15.9.2016 17:12

Το χρονικό μίας δύσκολης νύχτας

ΠΩΣ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΜΑΥΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η ώρα των ευθυνών τόσο της ίδιας της πολιτείας όσο και των κατοίκων του νησιού έφθασε. Η κοινή εντύπωση ότι η μεγάλη κινητοποίηση της Τετάρτης θα μπορούσε όχι μόνο να ήταν ακόμη μαζικότερη, έστω και δίχως «πατρότητα» διοργανωτή, αλλά και να αναδείξει ουσιαστικά τα σημαντικά προβλήματα που συνοδεύουν το μεταναστευτικό ζήτημα, αν δεν είχαν παρεισφρήσει σε αυτή ακραία στοιχεία, αποτελεί μία πραγματικότητα που οφείλουν να αντιληφθούν όλοι.

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΦΥΚΑΡΗ

Η συγκέντρωση της Τετάρτης κατάφερε να ενώσει πολίτες κάθε ηλικίας και πεποιθήσεων στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι οι ισορροπίες στο νησί κρέμονται από μία κλωστή. Μία κλωστή που κάποιοι τεχνηέντως προσπάθησαν τα σπάσουν το βράδυ της Τετάρτης, ηγούμενοι μίας ειρηνικής πορείας, που λίγα λεπτά αργότερα την καταδίκασαν με τη συμπεριφορά τους.

Το χρονικό των επεισοδίων

Η συγκέντρωση στην πλατεία

Οι πρώτοι συγκεντρωμένοι με ελληνικές σημαίες και πανό έκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά τις 18:00 στην πλατεία Βουνακίου, προμηνύοντας ότι η διαμαρτυρία θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες της τελευταίας 5ετίας. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την παρουσία 1.000 και πλέον ατόμων που στις 19:30 της Τετάρτης είχαν κατακλείσει την Πλατεία.

Μέσα από τα μεγάφωνα προσπάθησε ο καθένας να δώσει τη δική του εκδοχή για το μεταναστευτικό επαναλαμβάνοντας το αυτονόητο, ότι το νησί έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητές του. Η ποιότητα των τοποθετήσεων ασφαλώς δεν αντιστοιχούσε στη δυναμική της συγκέντρωσης.

Η πορεία και ο αιφνιδιασμός της Αστυνομίας

Με κεριά στα χέρια λίγο μετά τις 20:00 εκατοντάδες άτομα αποφάσισαν να διαδηλώσουν ειρηνικά πραγματοποιώντας πορεία διαμαρτυρίας περιμετρικά του Κήπου. Τα πνεύματα άρχισαν να οξύνονται όταν ομάδα περίπου 20 ατόμων αποφάσισε να ηγηθεί της πορείας οδηγώντας την, χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση, στον καταυλισμό του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.. Παρά τις αντιρρήσεις της Αστυνομίας, που αιφνιδιάστηκε πλήρως, οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να περάσουν προς το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και τη Σούδα. Προς στιγμή τα πνεύματα ηρέμησαν και οι διαδηλωτές προχώρησαν ευθεία στην οδό Δημοκρατίας στη συμβολή της με την Οδό Οινοπίωνος.

Τα επεισόδια και η επίθεση στα Μ.Μ.Ε.

Παρά την προσπάθεια των πιο ψύχραιμων φωνών μέσα από την πορεία, η ομάδα των 20 ατόμων έδειξε ότι ο σκοπός της δεν ήταν η διαδήλωση αλλά τα επεισόδια. Μη κατανοώντας ότι η στάση της θα χαρακτηρίσει και θα αμαυρώσει τη μεγάλη συγκέντρωση, επιτέθηκε αρχικά φραστικά σε δημοσιογράφο του «π», απειλώντας τον για τη σωματική του ακεραιότητα επί αρκετά λεπτά. Στην υπόδειξη του δημοσιογράφου να συλλάβουν τον υβριστή η απάντηση από ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. ήταν «δεν είναι ώρα τώρα». Λίγα λεπτά αργότερα ακόμη ένας άνδρας επιτέθηκε στον δημοσιογράφο Γιάννη Στεβή, αρπάζοντάς του την κάμερα από το χέρι, ρίχνοντάς τη στο έδαφος και λέγοντας του «Για να μάθεις να μη γράφεις αυτά που γράφεις».

Ακολούθως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο της Αστυνομίας, αφού παρά τη χρήση χημικών η συγκεκριμένη ομάδα κατάφερε να σπάσει τον κλοιό και να κυνηγήσει τους δημοσιογράφους οι οποίοι είτε διέφυγαν από παρόδους της Οινοπίωνος, είτε φυγαδεύτηκαν από πολίτες σε καταστήματα της περιοχής.

Τα γεγονότα στη Σούδα

Με την Αστυνομία να παραμένει προκλητικά σε ρόλο παρατηρητή, οι συγκεντρωμένοι, που σαφώς πια ήταν λιγότεροι σε αριθμό αφού η πλειονότητα είχε αποχωρήσει, προχώρησαν προς τη Σούδα ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα κατά των μεταναστών.

Από την πλευρά της ομάδα 50 ατόμων από τη Σούδα επέλεξε να απαντήσει ρίχνοντας πέτρες και μπουκάλια στους διαδηλωτές, κάτι που προκάλεσε προς στιγμή νέα ένταση κατά την οποία συνελήφθη ένα μέλος Μ.Κ.Ο..

Οι συγκεντρωμένοι μέσω του Κάστρου ενώθηκαν λίγα λεπτά αργότερα με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, που εν τω μεταξύ είχαν αποφασίσει να διαφοροποιηθούν και να συνεχίσουν με ειρηνική πορεία προς την Προκυμαία. 

Τους ένοιαξαν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Και παρότι η Αστυνομία γνώριζε ήδη από την προηγούμενη Κυριακή ότι διακινούνται βίντεο στο facebook που στοχοποιούν τους δημοσιογράφους, παρότι ακόμα και λίγες ώρες πριν τη διαδήλωση της μεταφέρθηκαν πληροφορίες για την στοχοποίηση των εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. και την πρόθεση μερίδας ακραίων να οδηγήσουν σε επεισόδια σε Σούδα και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., η μόνη έγνοια της ήταν να προστατευτούν τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Χίου.

Από τον ασύρματο της Αστυνομίας οι εντολές που δίδονταν συνεχώς ήταν οι δυνάμεις να επικεντρωθούν έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο νησί.

Η πορεία μετά την κινητοποίηση στην Προκυμαία διαλύθηκε ειρηνικά. Η συνέχεια δόθηκε στο Α.Τ. Χίου με τον δημοσιογράφο Γ. Στεβή να μηνύει τον υπαίτιο του επεισοδίου για πρόκληση σωματικής βλάβης και εξύβριση και τον τελευταίο να ανταπαντάει με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή χαρακτηρίστηκε ως «φερόμενος ως εκπρόσωπος της Χ.Α. στη Χίο».

Ο Εισαγγελέας αποφάσισε να ορίσει τακτική δικάσιμο αφήνοντας και τους δύο ελεύθερους. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ