21.10.2013 16:50

Το μειονέκτημα πλεονέκτημα

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Κ. ΓΑΝΙΑΡΗ ΣΤΟ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ»

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Χίο στο πλαίσιο του Συνεδρίου με θέμα "Αναπτυξιακές Πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Περιφερειακή Ανάπτυξη και Απασχόληση. Οι δυνατότητες για το Βόρειο Αιγαίο»,  συνάντηση-διάλογος με τους φορείς και τους πολίτες του νησιού, στο ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
Το συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, απευθυνόταν στους πολίτες, τις Αρχές και τους φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και στους δημοσιογράφους. Ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η πρόοδος υλοποίησης του ΕΣΠΑ στη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, καθώς και η Νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020.
               
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Κώστας Γανιάρης, στην τοποθέτησή του, τόνισε τα εξής:
«Τα επόμενα χρόνια, μέσα στις συνθήκες κρίσης που ζει η χώρα μας, θα έχει καθοριστική σημασία η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Με συνολικό προγραμματισμό, ορθολογική αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, επένδυση σε συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών, μπορούν πράγματι οι δράσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης για τα νησιά μας.

Απαιτείται λοιπόν μια συνολικότερη προσέγγιση που να επικεντρώνεται σε πέντε άξονες:
• Αντιστροφή των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας και επένδυση στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου (πρωτογενής τομέας π.χ. μαστίχα - ιχθυοκαλλιέργειες, περιβάλλον, ναυτιλία, πολιτισμός κ.ά.).
• Στήριξη της εξωστρέφειας προϊόντων και υπηρεσιών και σύνδεσή τους με τις μεγάλες αγορές του Ευρωπαϊκού (και όχι μόνο) χώρου.
• Προώθηση της καινοτομίας με επένδυση σε ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες.
• Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης των νησιών, πύλη εισόδου στην Ελλάδα και στην Ε.Ε.
• ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΟΤΑΝ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ Η ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΡΑ ΠΑΡΑ ΜΕΡΑ;
• Διαμόρφωση δικτύου κοινωνικής προστασίας για την αντιμετώπιση της «νέας φτώχειας».

Φαίνεται από τα παραπάνω ότι σ’ αυτά τα πεδία χρειάζονται στοχευμένες δράσεις με μετρήσιμα αποτελέσματα. Γι’ αυτό και η συζήτηση, η συναίνεση σχετικά με τους στόχους και η συνεργασία είναι στοιχεία απολύτως απαραίτητα.
Είναι πράγματι κομβικός ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν οι αιρετές Περιφέρειες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων και των έργων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Μπορούν να αναδειχθούν σε συνδετικό κρίκο μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών και των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με βάση τον προγραμματισμό της νέας Περιόδου.
Επειδή όμως υποχρέωσή μας είναι να τοποθετούμαστε με ευθύτητα στα προβλήματα χωρίς να ωραιοποιούμε  καταστάσεις, επιτρέψτε μου να αναφερθώ συνοπτικά σε ανασταλτικούς παράγοντες για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση:
• Η συνεχιζόμενη μη χρηματοδότηση των Περιφερειών δεν επιτρέπει την άσκηση αρμοδιοτήτων που οφείλουν να ασκούν με βάση τον Νόμο «Καλλικράτη». Πολύ περισσότερο δεν επιτρέπει να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο.
• Η συρρίκνωση του προσωπικού, ειδικά σε ειδικότητες αιχμής, αποστερεί από τις Περιφέρειες τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου.
• Απαιτείται η ανάπτυξη ενός ευρύτερου δικτύου συνεργασιών και η αξιοποίηση υποστηρικτικών υπηρεσιών, ωστόσο και στο σημείο αυτό η σχεδόν παντελής έλλειψη πόρων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
• Ένα κρίσιμο σημείο αφορά τη χρηματοδότηση μελετών. Με δεδομένη την απουσία εθνικών πόρων έχει καθοριστική σημασία η χρηματοδότηση μελετών, που θα επιτρέψουν την ωρίμανση έργων και παρεμβάσεων, από το νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο. 

Αυτοί είναι, χωρίς ωραιοποιήσεις, οι άξονες στους οποίους πρέπει να κινηθούμε, αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ακριβώς γιατί οφείλουμε να εργαστούμε για να τις ξεπεράσουμε. Κλειδί στο σημείο αυτό είναι η ανάπτυξη συνεργασιών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αρχών της αυτοδιοίκησης, πολιτών φορέων.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε με σταθερότητα στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ