31.5.2012 10:21

Χαμόγελα και δάκρυα στη δίκη των ανηλίκων (ΒΙΝΤΕΟ)

ΚΑΤΑΔΙΚΗ 7 ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥΣ - ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΡΕΙΣ

Ανάμεικτα συναισθήματα επικράτησαν στη χθεσινή δίκη των ανηλίκων που κατηγορούνταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και εμπορία ναρκωτικών, αφού τρεις κατηγορούμενοι αθωώθηκαν ενώ δύο καταδικάστηκαν με 7 χρόνια φυλάκιση έχοντας το δικαίωμα της Έφεσης.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε από τις 09:30 το πρωί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα , το 3μελές Δικαστήριο ανηλίκων απέρριψε κατηγορηματικά τη σύσταση και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης αφού αφενός στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν στοιχειοθετήθηκε , ενώ στις κατηγορίες που υπήρξε σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου εμπορία ναρκωτικών, αυτή κρίθηκε ότι ήταν κατά μόνας και όχι στα πλαίσια οργανωμένης διακίνησης από συγκεκριμένη ομάδα.

Το Δικαστήριο, που συνολικά διέκοψε τρεις φορές την ακροαματική διαδικασία εξέτασε 15 μάρτυρες ενώ έδωσε κύριο βάρος στα όσα ανέφεραν οι μάρτυρες κατηγορίας περί οργανωμένης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, γεγονός που αποτελούσε και το βασικό αδίκημα.

Πανηγυρική αθώωση

Πρώτη αθωωτική απόφαση υπήρξε για έναν εκ των πέντε ανηλίκων, που θεωρούνταν από την Ασφάλεια άμεσα εμπλεκόμενος.

Το Δικαστήριο εξετάζοντας πολύπλευρα το θέμα δεν μπόρεσε να του προσάψει κάποια κατηγορία, αφενός διότι η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ήταν φανερή από την αρχή και από την άλλη το κατηγορητήριο ήταν ασαφές με αποτέλεσμα οι δικαστές να τον αθωώσουν πανηγυρικά.

Μάλιστα πολλοί από τους δικηγόρους, στο τέλος της διαδικασίας, εξέφρασαν την απορία τους για ποιο λόγο το συγκεκριμένο παιδί βρέθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής αφού από την αρχή δεν υπήρξαν βάσιμες κατηγορίες σε βάρος του.

Ο νεαρός αμέσως μετά το τέλος της δίκης, έπεσε στην αγκαλιά της μητέρας του, συγγενών και φίλων και με δάκρυα στα μάτια αποχώρησε από την αίθουσα, δίνοντας κουράγιο στους υπόλοιπους γονείς που περίμεναν καρτερικά επί ώρες έξω από το Πρωτοδικείο.

Αθώωση και παρακολούθηση από κοινωνικό λειτουργό

Την οδό της αθώωσης πήραν ακόμα δύο παιδιά, αφού πέρα από τις υπόνοιες για πιθανή εμπλοκή τους δεν υπήρξε άλλη απόδειξη για εμπορία ή διακίνηση ναρκωτικών. Έτσι σύμφωνα με το Δικαστήριο και οι δύο κρίθηκαν αθώοι με την προϋπόθεση ότι μέχρι τα 21 τους θα παρακολουθούνται από Κοινωνικό Λειτουργό.

 «Η κατηγορία που αφορούσε την εγκληματική οργάνωση κατέπεσε αφού κανένας δεν κρίθηκε ένοχος γι’ αυτό. Σε ότι αφορά την περίπτωση του πελάτη μου για το σύνολο των κατηγοριών κρίθηκε αθώος πέρα από μία κατηγορία για την οποία εφαρμόστηκαν τα νέα αναθεωρητικά μέτρα του άρθρου 122 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν την παρακολούθηση από ειδικό. Τέλος θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην εκπαιδευτική κοινότητα και το σχολείο του παιδιού που στάθηκε δίπλα του δίνοντάς του κουράγιο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Είναι πραγματικά αξιέπαινοι», ανέφερε μιλώντας στον «π» η δικηγόρος Α. Ζαννάρα.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της δικηγόρου Κ. Τσέτσερη η οποία ανέφερε ότι:

«Οι δικαστές έκριναν σωστά, αν εξαιρέσει κανείς ότι στους δύο κατηγορούμενους ήταν αυστηροί. Έκριναν χωρίς να επηρεάζονται από προσπάθειες εντυπωσιασμού των μαρτύρων κατηγορίας. Η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατέρρευσε πανηγυρικά αφού οι μάρτυρες κατηγορίας αφενός δεν ήξεραν πότε συστάθηκε αυτή η υποτιθέμενη οργάνωση, ποιοι ήταν μέσα σε αυτή, τι μορφή είχε και πότε εντάχθηκαν. Δηλώνω λοιπόν ικανοποιημένη από τη συγκεκριμένη απόφαση του Δικαστηρίου και κυρίως για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κατάσταση».

Οι καταδίκες

Με δάκρυα στα μάτια από την άλλη υποδέχθηκαν το άκουσμα τις καταδικαστικής απόφασης οι συγγενείς των δύο νεαρών αφού το Δικαστήριο τους επιδίκασε ποινή φυλάκισης 7 ετών με την κατηγορία της κατ’ εξακολούθηση κατοχής εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών με απώτερο στόχο το κέρδος.

Παρά το γεγονός ότι και στη συγκεκριμένη απόφαση δεν στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε οργάνωση, το Δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνες.

Ωστόσο αίσθηση προκάλεσε στους συγγενείς το μέγεθος της ποινής αφού τα 7 χρόνια σύμφωνα με τους ίδιους είναι πάρα πολλά σε σχέση με τα αποδειχθέντα στο Δικαστήριο στοιχεία.

«Σεβόμαστε τη συγκεκριμένη απόφαση, ωστόσο θεωρούμε ότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε μέσα στην αίθουσα. Είναι σεβαστή όμως παρόλα αυτά, έχουμε κάθε δικαίωμα να τη θεωρούμε άδικη και γι’ αυτό προσφεύγουμε με Έφεσή μας στο Εφετείο της Μυτιλήνης», ανέφερε ο χιακής καταγωγής δικηγόρος Μ. Μανάρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την εισήγησή του ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση όλων των κατηγορουμένων με το σκεπτικό της μη απόδειξης εγκληματικής οργάνωσης.

Σε ότι αφορά την εκδίκαση της Έφεσης αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ