κρατούμενοι τόσο αυξάνονται οι βιαιοπραγίες μεταξύ τους ακόμη και για λίγα εκατοστά χώρου. Φοβούμαστε τέλος ότι σε εμφάνιση περιστατικού μολυσματικής ασθένειας, η εξάπλωση θα είναι άμεση ακόμη και στο προσωπικό κι αν εμείς γνωρίζουμε τους κινδύνους, δυστυχώς οι οικογένειές μας δεν ευθύνονται σε τίποτα. Σήμερα δεν διαθέτουμε δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική κάλυψη κι ένα τέτοιο σενάριο δεν θα θέλαμε να το φανταστούμε.

Τέλος σας ενημερώνουμε ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί τόσο από τους κρατουμένους όσο κι από τους υπαλλήλους. Αναμένουμε από τη νέα χρονιά κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των κρατουμένων αν δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα αποσυμφορήσει πραγματικά τις φυλακές. Ταυτόχρονα αναμένουμε και κινητοποιήσεις στον κλάδο μας αμέσως μετά το πέρας των εορτών για τον ίδιο λόγο. Έχουμε συνάδελφο 32 ετών σε αναπηρικό καροτσάκι, βλέπουμε συνάδελφους να συνταξιοδοτούνται καθημερινά κι έχουμε και συναδέλφους που φοβούνται πλέον να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι ώρα να κοιτάξουμε μεμονωμένα τα προβλήματα αλλά συνολικά!

Παραμένουμε ανοικτοί στο διάλογο για επίλυση του τοπικού προβλήματος και είμαστε διατεθειμένοι να παραλάβουμε όλους όσους βρίσκονται στα Κρατητήρια εφόσον η πολιτική ηγεσία τηρήσει τις υποσχέσεις της και μεταφέρει τους κρατουμένους, των οποίων οι αιτήσεις για μεταφορά σε αγροτικά Καταστήματα εκκρεμούν». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ