23.7.2013 16:55

Η ώρα της απόφασης για Συκιάδα- Λαγκάδα

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΣΤΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΑΡ. ΚΕΛΕΠΕΡΤΖΗΣ

Στο προσκήνιο για μία ακόμη φορά, και ίσως τελευταία πριν το οριστικό κλείσιμο, επανέρχεται το ζήτημα της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων Συκιάδας και Λαγκάδας αφού ως γνωστόν η κόντρα μεταξύ των δύο χωριών μετέτρεψε το ενιαίο 6τάξιο δημοτικό σχολείο σε δύο 2θέσια σχολεία με μειωμένη δυναμικότητα.

Το ζήτημα επανάφερε ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Αρ. Κελεπερτζής που το μεσημέρι της Παρασκευής κάλεσε σε κοινή σύσκεψη τους προέδρους των κοινοτήτων Κ. Καλαγκιά και Μ. Αργυρούδη καθώς και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των δύο χωριών, αναφέροντάς τους την πρόθεσή του να δώσει οριστική λύση στη χρόνια διαμάχη των κατοίκων.

«Τους εξήγησα ότι τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που αν δεν δοθεί λύση τότε και στα δύο σχολεία, με βάση τα καθημερινά παραδείγματα που έχουμε, θα μπει λουκέτο με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των δύο οικισμών», σημείωσε ο ίδιος στον «π».

Η πρόθεση της Πρωτοβάθμιας

Όπως εξήγησε ο κ. Κελεπερτζής με βάση τα σημερινά δεδομένα η Διεύθυνση κρίνει ως καταλληλότερο σχολείο για έδρα αυτό της Συκιάδας ενώ προτείνει για έδρα του νηπιαγωγείου το σχολικό κτίριο της Λαγκάδας.

«Είναι μία λύση εφικτή που εξυπηρετεί και τα δύο χωριά και κυρίως είναι σύννομη. Αυτή τη φορά οι κάτοικοι πρέπει να κατανοήσουν ότι αν δεν πάρουν την απόφαση να ενοποιηθούν τα σχολεία τότε θα κλείσουν και έτσι οι μισοί θα πάνε στα Καρδάμυλα και οι άλλοι μισοί στον Βροντάδο», ανέφερε.

Μάλιστα σε μία πιο λεπτομερή καταγραφή του σχεδίου της Διεύθυνσης προβλέπεται η δημιουργία ενιαίου ολοήμερου 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου με 4 δασκάλους και έδρα τη Συκιάδα και αντίστοιχα η δημιουργία ενιαίου ολοήμερου Νηπιαγωγείου με 2 νηπιαγωγούς στη Λαγκάδα.

Οι αποφάσεις

Με δεδομένο ότι οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να παρθούν άμεσα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται κοινή λαϊκή συνέλευση των δύο χωριών παρουσία κατοίκων και γονέων από την οποία θα προκύψει η τελική απόφαση των κατοίκων.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Α’βάθμιας εκπαίδευσης αν η απόφαση είναι προς την κατεύθυνση της ενοποίησης τότε οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν άμεσα, ενώ αν για μία ακόμη φορά ο τοπικισμός υπερβεί την κοινή λογική τότε η τελική απόφαση θα ανήκει στο Υπουργείο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ