11.10.2016 11:33

Κλειστή η «ατζέντα» για πρόσφυγες – μαθητές

• «ΠΑΓΩΝΕΙ» ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Αναταραχή και διαμαρτυρίες στις τάξεις των γονέων, χωρίς επί του παρόντος να υφίσταται ιδιαίτερος λόγος, δημιουργεί το κενό πληροφόρησης από πλευράς της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης σχετικά με την πρόθεση του υπουργείου να ξεκινήσει τμήματα επιμόρφωσης των παιδιών προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στις δομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Το γεγονός ότι ήδη τα πρώτα τμήματα ξεκίνησαν να λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα από χθες Δευτέρα, είχε σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση των γονέων στα νησιά, όπως το παράδειγμα του 8ου Δημοτικού Σχολείου της γειτονικής Μυτιλήνης όπου οι γονείς έβαλαν λουκέτο στην πόρτα με σκοπό να απαγορεύσουν την είσοδο αλλοδαπών μαθητών στο σχολείο.

 

«Δεν τίθεται θέμα» 

Η είδηση ταξίδεψε σαν αστραπή και στο νησί μας δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για τις οδηγίες που έχουν φθάσει σχετικά με τα τμήματα διδασκαλίας των προσφυγόπουλων. Ερωτώμενος για το θέμα ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Αρ. Κελεπερτζής σημείωσε στον «π» ότι προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο θέμα για το νησί μας. «Δεν υπάρχει καμία ειδοποίηση από το υπουργείο Παιδείας για κανένα σχολείο στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου. Ναι μεν η απόφαση του υπουργείου ισχύει για άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά προς το παρόν δεν έχει κατατεθεί τίποτα για τη Χίο, τη Λέσβο και τη Σάμο. Ίσως να καθυστερήσει η εφαρμογή της σε τοπικό επίπεδο με δεδομένο ότι αναμένεται η μετακίνηση του κύριου όγκου των προσφύγων και των μεταναστών εκτός Χίου. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια πληροφορία για έναρξη τμημάτων στο νησί μας», ξεκαθάρισε ο ίδιος.

119 παιδιά στη Σούδα

Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα του αριθμού των παιδιών που μπορούν να ενταχθούν στα τμήματα επιμόρφωσης αν τελικά αυτά λειτουργήσουν.

Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με τον κ. Κελεπερτζή διότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών συνεχώς αυξομειώνεται με αποτέλεσμα τα στοιχεία να ανατρέπονται από τη μία μέρα στην άλλη. Η τελευταία καταγραφή που έγινε μέσα στον Σεπτέμβριο έδειξε ότι υπάρχουν 119 παιδιά στη Σούδα, σε αντίθεση με τη ΒΙ.ΑΛ. όπου δεν υπάρχει εικόνα για το πόσα παιδιά διαμένουν στο hotspot.

Συνεδριάζει η Ένωση Γονέων 

Η λειτουργία τμημάτων εκπαίδευσης για προσφυγόπουλα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Γονέων Χίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη στις 18:00, στο 3ο- 8ο Δημοτικό Σχολείο Χίου. Το κενό πάντως της πληροφόρησης επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατεριμός. «Δυστυχώς παρά τα συνεχή ερωτήματά μας δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση. Το τι στάση θα κρατήσουμε θα προκύψει μέσα από τη Γενική μας Συνέλευση. Δεν μπορεί το 7μελες συμβούλιο της Ένωσης να λάβει μία τόσο σημαντική απόφαση από μόνο του», δήλωσε ο κ. Πατεριμός.

«Υπεύθυνο για την εκπαίδευση, μόνο το Υπ. Παιδείας» 

Σε αυστηρό τόνο ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αριστείδης Καλάργαλης, με ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι: «αναφορικά με την ένταξη μαθητών – προσφύγων σε σχολεία του Βορείου Αιγαίου δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα από το Υπουργείο ως προς την ημερομηνία έναρξης, τα σχολεία, τον αριθμό των μαθητών ή άλλο τι».

«Οι πράξεις παρεμπόδισης λειτουργίας σχολικών μονάδων είναι παράνομες, γιατί εκτός της παρεμπόδισης της λειτουργίας Δημόσιας Υπηρεσίας, αντιβαίνουν σε σειρά νόμων. Ως Διεύθυνση Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της.

Επίσης παρακαλούμε, τους ελάχιστους (που δεν το πράττουν) εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. όταν έχουν ερωτήματα, απορίες για τέτοια σημαντικά θέματα της εκπαίδευσης ή όποιο άλλο να απευθύνονται στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπ/σης, πριν τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους.

Εκτός κι αν σκοπός τους είναι η δημιουργία γεγονότων και εντυπώσεων», καταλήγει ο κ. Καλάργαλης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ