2.3.2016 15:06

Ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρησης επιχειρήσεων παραγωγών Ζωικών Υποπροϊόντων

Ξεκίνησε η ηλεκτρονική εφαρμογή καταχώρησης επιχειρήσεων παραγωγών Ζωικών Υποπροϊόντων όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Η ανακοίνωση αφορά υπεραγορές (super market),  κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία - ιχθυόσκαλες, γαλακτοπωλεία – ζαχαροπλαστεία- αρτοποιεία, catering,  εργαστήρια για ζύμες και σφολιάτες,  εστιατόρια, ξενοδοχεία, τα κτηνιατρεία και οι κτηνιατρικές κλινικές, ζωολογικοί κήποι,  τσίρκο,  σχολές επαγγελμάτων κρέατος και όποια επιχείρηση παράγει Ζωικά Υποπροϊόντα.

 

Ζωικά Υποπροϊόντα είναι ολόκληρα πτώματα ή μέρη πτωμάτων ζώων, προϊόντα ζωικής προέλευσης ή άλλα προϊόντα που λαμβάνονται από ζώα και δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Τα ζωικά υποπροϊόντα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες και οδηγούνται προς καύση ή αδρανοποίηση, λιπασματοποίηση, βιοαέριο ή άλλους σκοπούς.

Οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να διατηρούν βιβλίο παραγωγής και διακίνησης καθώς και ειδικό κάδο αποθήκευσης .

Κατά την κατηγοριοποίηση τα υποπροϊόντα τοποθετούνται σε ειδικούς, αποκλειστικής χρήσης, περιέκτες που επισημαίνονται, με ταμπέλα - πλάτους τουλάχιστον 15 εκατοστών στην οποία αναγράφεται η κατηγορία, και φέρει χρωματικό κώδικα με ανεξίτηλη χρωστική ουσία ως εξής:

α) στην περίπτωση υλικών της κατηγορίας 1, χρησιμοποιείται μαύρο χρώμα

β) στην περίπτωση υλικών της κατηγορίας 2 (εκτός της κόπρου και του περιεχομένου του πεπτικού συστήματος), χρησιμοποιείται κίτρινο χρώμα

γ) στην περίπτωση υλικών της κατηγορίας 3, χρησιμοποιείται πράσινο χρώμα με μεγάλη περιεκτικότητα σε μπλε χρώμα.

Τα υλικά ανά κατηγορία και η περαιτέρω απόρριψη τους ή η δυνατότητα χρήσης τους, περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 8,9,10 και 12,13,14 του Κανονισμού 1069/2009/ΕΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες και καταχώρηση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Κτηνιατρικής Χίου στα τηλ. 2271353203 κος Αμέντας και 2271353210 κος Καρύδας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ