29.1.2015 10:05

«Κοτέτσι»… μέχρι νεωτέρας [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΝΤΟΝΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Με κύριο φόντο την αλλαγή κυβέρνησης αλλά και τη δημιουργία Υπουργείου Μετανάστευσης, άνοιξε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για τις συνθήκες κράτησης και παραμονής των μεταναστών κυρίως στον χώρο των οικίσκων του Λιμεναρχείου.

Με την Ερμιόνη Φρεζούλη να κατηγορεί ευθέως τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Μπελέγρη για την τοποθέτηση περίφραξης αλλά και να εγείρει θέμα νομιμότητας των οικίσκων η συζήτηση άναψε τα αίματα και σύντομα οδηγήθηκε σε αναφορές για «ευαισθησιόμετρα» αλλά και για έλλειψη ανθρωπιάς.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν και τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;» που χαρακτήρισαν τους οικίσκους ως «κοτέτσι» ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των οικίσκων και τη δημιουργία υποδομών κατάλληλων για φιλοξενία.

Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του προέδρου Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μιχάλη Μπελέγρη που υπεραμύνθηκε των κινήσεών του.

«Μιλάτε λες κι εσείς είστε περισσότερο ευαίσθητοι από εμάς ή από άλλους συμπολίτες μας. Καιρό τώρα ακούω να απομακρυνθούν οι οικίσκοι, χωρίς ωστόσο κανένας να καταθέτει κάποια πρόταση για την επόμενη ημέρα», σημείωσε ο ίδιος.

Πρόταση για την αξιοποίηση των παροπλισμένων πλοίων της ακτοπλοΐας  όπως αυτά της εταιρίας Αγούδημου κατέθεσε ο Σταμάτης Ζουμίδης ενώ κατατέθηκαν επίσης προτάσεις για αξιοποίηση του «Ξενία» ή τη μίσθωση ξενοδοχείων που τον χειμώνα παραμένουν κλειστά.

Σε γενικότερα πλαίσια πάντως σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν η κύρια ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά το Λιμεναρχείο με τον πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Κυριάκο Αφενδούλη να σημειώνει ότι μία επίσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μπορούσε να επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Τελικά έπειτα από συζήτηση περίπου μιάμισης ώρας, η συζήτηση κατέληξε εκεί από όπου ξεκίνησε, με τον Δήμο Χίου να προγραμματίζει επίσκεψη σε επίπεδο Υπουργείου αφού προηγουμένως η Κυβέρνηση κάνει τις προγραμματικές της δηλώσεις για την αυτοδιοίκηση. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ