3.9.2013 11:38

Με το τσουβάλι οι κλήσεις για την ελεγχόμενη

ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙΡΡΙΠΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Με πρόστιμα των 20 ευρώ αποχώρησαν χθες από το κέντρο της πόλης, όσοι πολίτες αποφάσισαν να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους περιμετρικά του δημοτικού κήπου χωρίς κάρτα στάθμευσης, έχοντας την πεποίθηση ότι με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας καταργήθηκε και η ελεγχόμενη στάθμευση.

Το γεγονός ότι η Τροχαία ολόκληρο τον Αύγουστο δεν είχε το απαραίτητο προσωπικό για να εποπτεύσει την εφαρμογή του μέτρου έδωσε την εντύπωση ότι η Χίος επανήλθε στην προ εφαρμογής της ελεγχόμενης εποχή, αν και κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Μόλις η κίνηση στους δρόμους του νησιού επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα, η Τροχαία διέθεσε συνεργείο 2 ατόμων το οποίο τα προηγούμενα δύο 24ωρα κατέγραψε συνολικά 52 παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. και συγκεκριμένα του Ρ-69 που αφορά στάθμευση σε ελεγχόμενο χώρο χωρίς τοποθέτηση της ανάλογης κάρτας που πωλείται στα περίπτερα.

«Δεν καταργήθηκε ποτέ»

Την εσφαλμένη εικόνα που δημιουργήθηκε σε όλους αποκατάστησε μιλώντας στον «π» ο διοικητής της Τροχαίας Χίου Κ. Ντούπης σημειώνοντας ότι το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης συνέχισε να ισχύει όπως είχε γίνει γνωστό και μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας.

«Η ελεγχόμενη αποτελεί μέτρο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και συμπεριλαμβάνεται στις σχετικές διατάξεις, άρα ως τέτοιο εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Τροχαίας. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εποπτεία της ελεγχόμενης δεν είχε φύγει ποτέ από την ευθύνη της Τροχαίας, αλλά είχε μεταφερθεί έπειτα από συμφωνία στη Δημοτική Αστυνομία.

Με βάση τη νέα εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 28 Αυγούστου το μέτρο ήρθε και πάλι στην αρμοδιότητά μας. Από την αρχή είχαμε πει και μέσω του «π» αλλά και στο Δήμο ότι την περίοδο του Αυγούστου δεν μπορούσαμε να διαθέσουμε προσωπικό για την εποπτεία του μέτρου γιατί οι πραγματικές ανάγκες ήταν αλλού. Τώρα που τα πράγματα είναι καλύτερα διαθέσαμε αντίστοιχο συνεργείο που είναι επιφορτισμένο με αυτό τον σκοπό», δήλωσε ο κ. Ντούπης.

Ζητάνε εκ νέου πίστωση χρόνου

Το γεγονός πάντως ότι δεν δόθηκε η απαραίτητη ενημέρωση από τον Δήμο ώστε να αποφευχθεί η σύγχυση στους πολίτες, αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων, με την υπό εκκαθάριση Δημοτική Αστυνομία και τον Δήμο Χίου, να ζητάνε εκ νέου πίστωση χρόνου από την Τροχαία, ώστε η κοινωνία για μία ακόμη φορά να εναρμονιστεί με την εφαρμογή του μέτρου.

«Η αλήθεια είναι ότι προκλήθηκε μία σύγχυση χωρίς να ξέρουμε την αιτία. Εμείς δεν ανακοινώσαμε ποτέ την κατάργηση του μέτρου, άλλωστε ήταν αδύνατο αφού την ξεκινήσαμε αρχές Ιουλίου. Κάρτες στάθμευσης υπάρχουν κανονικά στα περίπτερα και από εκεί ο καθένας μπορεί να τις προμηθεύεται», δήλωσε στον «π» ο Π. Στεφάνου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συγκληθεί η αρμόδια επιτροπή του Δήμου εξετάζοντας το θέμα της επαρκούς ενημέρωσης των πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ