19.7.2016 14:25

Καμπάνα 98.000 ευρώ για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Κάμπο

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Αντιμέτωπος με τσουχτερό πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Δήμος Χίου που καλείται να επιστρέψει περί τις 100.000 ευρώ για έργα που εκτελέστηκαν στο πλαίσιο των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στον Κάμπο και που δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη.

Η διαπίστωση

Το έργο των αναγκαίων παρεμβάσεων στην περιοχή του Κλούβα αποτελούσε για χρόνια αναγκαιότητα αφού σε κάθε έντονη βροχόπτωση η περιοχή και κυρίως οι δρόμοι πλημμύριζαν. Επί δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη αποφασίστηκε σειρά παρεμβάσεων με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Το έργο εντάχθηκε και υλοποιήθηκε στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2014.

Σύμφωνα με τον Στρατή Γδύση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προχώρησε σύντομα στη διαπίστωση ότι παρεμβάσεις θα έπρεπε να γίνουν και στις παρόδους καθώς το έργο δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα εάν τα αντιπλημμυρικά έργα περιορίζονταν μόνο στην κύρια οδική αρτυρία του Κάμπου. Έτσι αποφασίστηκε ότι μέσα από τις πιστώσεις των «απρόβλεπτων παρεμβάσεων» θα έπρεπε να γίνουν έργα και σε ορισμένα από τα στενά της περιοχής.

Όμως έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπίστωσε ότι αυτά τα έργα δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη με αποτέλεσμα σήμερα να ζητάει πίσω 98.000 ευρώ.

Το πρόστιμα

Αναφερόμενος στο πρόστιμο ο κ. Γδύσης εξήγησε ότι ο Δήμος έχασε τα δύο πρώτα δικαστήρια, ενώ εκκρεμεί πλέον η τελεσίδικη απόφαση. Παρότι η δικαιοσύνη δεν έχει αποφανθεί οριστικά για το εάν ο Δήμος έπραξε ορθά με τα  επιπλέον έργα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βεβαίωσε την οφειλή στην τοπική Δ.Ο.Υ. κι έτσι μέχρι τις 27 Ιουλίου ο Δήμος να καλείται να καταβάλει το συγκεκριμένο ποσό.

«Υπάρχει η δυνατότητα να ρυθμίσουμε την καταβολή των χρημάτων σε 12 δόσεις. Αν δεν προχωρήσουμε στην πληρωμή του τότε μετά το τέλος Ιουλίου θα κληθούμε να πληρώσουμε και τις προσαυξήσεις», εξήγησε ο ίδιος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τελικά ο Δήμος θα δικαιωθεί για τις επιλογές του.

Αν πάντως ο Δήμος χάσει την δικαστική μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί ακόμα ένα καίριο πλήγμα στο ήδη περιορισμένο αποθεματικό του που εδώ και καιρό είναι στο όριο ασφαλείας του 1 εκ. ευρώ. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ