16.1.2014 11:31

Μακάρι να ήξεραν τι θέλουν…

• ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΑ

Τον καλό καιρό και την απόφαση του … γείτονα περιμένουν οι έμποροι της Χίου για να αποφασίσουν αν θα παραμερίσουν την προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Κυριακή, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων.

Αν και από αρκετούς διατυπώνονται επιφυλάξεις σχετικά με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αρκετοί προτίθενται να ανοίξουν τα καταστήματά τους, κυρίως ως μία κίνηση διερευνητικού χαρακτήρα, που θα κρίνει και την πρόθεσή τους για επόμενες Κυριακές στο μέλλον.

Η στάση επιφυλακής που κρατούν βέβαια αποδυναμώνει αισθητά την πιθανότητα οι καταναλωτές να … εκδράμουν στην αγορά, αν η τάση δεν γίνει βεβαιότητα το πολύ μέχρι αύριο.

Επίσημη ανακοίνωση

Την αρχή έκανε το πολυκατάστημα Hondos Center, που ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 19/1 θα λειτουργήσει από τις 11.00 έως τις 19.00.

«Δεν νομίζω ότι πλέον παίζει ρόλο η παρότρυνση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου. Μετά από τα όσα έγιναν την περίοδο των εορτών έχει χάσει την επικοινωνία της με τη βάση. Η αγορά ακόμα περιμένει αντιδράσεις από το καταναλωτικό κοινό. Αν ο κόσμος δηλώσει την πρόθεσή του να κατέβει τις Κυριακές τότε θα ανοίξουμε αναγκαστικά», επεσήμανε στον «π» έμπορος.

«Βλέποντας και κάνοντας»

Οι περισσότεροι από τους εμπόρους δεν προεξοφλούν ακόμα την απόφασή τους, την εξαρτούν όμως από την τελική στάση του ανταγωνιστή. Αν δουν ότι κάποια ομοειδή καταστήματα ανοίγουν προβλέπεται ντόμινο, για αυτό και θεωρείται πιθανό να είναι ανοιχτά ορισμένες κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων και κάποιες άλλες όχι. Ο καιρός πάντως προβλέπεται αίθριος, χωρίς πιθανότητα βροχόπτωσης.

Ορισμένοι επίσης θέτουν και θέμα ωραρίου. «Ίσως να ανοίξουμε αλλά δεν ξέρουμε το ωράριο. 11.00 -15.00 ή 15.00 -19.00 είναι μία καλή λύση», αναφέρουν ορισμένοι, σε ένα πνεύμα πλήρους σύγχυσης, που σε τίποτα δεν βοηθά την επιθυμία τόνωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος.   

Τιμές κρίσης

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους διατυπώνουν αίτημα αντιστοίχησης των τιμών των προϊόντων με την αγοραστική αξία των ίδιων.

«Δεν είναι θέμα αν τα μαγαζιά θα ανοίξουν Κυριακή ή Δευτέρα. Πολλοί από αυτούς που λένε ότι δεν έχουν δουλειά έχουν κρατήσει τις ίδιες τιμές, σα να μην υπάρχει οικονομική κρίση. Έχουμε λίγες οικονομίες στην άκρη, όμως αν δεν βάλουν κι οι έμποροι νερό στο κρασί τους δύσκολα θα επιβιώσουν. Μπορεί να κατέβουμε την Κυριακή στην αγορά αλλά αν δούμε ότι οι τιμές δεν μας συμφέρουν, τότε θα αρκεστούμε σε μία απλή βόλτα», τονίζουν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ