4.8.2014 10:55

Κίνημα σκίαστρου στην Απλωταριά

- ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΑΨΗΦΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΔΗΜΟ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αποφασισμένοι να πράξουν αυτό που δεν προέβλεψε ο Δήμος, δηλαδή να προστατεύσουν το καταναλωτικό κοινό από τις ακραίες θερμοκρασίες, είναι οι καταστηματάρχες της Απλωταριάς.

Ακολουθώντας το παράδειγμα συναδέλφου τους και μη βλέποντας καμία μέχρι τότε αντίδραση από Αστυνομία και Δήμο, αποφάσισαν να εφαρμόσουν το σύστημα του πράσινου σκίαστρου ως αντίμετρο στην αφόρητη ζέστη που επικρατεί τις μεσημεριανές κυρίως ώρες.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους ίδιους ξεκινάει με το μάρμαρο που τοποθετήθηκε κατά τις διαδικασίες ανάπλασης της Απλωταριάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να συσσωρεύει τη ζέστη με αποτέλεσμα η Απλωταριά να μοιάζει με καμίνι για όσους θελήσουν να κάνουν τα ψώνια τους από τις 11 το πρωί και μετά.

«Καμία ενέργεια από τον Δήμο»

Στην ουσία της υπόθεσης  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χίου Μ. Κριμιζής αναγνώρισε την ύπαρξη του προβλήματος τονίζοντας ότι η διαφορά για κάποιον που είναι κάτω από το σκίαστρο με κάποιον που στέκεται μπροστά σε μία βιτρίνα χωρίς σκίαστρο είναι σημαντική.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου ουσιαστικά δεν εμπλέκεται στη συγκεκριμένη διαδικασία. Γνωρίζω ότι κάποια από τα μέλη μας είχαν επικοινωνήσει με την υπηρεσία του Δήμου κι είχαν ζητήσει την παρέμβαση της αλλά δεν έγινε τίποτα οπότε αρκετοί ξεκίνησαν να τα τοποθετούν μόνοι τους για πρακτικούς κυρίως λόγους. Ξέρω ότι προτίθενται να τα αφήσουν μέχρι τέλος Αυγούστου», σημείωσε ο κ. Κριμιζής στον «π».

«Παράνομα αλλά μόνο στα λόγια»

Η  πρόθεση δεκάδων καταστηματαρχών να τοποθετήσουν κι αυτοί σκίαστρα προκάλεσε την παρέμβαση του Δήμου που θεωρεί ότι πρόκειται για μία παράνομη τοποθέτηση και γι’ αυτό ζήτησε την αφαίρεσή τους.

Η συγκεκριμένη σύσταση πάντως έχει γίνει σύμφωνα με τον κ. Κριμιζή μόνο σε προφορικό επίπεδο, το ίδιο και οι συστάσεις της Αστυνομίας από την οποία οι καταστηματάρχες ζήτησαν την ανοχή της μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού.

«Κανένα πρόβλημα με το υλικό επίστρωσης»

Την ίδια ώρα ανυπόστατες θεωρεί τις δικαιολογίες περί αύξησης της θερμοκρασίας από το υλικό επίστρωσης της Απλωταριάς ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λ. Τσακός εξηγώντας στον «π» ότι αυτή έχει γίνει με πέτρα Λαγκάδας, Ιωνίας και Κορακάρη.

«Δεν ξέρω πόσο σοβαρό είναι να μιλάμε για αύξηση της θερμοκρασίας από ένα μη οργανικό υλικό», είπε ο ίδιος τονίζοντας ότι η Τεχνική Υπηρεσία δεν έχει καμία ανάμειξη στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ως πότε ενιαία εικόνα;

Το πρόβλημα ουσιαστικά που δημιουργείται είναι ότι η όποια πρωτοβουλία, ανεξάρτητα από το αν κάποιος τη χαρακτηρίζει θετική ή αρνητική, γίνεται με ιδιωτική πρωτοβουλία και τελείως αποσπασματικά. Αυτό που ζητούν και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες είναι η παρέμβαση του Δήμου προκείμενου τα σκίαστρα που τοποθετούνται να έχουν ομοιόμορφη εικόνα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

«Τι θα γίνει εάν κάποιος αποφασίσει να τοποθετήσει ένα κίτρινο σκίαστρο επειδή δεν του αρέσει το πράσινο;», αναρωτιούνται οι ίδιοι θεωρώντας ότι η απάντηση είναι στα χέρια του Δήμου.

Θερμοί υποστηρικτές

Πέρα από τους τύπους και την ουσία πάντως εκείνοι που φαίνεται πραγματικά να απολαμβάνουν τη δροσιά είναι οι καταναλωτές,  στις τάξεις των οποίων το σκίαστρο χαίρει ευρείας αποδοχής. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ