12.1.2017 11:34

Η πτώση της Τουρκικής Λίρας συμπαρασύρει την τοπική οικονομία

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΣΕΣΜΕ

Προβλήματα στην τοπική οικονομία τα οποία αναμένεται να ενταθούν όσο η Νέα Τουρκική Λίρα υποχωρεί έναντι του Ευρώ, δημιουργεί το νέο ιστορικό χαμηλό που κατέγραψε το νόμισμα της γειτονικής χώρας καθώς η ισοτιμία το μεσημέρι της Τετάρτης διαμορφώθηκε στο 1 Euro = 4.055 YTL.

Όπως σημειώνουν παράγοντες της τοπικής αγοράς στον «π» η γειτονική χώρα ναι μεν θα ενισχύσει τις εξαγωγές της ωστόσο ήδη παρατηρούνται προβλήματα ως προς τις συναλλαγές των Τούρκων με επιχειρήσεις εκτός συνορών, όπως αυτές της Χίου.

Η συνεχής υποτίμηση της τουρκικής λίρας δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις στην τοπική οικονομία αφού πολλοί Τούρκοι επιχειρηματίες που συνεργάζονται με αντίστοιχες χιώτικες αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα ήδη να δημιουργούνται τα πρώτα «φέσια».

Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το γενικά μειωμένο ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων με την κίνηση στις δύο πλευρές του Αιγαίου να έχει μειωθεί δραματικά τον τελευτάιο μήνα ειδικά από μεριάς γειτόνων που μετά την υποτίμηση της λίρας έχει αυξηθεί το κόστος της μετάβασης και της διαμονής τους στη Χίο.

Επιπρόσθετο πρόβλημα μετά τις συνεχείς διακυμάνσεις του νομίσματος της γείτονος αποτελεί το γεγονός ότι πολλά ταξιδιωτικά γραφεία τόσο του Τσεσμέ όσο και της Σμύρνης δεν μπορούν να προσδιορίσουν την τιμή προσφοράς για ταξίδια στη Χίο ή στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου με αποτέλεσμα να περιορίζονται σε προσφορές εντός Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Χιώτες επιχειρηματίες τηρούν στάση αναμονής προσβλέποντας στην σταθεροποίηση της Τουρκικής Λίρας κάτι που εν πολλοίς θα αποκαταστήσει την ομαλότητα ανάμεσα στις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ