23.11.2016 11:25

Κρατούν ψηλά τη σημαία οι Ερυθροσταυρίτες της Χίου

ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΟΥ Ε.Ε.Σ ΣΤΗ ΧΙΟ ΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ, Α. ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

Τη δημιουργία Τμήματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών και την επέκταση σε περισσότερα κέντρα  του προγράμματοςδιάθεσης προπληρωμένων καρτών (cash transfer programme), σε πρόσφυγες και μετανάστες ,ανήγγειλε από τη Χίο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός κατά τη διάρκεια της μονοήμερης επίσκεψης του, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Κύριος σκοπός της «επιτόπιας αυτοψίας» ήταν η ενδυνάμωση και αναβάθμιση του ρόλου και της ικανότητας απόκρισης του Τοπικού Τμήματος στις τοπικές κοινωνικές ανάγκες με νέες δράσεις και η οργάνωση των επόμενων βημάτων και πρωτοβουλιών  που θα αναληφθούν για την αναβάθμιση και επέκταση της λειτουργίας του τοπικού Παραρτήματος.

 

Αυτοτέλεια

 

Σημαντικό βήμα είναι και η  απόφαση παραχώρησης  μεγαλύτερης αυτοτέλειας και περιθωρίων αυτενέργειας στα τοπικά παραρτήματα, γιατί θα αποκτήσουν την ευχέρεια να αναπτύσσουν  δραστηριότητες οι οποίες θα καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

 

Οι κάρτες

 

«Το πρόγραμμα διάθεσης προπληρωμένων καρτών έχει διττό στόχο, αφού προσφέρει τη δυνατότητα στους ωφελουμένους να φροντίσουν οι ίδιοι για τις ανάγκες τους σε είδη ρουχισμού και υπηρεσίες», δηλώνει στον «π» ο Α. Αυγερινός

«Μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στο Κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα Χαλκίδας,  το πρόγραμμα διάθεσης προπληρωμένων καρτών θα συνεχιστεί και θα  επεκταθεί σε περισσότερα Κέντρα» προσθέτει .

 

Αυτοψίες

 

 Στα πλαίσια της πρακτικής πάγιας τακτικής να διαμορφώνουν  άμεση αντίληψη των καταστάσεων  για να οργανώνουν σωστά τις δράσεις τους,  ο Πρόεδρος και ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης του Τομέα Σαμαρειτών  Ζεκή Μεμέτ Αλή, επισκέφθηκαν τους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στη Σούδα και τη ΒΙ.ΑΛ., κατέγραψαν  τις  αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων πληθυσμών και χαρακτήρισαν ιδιαίτερα ανησυχητική την κατάσταση φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων, τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο πρέπει να παραπέμπονται σε ασφαλή καταλύματα.

 

Συναντήσεις με τις αρχές

Ο κ. Α. Αυγερινός χαρακτηρίζει εξαιρετικά εποικοδομητικές τις  «επαφές εργασίας»  που είχε  με τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνούς και τον Αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη, με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις και τους ενημέρωσε  για τη  βοήθεια που προσφέρει το Τμήμα της Χίου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τοπικού ελληνικού πληθυσμού.

 

Πρόσθετη υποστήριξη  προσφύγων

 

Από τον Ιανουάριο του 2015 που τέθηκε σε εφαρμογή  η Επιχείρηση Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης  ο Ε.Ε.Σ. παρέχει καίριες υπηρεσίες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

«Το διευρυμένο πεδίο των υπηρεσιών που παρέχει ο Ε.Ε.Σ. περιλαμβάνει διανομές διατροφικών και άλλων ειδών, υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρώτων Βοηθειών σε πάνω από 150.000 ωφελούμενους, υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών προσφύγων σε περισσότερους από 52.000 και 27.000 ωφελούμενους αντίστοιχα, υπηρεσίες Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (RFL) και διευκόλυνσης της επικοινωνίας προσφύγων. Τα προγράμματα επεκτείνονται και στην παροχή βοήθειας στη θάλασσα και πρώτων βοηθειών σε πάνω από 43.500 ωφελούμενους και  96.200 ώρες εθελοντικής προσφοράς», προσθέτει.

 

 

Πρόγραμμα αναδιοργάνωσης


Μετά από 60 χρόνια δράσης και προσφοράς η διοίκηση του Ε.Ε.Σ. συνειδητοποίησε  ότι  πρέπει το καταστατικό λειτουργίας του Οργανισμού να  προσαρμοσθεί στη σύγχρονη πραγματικότητα, γιατί εκφράζει πλέον μια παρελθούσα εποχή και μια ξεπερασμένη αντίληψη διοίκησης και λειτουργίας.

«Έχει δρομολογηθεί μια επίπονη διαδικασία ανανέωσης και εκσυγχρονισμού του καταστατικού του Ε.Ε.Σ., το οποίο παραμένει αναλλοίωτο για πάνω από εξήντα χρόνια.

Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι το άνοιγμα του Ε.Ε.Σ. στην ελληνική κοινωνία, με την εγγραφή νέων μελών που θα μεταφέρουν ένα πνεύμα αλλαγής, και ο απαραίτητος διαχωρισμός διοίκησης και διαχείρισης, με την τοποθέτηση καταρτισμένων στελεχών στις κατάλληλες επιτελικές θέσεις, οι οποίοι και θα διεκπεραιώνουν το ανθρωπιστικό έργο και την αποστολή του Ε.Ε.Σ. με τρόπο ταχύτερο και αποτελεσματικότερο», προσθέτει.

 

Μεταρρυθμίσεις

 

Σημαντική νεωτεριστική  μεταρρύθμιση είναι η παροχή μεγαλύτερης αυτοτέλειας και περιθωρίων  αυτενέργειας, με στόχο να μπορούν τα τοπικά Τμήματα να αναπτύσσουν δράσεις με τις οποίες  να καλύπτουν άμεσα τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

 

Άριστα στη Χίο

Σε πρόσφατη δημοσίευση του χαρακτηρίζει άψογο τον διαχρονικό τρόπο λειτουργίας του Τμήματος Χίου, αφού όπως ομολογεί έχει κατακτήσει δικαιωματικά την ειλικρινή αναγνώριση των κατοίκων και των τοπικών φορέων του νησιού.

Με ιδιαίτερη προσήλωση, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, κινητοποίησε το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού  που διαθέτει για την κάλυψη άμεσων αναγκών των πλέον ευάλωτων μεταναστών/προσφύγων στο νησί, παρέχοντας διατροφικά και μη διατροφικά είδη, υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.

 

Ειδικότερα στο κομμάτι της παροχής Βασικής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης,  τονίζει ιδιαίτερα τη λειτουργία πλήρως εξοπλισμένης ιατρονοσηλευτικής Μονάδας Έκτακτης Απόκρισης (ERU), η οποία - όπως επισημαίνει - είναι  κατάλληλα στελεχωμένη με εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στηρίζεται στις σημαντικές υπηρεσίες που προσφέρουν  εργαζόμενοι και εθελοντές νοσηλευτές του Τοπικού Τμήματος Χίου.

 

Σύσκεψη εργασίας σε ραστερ

Η σύντομη  αλλά  αποδοτική  επίσκεψη ολοκληρώθηκε εποικοδομητικά  με τη σύσκεψη στα γραφεία του Τοπικού Παραρτήματος, όπου  τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του τοπικού Τμήματος  ανέλυσαν και συναποφάσισαν τα επόμενα βήματα και τις ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση της λειτουργίας του τοπικού παραρτήματος, το οποίο ο πρόεδρος χαρακτηρίζει παράδειγμα οργάνωσης και λειτουργίας.

Τέλος, τονίζει ότι η ιδιαίτερα αρμονική συνεργασία διοίκησης και στελεχών έχει αναδείξει το Τμήμα της Χίου σε πρότυπο και επιτρέπει στα στελέχη του να  ανταποκρίνονται απόλυτα στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις τους με αποκλειστικό εφαλτήριο τις δικές τους δυνατότητες.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ