10.3.2015 10:38

Καταρρέει αβοήθητη η Μονή Μουνδών

• ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ

Εικόνα εκτεταμένης κατάρρευσης που εμπόδιζε την είσοδο προς το καθολικό της Μονής αντίκρισαν εδώ και δέκα ημέρες τα μέλη της Επιτροπής της Ιεράς Μονής των Διευχών. Υπό το βάρος των έντονων βροχοπτώσεων μέρος του τοίχους, πιθανότατα από κατεστραμμένο κατά το παρελθόν κελί, στην είσοδο του Μοναστηριού είχε καταρρεύσει και ήταν εξαιρετικά δύσκολη η πρόσβαση προς το καθολικό της Μονής.

Χθες το πρωί, με συντονισμό εκ μέρους του αντιδημάρχου Β. Χίου Ματ. Φαφαλιού, εθελοντές από τα Διευχά, με την επίβλεψη στελεχών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας απομάκρυναν το πεσμένο τοιχίο.

Ωστόσο τα προβλήματα στο Μοναστήρι παραμένουν. Πολλά σημεία του φαίνονται έτοιμα να καταρρεύσουν, λυγισμένα πια από το βάρος του χρόνου, με συχνό το φαινόμενο της αποκόλλησης τμημάτων και από το καμπαναριό.

Παρά τις εκκλήσεις των Διευχούσων κατά καιρούς αλλά και ανθρώπων του πνεύματος που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη διάσωση της ιστορικής Μονής, η έλλειψη πόρων είναι προς το παρόν εμπόδιο αξεπέραστο. Το Υπουργείο Πολιτισμού απλώς παρακολουθεί το μνημείο να καταρρέει και το πιθανότερο είναι πως, όταν θα αντιληφθεί την ανάγκη σωστικών επεμβάσεων, τα κόστη θα είναι πολλαπλάσια.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ