22.4.2013 16:10

Μεθόδευση των στοιχείων του κατηγοτηρίου καταγγέλει η Ελ. Βόζενμπεργκ

- 2 ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ 1 ΑΙΤΗΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η ΣΥΝΟΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ Γ. ΚΟΥΤΟΥΜΑΝΟΥ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε από τα πρώτα κιόλας λεπτά η δεύτερη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης των Locos αφού οι απουσία των δικηγόρων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Δ.Σ. Αθηνών, δημιούργησε κενά στην υπεράσπιση 5 κατηγορουμένων.

Παρά τα όσα είχαν συνεννοηθεί ήδη από την περασμένη Παρασκευή οι συνήγοροι υπεράσπισης με τους Εφέτες Δικαστές, αυτά δεν τηρήθηκαν με αποτέλεσμα στις 12:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, η πρόεδρος του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αικ. Παπαβασιλείου να ανακοινώσει τη διακοπή της συνεδρίασης και τη συνέχισή της στις 9 το πρωί της Τρίτης

Η ουσία των ενστάσεων

Τον ασκό του αιόλου για την αδιέξοδη διαδικασία άνοιξε η δικηγόρος του Γ. Κουτουμάνου, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών, Ε. Βόζενμπεργκ η οποία μαζί με τους συνεργάτες της Αν. Γιαννουλίδου και Αντ. Τράκα υπέβαλαν 2 ενστάσεις ακυρότητας του κατηγορητηρίου.

Όπως ισχυρίστηκαν ενώπιον του δικαστηρίου παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στις τηλεφωνικές συνομιλίες που απέσπασε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Χίου με τη βοήθεια του κοριού της Ε.Υ.Π., αυτό δεν κατέστη δυνατό αφού σύμφωνα με έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης δεν υπήρχαν οι υλικοτεχνικές υποδομές για τη δημιουργία αντιγράφων.

«Οι ψηφιακοί δίσκοι δεν βρίσκονται μαζί με τη δικογραφία ώστε να έχουμε πρόσβαση αλλά στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών. Ο εντολέας μας αρνείται ότι είναι ο ίδιος στις τηλεφωνικές συνομιλίες ενώ κατά δήλωσή του ουδέποτε έκανε χρήση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών. Αυτό με ποιο τρόπο μπορεί να εξακριβωθεί όταν μας αρνούνται την παραχώρηση αντίγραφων», σημείωσε προς τους δικαστές η κ. Γιαννουλίδου ενώ συνέχισε λέγοντας:

«Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με τη χάρτα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να έχει στη διάθεσή του κάθε αναγκαία πληροφορία για να ετοιμάσει την απολογία του. Τα CD με τις τηλεφωνικές συνομιλίες αποτελούν πειστήρια και πρέπει να τα εξετάσουμε. Αν το δικαστήριο αρνηθεί να τα δώσει τότε συντρέχουν βάσιμοι λόγοι ακυρότητας του κατηγορητηρίου. Συνεπώς αιτούμαστε τη διακοπή ή έστω την αναβολή της δίκης», είπε η ίδια.

«Θεωρούμε σαφώς ότι η υπόθεση διογκώθηκε από τις αστυνομικές αρχές. Οι πραγματικοί αρχηγοί διέφυγαν της Αστυνομίας. Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι τον Αύγουστο τα στελέχη του Τ.Δ.Ν. Χίου έδειχνας ως αρχηγούς της οργάνωσης δύο Αλβανούς και συγκεκριμένα τους Αλφρεντ και Έριν Γκίκα και ξαφνικά και χωρίς να εξηγείται ο τρόπος, φθάσαμε στη σύλληψη του Γ. Κουτουμάνου του οποίου η υπόδειξη ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης έρχεται να καλύψει τα κενά στη δυνατότητα της Α.Δ. Χίου να βρει τον πραγματικό αρχηγό», είπε με τη σειρά του ο κ. Τράκας.

Για μεθοδευμένη διαδικασία που στόχο έχει την εξόντωση του Γ. Κουτουμάνου, έκανε λόγο η γνωστή δικηγόρος Ε. Βόζενμπερκ για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι από το Τ.Δ.Ν. Χίου έγινε επιλεκτική καταγραφή των συνομιλιών.

«Το λέμε ξεκάθαρα από την αρχή ότι υποκρύπτεται μεθόδευση. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι υπάρχουν απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από 18 τηλεφωνικές συνδέσεις καμία εκ των οποίων δεν ανήκει στον κ. Κουτουμάνο. Ωστόσο εμείς παρά τις προσπάθειές μας παράτυπα ποτέ δεν πήραμε στα χέρια μας αυτές τις συνομιλίες», ανέφερε η κ. Βόζενμπεργκ.

Τη λύση πάνω στο ζήτημα που προέκυψε έδωσε ο Εισαγγελέας Εφετών Βορείου Αιγαίου Παν. Καψιμάλης, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 363 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται η διαδικασία της αυτοψίας.

Παράλληλα εισηγήθηκε την απόρριψη των ενστάσεων και την διακομιδή των ψηφιακών δίσκων με τις τηλεφωνικές συνομιλίες από την Ασφάλεια στην αίθουσα ώστε να υπάρξει άμεση πρόσβαση στα ψηφιοποιημένα αρχεία. Η εισήγησή του έγινε δεκτή από το δικαστήριο και έτσι συνεχίστηκε η δίκη.

Κενό στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων

Σημαντικά πάντως προβλήματα προέκυψαν ως προς την ουσιαστική εκδίκαση της υπόθεσης αφού οι απουσία 5 δικηγόρων που βρίσκονταν εκτός Χίου για άλλες δίκες δημιούργησε κενό στην υπεράσπιση των εντολέων τους.

Παρά το γεγονός ότι την Παρασκευή συνήγοροι και Εφέτες είχαν συμφωνήσει ότι όσοι από αυτούς απουσιάζουν θα έπρεπε είτε να αντικατασταθούν με άλλους συναδέλφους τους είτε να εξετάσουν τους μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης άλλη ημέρα, τελικά διατυπώθηκαν σημαντικά ζητήματα για τη συνέχιση της δίκης.

Και πάλι η Ε. Βόζενμπεργκ ερχόμενη σε αντιδικία με τους δικαστές ζήτησε τη διακοπή της εκδίκασης αφού η διαδικασία δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με την απουσία των συνηγόρων υπεράσπισης.

Έτσι μετά από μισάωρη διακοπή το Δικαστήριο αποφάσισε να εξεταστούν οι μάρτυρες που αφορούν έναν μόνο κατηγορούμενο και όχι αυτοί που αφορούν στο σύνολό τους.

«Πέσαμε από τα σύννεφα»

Η αρχή των καταθέσεων των μαρτύρων έγινε με τους μάρτυρες υπεράσπισης του ενός από τους 54 κατηγορούμενος και συγκεκριμένα του Φασιανού υπέρ του οποίου κατέθεσαν οι καθηγητές του κύριοι Βαρβάκης και Παρίσης, ο διευθυντής της Ε.Μ.Χ. Χίου Γ. Κουντουριάδης αλλά και ο πατέρας του Δημ. Φασιανός.

Υπερκινητικό παιδί που δεν είχε όμως εκδηλώσει ποτέ παραβατική συμπεριφορά τον χαρακτήρισε ο κ. Παρίσης υπογραμμίζοντας ότι: «αν τα πράγματα έφθασαν στο σημερινό σημείο φταίει η οικογένεια, το σχολείο και η κοινωνία».

Σημαντικά ήταν και τα όσα κατέθεσε ο πατέρας του κατηγορουμένου που απαντώντας στις ερωτήσεις των Δικαστών ανέφερε:

«Από μικρός ήταν στη δουλειά. Είναι παιδί του μεροκάματου. Δεν είχα καταλάβει ότι ήταν χρήστης γιατί δεν είχε αλλάξει τίποτα στη συμπεριφορά του. Οι γονείς σε τέτοιες περιπτώσεις τα μαθαίνουν πάντα τελευταίοι. Μετά την αποφυλάκισή του συνέχισε τη σχολή του στη Λάρισα. Μάλιστα κάθε λίγο πήγαινα και εγώ εκεί για να δω πώς τα πάει. Είχα ενημέρωση και από τους καθηγητές του και πλέον δείχνει ότι έχει καταλάβει το σφάλμα του. Έχω να πω ότι όταν το έμαθα έπεσα από τα σύννεφα. Ήταν μέσα στη ζωή, ήταν εθελοντής πυροσβέστης, ήταν εργατικός, τίποτα δεν έδειχνε ότι ήταν χρήστης».

Η διακοπή

Αμέσως μετά την εξέταση των μαρτύρων του Φασιανού η εκδίκαση οδηγήθηκε εκ νέου σε νέο αδιέξοδο αφού οι περισσότεροι μάρτυρες υπεράσπισης είχαν αποχωρήσει με αποτέλεσμα να πρέπει να εξεταστούν οι αστυνομικοί. Αυτό θα σήμαινε ότι οι 5 κατηγορούμενοι των οποίων οι δικηγόροι απουσίαζαν θα έμεναν χωρίς υπεράσπιση.

Φανερά εκνευρισμένοι οι Εφέτες με την ανεύθυνη στάση των εκτός Χίου συνηγόρων και έπειτα από σχετική εισήγηση του Εισαγγελέα αποφάσισαν να διακόψουν τη δίκη για το πρωί της Τρίτης.

«Από αύριο δεν θα δεχθούμε καμία τέτοια ένσταση», είπε η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ανακοινώνοντας ότι αύριο θα εξεταστούν κανονικά οι μάρτυρες με τη σειρά που βρίσκονται στην κατάσταση.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ