13.6.2013 15:51

«Λίφτινγκ» στη βόρεια πλευρά του λιμανιού

Σε συνολικές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την όψη του κεντρικού λιμένα ετοιμάζεται να προχωρήσει το Λιμενικό Ταμείο Χίου στα πλαίσια της εφαρμογής του Κανονισμού Ασφάλειας Λιμένων, που επιβάλλουν να εφαρμόσουν άμεσα τα κατά τόπους Λιμενικά Ταμεία σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Τι αλλάζει

Η πρώτη δρομολογημένη απόφαση σύμφωνα με τον Στ. Φαρατζή αφορά τις εργασίες αποκατάστασης της ράμπας στο σημείο πρόσδεσης των πλοίων της ακτοπλοΐας που έχει υποστεί σημαντικές ζημιές από την χρήση. Το ζήτημα είχαν θέσει στο Λιμενικό Ταμείο και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες. 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση που θα στοιχήσει γύρω στις  85.000 ευρώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει,  σύντομα αναμένεται να λάβει άδεια για να προχωρήσει από το υπουργείο. Παράλληλα, στο υπουργείο και το Λιμενικό Ταμείο εξετάζεται η δυνατότητα επέκτασης του χερσαίου μόλου που εκτείνεται στην οδό Νεωρείων και η σύνδεσή του με το Λιμεναρχείο, έτσι ώστε να προστεθούν επιπλέον περίπου 8μ. στο ωφέλιμο μήκος του. Κάτι τέτοιο όπως ισχυρίζονται στο υπουργείο θα επιτρέπει στο μέλλον και την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων στην βόρεια πλευρά του λιμένα που σήμερα αποφεύγεται.

Τέλος, στα σχέδια περιλαμβάνεται και ένα καινούργιο, λειτουργικό και με σύγχρονες προδιαγραφές στέγαστρο που θα αντικαταστήσει το υπάρχον στο χώρο αναμονής επιβίβασης.

Με ικανοποιητικό την ίδια ώρα προχωρούν και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις έτσι όπως προβλέπονται από το σχέδιο ασφαλείας.

Ήδη είναι σε εξέλιξη η διαμόρφωση του γραφείου που θα εγκατασταθεί ο υπεύθυνος ασφαλείας του λιμένα, σε ειδική αίθουσα του πρώτου ορόφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου. «Οι εργασίες για το συγκεκριμένο γραφείο είναι σε εξέλιξη. Εκεί θα βρίσκεται ο άνθρωπος που θα ελέγχει την ασφάλεια των λιμενικών εγκαταστάσεων, θα τοποθετηθούν τα μόνιτορ από τις κάμερες αλλά και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα που απαιτούνται», σημείωσε ο κ. Φαρατζής.

Επόμενο βήμα αποτελεί για το Λιμενικό Ταμείο η αλλαγή της περίφραξης περιμετρικά τόσο της χερσαίας ζώνης του λιμένα όσο και του τελωνείου Χίου με ειδικά κάγκελα και συρματοπλέγματα που ξεπερνούν σε ύψος τα 2,4 μέτρα.

Τέλος μετά την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων ενεργειών θα προκυρηχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη 5 ατόμων που θα προσφέρουν υπηρεσίες «security» όλο το 24ωρο.

«Είναι κάποια σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν έτσι όπως προβλέπει το κανονισμός του Υπουργείου. Φυσικά και δεν αποκλείουμε και άλλες παρεμβάσεις όπως την αλλαγή του στεγάστρου αλλά θα γίνουν όλα σταδιακά. Μην ξεχνάμε ότι αμέσως μετά έχουμε να εφαρμόσουμε ένα αντίστοιχο σχέδιο και για τον λιμένα των Μεστών», κατέληξε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ