25.1.2016 12:04

Κάτι αλλάζει στην προκυμαία

Η ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ «ΚΑΚΟΥΣ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΧΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ» ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΥΡΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΖΩΝΗ

Νέο κύκλο συζητήσεων μεταξύ των καταστηματαρχών της προκυμαίας και του Δήμου, τόσο για το θέμα των αδειών μουσικής όσο και για το θέμα της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, προκάλεσε το αίτημα του συμβούλου της «Χιακής Συμπολιτείας» Τ. Τύμπα, κατά τη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Χίου, προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για τον τρόπο δραστηριοποίησης των επιχειρηματιών στην προκυμαία.

Σύμφωνα με τον Τέλη Τύμπα, διαπιστώθηκε ότι μόλις ελάχιστοι καταστηματάρχες έχουν ανανεώσει την άδεια μουσικής κάτι που, όπως είπε, δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Επιπλέον προσέθεσε ότι ζήτημα προκύπτει και στο κομμάτι της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων αφού ναι μεν, η εικόνα της προκυμαίας είναι καλύτερη, ωστόσο αρκετοί καταστηματάρχες συνεχίσουν να λειτουργούν σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

«Για μία ακόμη φορά σημειώνουμε την ανάγκη επιτέλους να μπει μία τάξη. Ζητάμε να επιβραβευτούν η υγιής επιχειρηματικότητα και να ισχύσει ο νόμος», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο κ. Τύμπας.

Αντέδρασαν οι καταστηματάρχες

 

Τα λεγόμενα του Τέλη Τύμπα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των καταστηματαρχών της προκυμαίας που έδωσαν το «παρών» στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Κ. Βεζέρης, οι πρώτοι που απομονώνουν τους κακούς επιχειρηματίες είναι οι ίδιοι οι καταστηματάρχες της προκυμαίας που πλέον λειτουργούν διαφορετικά.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση με κανέναν. Επιδιώκουμε να λειτουργούμε νόμιμα και γι’ αυτό επιθυμούμε πλέον να έχουμε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Δήμο όσο και με τους υπόλοιπους φορείς», δήλωσε ο κ. Βεζέρης τονίζοντας ωστόσο ότι η Δημοτική Κοινότητα Χίου δεν έχει καμία αρμοδιότητα στην παραλιακή ζώνη αφού αρμόδιο όργανο είναι η Λιμενική Επιτροπή.

Γονατίζουν υπό το βάρος της ΑΕΠΙ

Ο Κ. Βεζέρης δεν άφησε αναπάντητα τα λεγόμενα του κ. Τύμπα για το γεγονός ότι ελάχιστοι καταστηματάρχες έχουν φροντίσει να λάβουν την άδεια ανανέωσης της μουσικής.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συγκεκριμένη άδεια είναι να έχεις πληρώσει προηγουμένως τα πνευματικά δικαιώματα για την ΑΕΠΙ. Το ελάχιστο που πληρώνεις είναι περίπου 3.500 ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που μερικοί συνάδελφοί μας καθυστερούν. Είναι γιατί προσπαθούν να μαζέψουν τα συγκεκριμένα χρήματα για να λάβουν στη συνέχεια την άδεια», σημείωσε ο κ. Βεζέρης.

75 παραβάσεις μέσα στο 2015

Σημαντικά ήταν και τα όσα ειπώθηκαν από τον κεντρικό λιμενάρχη Γ. Αργυράκη που θέλησε να διασκεδάσει την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν έλεγχοι στην παραλιακή ζώνη. Όπως εξήγησε παρά την ανεπάρκεια του προσωπικού και παρότι το λιμενικό ασχολείται πλέον με το θέμα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος, μέσα στο 2015 βεβαίωσε συνολικά 75 παραβάσεις επί της προκυμαίας.

Το γεγονός πάντως ότι για πρώτοι φορά όλες οι πλευρές και κυρίως οι ίδιοι οι καταστηματάρχες επιθυμούν να μπει τάξη στο μέχρι σήμερα αχανές τοπίο της επιχειρηματικότητας στην προκυμαία, προκαλεί αισιόδοξα μηνύματα, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και σε κοινή σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων σε προσεχή Λιμενική Επιτροπή. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ