13.1.2014 10:11

Φυλακισμένη αγορά διπλής ταχύτητας

• ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΟΜΙΜΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΣΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΝΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Νέα εστία έντασης προκαλεί στην αγορά η κατά γράμμα τήρηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου να μην ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκινούν από σήμερα.

Μολονότι η συγκεκριμένη Κυριακή εντάσσεται μεταξύ των 7 Κυριακών που τα εμπορικά καταστήματα όλης της χώρας έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, η απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου να επιλέξει μόνο δυο Κυριακές (πριν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά) και καμία άλλη πέραν αυτών, δε στερεί μεν την ελευθερία σε όποιον έμπορο επιθυμεί νόμιμα να λειτουργήσει, χωρίς το άγχος επιβολής προστίμου, σε ένα περιβάλλον όμως με πολλά καταστήματα κλειστά, καθώς αυτή είναι η «γραμμή» της διοίκησης του Συλλόγου.

Ήδη έμποροι που έχουν διάθεση να εκμεταλλευτούν την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους κατά της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, υπολογίζοντας ότι οι ατυχείς χειρισμοί της, που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί ακόμα και η Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά, θα την έκαναν να κινηθεί με ευελιξία και να αναπληρώσει την απώλεια με την προσεχή Κυριακή, ως τονωτική ένεση ενόψει εκπτώσεων.

«Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε την εντολή της Γενικής Συνέλευσης. Όσοι κόπτονται τώρα, να κατέθεταν την απαίτηση τους θεσμικά, για να κρίνονταν από το ανώτατο όργανο, τη Γενική Συνέλευση», απαντούν μέλη της διοίκησης.

Τα δεσμά

Η μόνιμη τριβή που εμφανίζεται στους κόλπους της αγοράς έχει την πηγή της στην αριθμητική που λαμβάνει τις κατά καιρούς αποφάσεις και τη διχοτομημένη φύση της ίδιας της αγοράς.

Στον Εμπορικό Σύλλογο είναι τακτοποιημένα περί τα 200 ενεργά μέλη και στις κρίσιμες Γενικές Συνελεύσεις παρίστανται και ψηφίζουν λιγότερα από 70. Επομένως μια μικρή μειοψηφία εμπόρων αποφασίζει και δεσμεύει συνολικά την αγορά.

Η τελευταία, βέβαια, είναι εμφανώς χωρισμένη σε δυο διαφορετικές ταχύτητες. Στα καταστήματα που απασχολούν προσωπικό και επιθυμούν μια πιο επιθετική πολιτική προς τον καταναλωτή και τα μονοπρόσωπα ή οικογενειακά καταστήματα, εθισμένα σε μια πιο συντηρητική οπτική γύρω από το καθεστώς λειτουργίας της αγοράς. Η αριθμητική υπεροχή των τελευταίων απ’ τη μια και η τακτική απαξίωσης του Εμπορικού Συλλόγου απ’ τους εμπόρους με μεγαλύτερες απαιτήσεις από την άλλη, υπαγορεύουν τα τελευταία χρόνια μια κλειστοφοβική συμπεριφορά στην αγορά, που δημιουργεί αυτονόητες συγκρούσεις, όταν ο άλλος νοιώθει ότι δεν του επιτρέπεται να ανοίξει τα φτερά του.

«Μπορούν να δοκιμάσουν»

«Κανένας δεν παρεμποδίζεται να δουλέψει. Όποιος θέλει μπορεί την Κυριακή να έχει απολύτως νόμιμα ανοιχτά το κατάστημα του. Μια ευκαιρία να μετρηθεί στην πράξη η πραγματική επιθυμία της αγοράς», ισχυρίζεται ο κ. Μ. Κριμιζής.

Οι πάντες βέβαια αντιλαμβάνονται ότι μια αγορά με πολλά από τα καταστήματα της κλειστά δεν είναι πόλος έλξης καταναλωτών, όπως μια αγορά σε πλήρη λειτουργία.

«Σε όποιον δεν αρέσουν οι αποφάσεις της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου, το Μάιο θα προκηρυχθούν εκλογές, έχει κάθε δικαίωμα να επιχειρήσει να τις αλλάξει», συμπληρώνει.

Η πρόκληση

Αυτή είναι η πραγματική πρόκληση. Η σημερινή διοίκηση επιλέγει να παραμένει ταμπουρωμένη σε απόψεις που δεν συμβιβάζουν καταστάσεις, προασπίζεται με πάθος τη λογική όσων θεωρούν ότι όσο λιγότερες ώρες εργασίας, τόσο χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Στρώνει χαλί σε μόνιμες εστίες αντιπαράθεσης και διχοτόμησης της αγοράς.

Όσοι έμποροι αισθάνονται να ασφυκτιούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει, οφείλουν να αλλάξουν στρατηγική. Να δουν τις επόμενες εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου ως ιδιαίτερα σημαντικές για τη φυσιογνωμία που θέλουν να λάβει η αγορά, με σοβαρές τομές στη σημερινή λειτουργία της.

Τυχόν απουσία τους από τα τεκταινόμενα το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διαιωνίζει απόψεις για μια διαρκώς φοβική αγορά στις προκλήσεις της εποχής μας.

ΣΕΛΠΕ

«Θα έχουμε τη χαρά και την ευκαιρία»

Για να δούμε πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων είναι ενδεικτικό το μήνυμα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος στα μέλη του:

«Θα έχουμε τη χαρά και την ευκαιρία να έχουμε στις 19 Ιανουαρίου, ημέρα Κυριακή, τα καταστήματα μας ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11.00 έως 20.00». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ