5.1.2015 9:54

Λύγισε στα μποφόρ η τοπική αγορά

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΣΤΟΙΧΙΣΕ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΑΒΕΡΝΕΣ Η ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΦΙΞΗΣ ΤΟΥΡΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΚΙ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Κύματα ακυρώσεων σε κρατήσεις ξενοδοχείων κι ενοικιαζομένων δωματίων ακολούθησαν τα κύματα που προκάλεσαν οι ισχυροί βοριάδες παραμονή κι ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, προκαλώντας σημαντικές οικονομικές ζημιές σε εκείνους τους κλάδους που περίμεναν ενέσεις ρευστότητας από τα έναντι τουρκικά παράλια.

Υπολογίζεται ότι ο διήμερος απαγορευτικός απόπλους από τον Τσεσμέ στη Χίο κι αντίστροφα κόστισε μόνο στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια περί τις 50.000 ευρώ.

Στο επίκεντρο της οικονομικής ζημίας από την ακύρωση των δρομολογίων βρέθηκε πρώτο το Ξενοδοχείο «Χανδρής», που είδε μέσα σε λίγες ώρες  να ακυρώνονται 89 συνολικά δωμάτια!

«Είχαμε κλείσει 139 δωμάτια και όταν ανακοινώθηκε το απαγορευτικό ξαφνικά ακυρώθηκαν τα 89 και μείναμε μόνο με 50. Μόνο η ακύρωση, χωρίς να συμπεριλάβουμε τις προετοιμασίες, μας κόστισε περί τις 15.000 ευρώ», ανέφερε στον «π» ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου Γ. Νέος.

Την ίδια εικόνα επιβεβαίωσε και ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου «Ελληνικό Κάστρο» Γιάννης Συρράκης, που κάνει λόγο για ζημιές άνω των 5.000 ευρώ από την ακύρωση κράτησης 35 δωματίων τα οποία ουδέποτε αναπληρώθηκαν.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκαν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Δημήτρη Κυτριλάκη, τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία σημείωσαν όσες επιχειρήσεις βρίσκονταν στο κέντρο και περιφερειακά της πόλης σε περιοχές όπως ο Βροντάδος, ο Κάμπος, ο Καρφάς,  η Αγία Ερμιόνη και ο Μέγας Λιμνιώνας.

Απογοήτευση και στις ταβέρνες

 Ο γενικός απαγορευτικός απόπλους των διεθνών γραμμών δεν άφησε ανεπηρέαστα και τα καταστήματα εστίασης. Με κινήσεις της τελευταίας στιγμής όσες ταβέρνες κι εστιατόρια είχαν δεχθεί κρατήσεις, έτρεχαν να καλύψουν το κενό των περίπου 1.000 Τούρκων, χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

«Μέχρι και τελευταία στιγμή ο κόσμος ζητούσε τραπέζια. Όχι μόνο στη δική μας ταβέρνα αλλά και γενικά. Τους λέγαμε ότι δεν έπεφτε καρφίτσα με τη σιγουριά ότι η άφιξη των 1.000 ατόμων θα γεμίσει τα μαγαζιά μας. Όταν ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των πλοίων βρεθήκαμε με τα καταστήματα άδεια. Αν καταφέραμε να τα γεμίσουμε έστω και λίγο ήταν θέμα καθαρά τύχης», σημείωσε στον «π» ιδιοκτήτης ταβέρνας του κέντρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των καιρικών φαινομένων περίπου 100 Τούρκοι αποκλείστηκαν στη Χίο με αποτέλεσμα να πάρουν το πλοίο της επιστροφής δύο ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα το πρωί της Παρασκευής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ