12.12.2012 13:05

Γυρίζουν πλάτη στο κυριακάτικο άνοιγμα της αγοράς (VIDEO)

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ, ΛΕΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

 

Με αρνητικό μάτι βλέπουν μέχρι στιγμής οι έμποροι την πρόθεση του Υπουργείου Ανάπτυξης να απελευθερώσει τη λειτουργία των καταστημάτων έως 250τ.μ. όλες τις Κυριακές του χρόνου με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

 

Η μειωμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, οι αυτοαπασχολούμενες επιχειρήσεις αλλά και οι αντιφατικές διατάξεις του νόμου, σύμφωνα με τους εμπόρους αναμένεται να ακυρώσουν το νέο εγχείρημα της Κυβέρνησης αφού όπως τονίζουν σε μία νεκρή αγορά χωρίς πελάτες, η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή αποτελεί δώρο- άδωρο.

 

Από την άλλη με θετικό μάτι βλέπουν οι ίδιοι την εξαγγελία για αύξηση των περιόδων των εκπτώσεων σε 4 από 2 που ισχύει σήμερα υπογραμμίζοντας ότι ίσως αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για το αγοραστικό κοινό.

 

Ν. Ρυθιανού

 

«Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που αποσκοπούν όλες αυτές οι κινήσεις. Μπορώ να καταλάβω ότι το μέτρο αυτό μπορεί να αποδώσει σε τουριστικές περιοχές ή σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που ο άλλος κατεβαίνει από τη Λάρισα στην Αθήνα και θέλει να ψωνίσει.

Εδώ όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ποιος για παράδειγμα δεν θα κατέβει την καθημερινή για ψώνια και θα επιλέξει την Κυριακή; Τουρισμό δεν έχουμε οπότε μας απομένει μόνο το κόστος λειτουργίας.

Σε ότι αφορά στις εκπτώσεις είναι ένα θετικό βήμα αλλά εδώ που φθάσαμε αν έρθει ο πελάτης και ζητήσει χαμηλότερη τιμή όλες τις εποχές του χρόνου αναγκαζόμαστε να κόψουμε από το κέρδος μας για να μην χάσουμε τους πελάτες».

 

Σ. Καλλέργη

 

«Είναι ένα μέτρο αμφιβόλου αποτελέσματος ειδικά για περιοχές της περιφέρειας όπως η Χίος. Όσο και αν τα καταστήματα είναι ανοιχτά το ζήτημα είναι καθαρά η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Τι να τα κάνουμε τα ανοιχτά μαγαζιά χωρίς πελάτες.

Επιπλέον υπάρχουν άνθρωποι που είναι αυτοαπασχολούμενοι. Είναι δυνατόν να έχουν την απαίτηση να υπάρχει καταστηματάρχης που θα δουλεύει 7 ημέρες την εβδομάδα; Ας σκεφτούν και τον ανθρώπινο παράγοντα».

 

Β. Σπανολιός

 

«Το νέο νομοθέτημα της Κυβέρνησης αποτελεί έναν συνδυασμό βλακείας, αναλγησίας και ανοησίας. Είμαστε 6 ημέρες την εβδομάδα ανοιχτοί και 3 απογεύματα. Να μας πουν σε τι μας ωφελεί το νέο μέτρο. Εδώ όταν είμαστε ανοιχτά τα καταστήματα έχουν ελάχιστο τζίρο.

Χωρίς χρήματα πως να κινηθεί ο κόσμος. Επιπλέον η ψυχολογία του κοινού είναι τέτοια που και χρήματα να έχει κάποιος το αναβάλει ελέω κρίσης.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη κίνηση είναι για εξυπηρέτηση συμφερόντων ορισμένων πολυεθνικών και άλλων καταστημάτων.

Η παγίδα που έχει το νέο νομοθέτημα είναι η φράση «εθελοντικό». Τι σημαίνει εθελοντικά; Αν ένα ομοειδές κατάστημα με την επιχείρησή μου, ανοίξει μία Κυριακή τότε θα πρέπει να ανοίξω και εγώ. Άρα μιλάμε για εξαναγκασμό. Σε κάθε περίπτωση οι νομικές προσφυγές από τα κενά που αφήνει ο νόμος θα είναι πολλές και εν τέλει ή δεν θα εφαρμοστεί ή θα τροποποιηθεί».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ