16.12.2016 16:43

Ηλεκτρονικό check in στο λιμάνι

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Με ηλεκτρονικό check in θα επιτηρεί την ασφάλεια του λιμανιού και θα καταγράφει την κίνηση επιβατών και οχημάτων    το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Με τη σύμπραξη του  Τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της εταιρίας  Forth –CRS  σύντομα θα αποκτήσει την ευχέρεια να ελέγχει και να προγραμματίζει  τα πάντα στη λιμενική ζώνη, με μηδενικό αντάλλαγμα.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί πιλοτικά και το λιμάνι της Χίου θα γίνει το πρώτο στη Μεσόγειο που θα καταγράφονται τα τουριστικά σκάφη και τους επιβάτες και τα οχήματα στην ακτοπλοΐα με μία μέθοδο που ήδη τρέχουν στο Λιμενικό Ταμείο.

«Με την ανάπτυξη ενός λογισμικού, το οποίο θα προμηθευτούμε, θα γνωρίζουμε πριν την άφιξη του κάθε πλοίου τι κόσμο περιμένουμε και πόσα οχήματα», τόνισε στην συνεδρίαση ο Μιχ. Μπελέγρης.

«Με το ηλεκτρονικό checkin των εισιτηρίων θα αποφεύγουμε τη χρονοβόρα χειρόγραφη διαδικασία στην επιβίβαση αλλά και τον επιμερισμό των ποσοστών των συνεργαζόμενων επαγγελματικών φορέων», πρόσθεσε.

Ταυτόχρονα, αν το κρίνουν σκόπιμο, θα μπορούν να ανεβάσουν το συντελεστή ασφάλειας στη ζώνη ISBN του λιμανιού με την  ενεργοποίηση του κανονισμού που αναφέρει ότι  μέσα στη λιμενική ζώνη  μπαίνουν μόνο όσοι είναι επιβάτες ή  πιστοποιημένοι  χρήστες του λιμανιού.

«Θα επιδεικνύεται το εισιτήριο ή η κάρτα πιστοποιημένων χρηστών  και θα μπορούν οι λιμενικοί ή τα στελέχη της ασφάλειας του ISPS να επιτρέπουν την είσοδο μόνο  σε αυτούς  που έχουν πιστοποιημένο εισιτήριο για τη συγκεκριμένη μέρα», προσθέτει.

Η εταιρία επέλεξε τη Χίο για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος επειδή το λιμάνι μας είναι αρκετά ελεγχόμενο και, αν πετύχει, θα το πουλήσει και σε άλλα.

«Το κάνουμε και για λόγους διαφήμισης, επειδή η Χίος ακούγεται πολύ με το προσφυγικό και θεωρούμε καλό να ακούγεται και να προβάλλεται και για άλλες δράσεις», προσθέτει.

Παρουσίαση

Θα ακολουθήσει η τριμερής υπογραφή της σύμβασης και στη συνέχεια στις αρχές του 2017 το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στη Χίο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αθήνα από την Forth –CRS  για να λάβει τη δημοσιότητα που θα ωφελήσει όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.

Κόστος

Το κόστος του στοιχειώδους  εξοπλισμού που θα αγοράσει το Ταμείο ανέρχεται περίπου στις 7.000 ευρώ. Αν στη  συνέχεια θελήσει να αυξήσει τις εφαρμογές, όπως με το ηλεκτρονικό check in στο κινητό ή μέσω υπολογιστή, θα εντάσσεται σε άλλα προγράμματα, ανάλογα με τη σκοπιμότητα και το κόστος τους.

Σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα στην αρχή, όπως επισημαίνει ο Μιχ. Μπελέγρης, αλλά επειδή είναι το έργο πιλοτικό θα υπάρχει συνεχής ομπρέλα προστασίας.  Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ