30.6.2016 13:38

Κυβερνητικά τερτίπια σπρώχνουν τον ρουκετοπόλεμο στο γκρεμό

- ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΜΕΣΩ ΣΤΑΘΑΚΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ… ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Στον φαύλο κύκλο των παραπολιτικών σκοπιμοτήτων έπεσε «θύμα» το έθιμο του ρουκετοπόλεμου καθώς η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια το άρθρο τροπολογία που είχε ετοιμάσει ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης για τη νομιμοποίηση του εθίμου και στο οποίο είχαν από κοινού συμφωνήσει σε πρώτο χρόνο τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρ. Μιχαηλίδης όσο και οι Μαν. Βουρνούς και Στ. Κάρμαντζης.

Η άρνηση προέκυψε μόλις χθες στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλής είχε εγκρίνει τη συζήτηση του θέματος.

Όλα άλλαξαν όταν από βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Σταθάκης ανέφερε ότι το θέμα αποσύρεται, γιατί όπως υποστήριξε παρουσιάζει ελλείψεις και θα διορθωθεί για να επανακατατεθεί προς συζήτηση, προκαλώντας σωρεία αντιδράσεων από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας και ενώ ο Ανδρ. Μιχαηλίδης δεν ήταν παρών.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης ζήτησε να διορθωθεί επιτόπου η όποια λεπτομέρεια χρειάζονταν αφού στην αίθουσα βρίσκονταν τόσο μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που είχαν εκφραστεί θετικά για την τροπολογία, όσο και δικηγόροι του υπουργείου που είχαν τη δυνατότητα να το εξετάσουν. Παρόλα αυτά και παρά τις διαμαρτυρίες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ απέσυρε το θέμα και υποσχέθηκε... νέα τροπολογία όταν οι συνθήκες θα το επιτρέπουν. «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα είστε υπεύθυνοι πλέον εάν το έθιμο δεν πραγματοποιηθεί. Επιτέλους, θα υπάρχει στην υπόθεση ονοματεπώνυμο» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Μπούλιγνκ καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία 

Τα ηνία της αντιπαράθεσης ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας καταγγέλλοντας ότι πίσω από την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την τροπολογία του ρουκετοπόλεμου κρύβεται η εφημερίδα «ΑΥΓΗ», την οποία ο Νότης Μηταράκης είχε κατηγορήσει πρόσφατα ότι στο μετοχολόγιο της διατηρείται offshore εταιρία. Η Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για μπούλιγνκ κατά του Χιώτη βουλευτή, του οποίου την πρωτοβουλία αποσύρει ως αντεκδίκηση για τις αναφορές του. Μάλιστα το περιστατικό έφθασε και στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, αφού ο κ. Μηταράκης ζήτησε εξηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο αποσύρθηκε το θέμα, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι θα εξεταστεί.

Το θέμα με την απόσυρση της συζήτησης πέρασε και στα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης, πολλά από τα οποία αναφέρονται και στο ζήτημα της «Αυγής».

Άδειασαν τον Κουρουμπλή και τους βουλευτές τους

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Σταθάκης με την ενέργειά του να αποσύρει την τροπολογία για τη νομιμοποίηση του ρουκετοπόλεμου, προκάλεσε και εσωτερικό ζήτημα στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς από τη μία «άδειασε» τον υπουργό Εσωτερικών Παν. Κουρουμπλή, από την άλλη τους βουλευτές – μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που  επίσης είχαν ταχθεί υπέρ της τροπολογίας.

Το ενδιαφέρον τώρα μεταφέρεται στις αντιδράσεις του βουλευτή Χίου και κυρίως στον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος θα πιέσει προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να κατατεθεί, σύμφωνα με τις προθέσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ νέα τροπολογία για τη νομιμοποίηση του εθίμου, όπως εξάλλου ανέφερε και ο κ. Σταθάκης.

Κυνήγι μαγισσών

Στο διαδικαστκό μέρος της υπόθεσης έμεινε ο Ανδρ. Μιχαηλίδης, προσπαθώντας να υποβιβάσει το θέμα και τις προεκτάσεις του. " Ήταν μια τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και που ενσωματώνεται σε ένα σχέδιο νόμου. Η τροπολογία αυτή  έχει δρόμο μέχρι να γίνει νόμος του κράτους. Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός που υπογράφει και τελικά τον νόμο έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στην παρούσα φάση. Θα τροποποιηθεί και θα επανεξεταστεί. Όλα τα άλλα είναι κυνήγι μαγισσών στο μυαλό του κ. Μηταράκη. Το ότι γίνεται μια τροπολογία αποδεκτή για συζήτηση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και νόμος του κράτους", δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ