21.2.2023 5:47

Καστέλο - Αναβίωση των μικρασιατικών εθίμων της εβδομάδας των Απόκρεω και της Τυρινής

Η Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας, αναβίωσε μικρασιατικά έθιμα της εβδομάδας των Απόκρεω και της Τυρινής  από το χωριό Αγία Παρασκευή Κρήνης Μικράς Ασίας.

Η  εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας,  στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρασταμάτη  στο Καστέλλο  και την  πλαισίωσαν με τραγούδια  του χωριού παρμένα από το βιβλίο του Γιάννη Αικατερίνη (Χαμένες Πατρίδες). Τα τραγούδια τα δίδαξε ο χοράρχης κ. Στέλιος Παντελογιάννης και τα απέδωσαν τέλεια τα μέλη της χορωδίας.

Τα χορευτικά τμήματα  χόρεψαν παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Κώστα Σιταρά. Σκοπός ήταν  η διατήρηση και η μετάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με  βιωματική προσέγγιση για τους νεότερους.

Στο τέλος κεράστηκαν   όλοι με τις παραδοσιακές, μικρασιατικές, γευστικές τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης, Τη σπιτική συνταγή παρέλαβαν από τις γιαγιάδες του  χωριού. Αυτές οι τηγανητές τυρόπιτες τις έφτιαχναν στην περιοχή της Ερυθραίας.

Διπλώνονται σαν μαξιλαροθήκες και είναι παρόμοιες με τους γκιουζλεμέδες που έφτιαχναν σε άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας, όπως στο Αϊβαλί. Κοπέλες παρουσίασαν    αυθεντικές Μικρασιάτικες συνταγές από τις μητέρες τους, για φαγητά και γλυκά,(ραβιόλια με ταμπουρά και ρύζι κ.ά.) με το ιδίωμα της Ερυθραίας Μικράς Ασίας. Φυσικά όλα αυτά με άφθονο κρασί.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης η πρόεδρος, τα μέλη του  Δ.Σ της  Ένωσης Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας και τα πολιτιστικά της τμήματα ευχήθηκαν στο κοινό  καλή και ευλογημένη Σαρακοστή.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ