2.11.2012 20:02

Φραγμένο απ’ άκρη σ’ άκρη το δίκτυο ομβρίων της κεντρικής αγοράς

Τις παραλείψεις και τα χρόνια συμπτώματα προχειρότητας της ΔΕΥΑΧ και του Δήμου Χίου  έφεραν στο φως οι εργασίες που εκτελούνται στην Απλωταριά, όταν εργάτες των συνεργείων άνοιξαν τους υπόγειους υπονόμους.
Το δίκτυο ομβρίων της περιοχής καλύπτει μια μεγάλη απόσταση, που ξεκινά από το ύψος του Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στην Ατσική, συνεχίζει στην Απλωταριά, διασταυρώνεται με το δίκτυο της Πασπάτη, του Καλοπλύτη και καταλήγει μπροστά στο φούρνο Μαϊστράλη.
 
Σοκ από τα μπάζα
Τα συνεργεία που εκτελούν τις εργασίες άνοιξαν το δίκτυο ομβρίων σε κάποια από τα σημεία προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες, διαπιστώνοντας ότι σε ένα πολύ μεγάλο μέρος του, ίσως και παραπάνω από το μισό, το δίκτυο είχε φράξει από μπάζα, σκουπίδια και φερτές ύλες, που προφανώς είχαν συγκεντρωθεί εκεί με την πάροδο ετών. Μάλιστα, όπως περιέγραψαν και σε καταστηματάρχες της Απλωταριάς, τα μπάζα που είχαν συγκεντρωθεί μείωναν περισσότερο από το μισό τις δυνατότητες χρήσης του δικτύου, προκαλώντας προφανώς έτσι ανάποδα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην κυκλοφορία των βρόχινων νερών.
«Όπως το είδαμε ήταν σα να λαμβάναμε μια πειστική απάντηση για το πως τελικά πλημμυρίζει το κέντρο σε κάθε βροχόπτωση.  Τα μπάζα είχαν φτάσει σε ύψος έως και 60εκ., δημιουργώντας ένα σκληρό στρώμα, που χωρίς μηχανήματα είναι αδύνατον να απομακρυνθεί. Προφανώς είχε να καθαριστεί χρόνια. Ούτε τα συνεργεία κατάφεραν να επέμβουν και απευθύνθηκαν στη ΔΕΥΑΧ και στο Δήμο», δηλώνουν στον «π» οι καταστηματάρχες, που είδαν τους αγωγούς.
 
Αντιπαράθεση ΔΕΥΑΧ- Τεχνικής Υπηρεσίας
Για το θέμα ενημερώθηκαν τόσο ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, Λ. Τσακός, όπως και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου, Μιχ. Φυτούσης. «Το μόνο που έγινε ήταν να έρθουν σε αντιπαράθεση οι δύο Υπηρεσίες για το ποιος έχει την ευθύνη του καθαρισμού. Διαπίστωσαν και οι ίδιοι τι ακριβώς είχε συμβεί στο δίκτυο, όμως η συζήτηση δεν επεκτάθηκε»  συμπληρώνουν.
 
Δεν πλημμυρίζεις μόνο από βροχή
Το θέμα έχει ξεσηκώσει έντονη συζήτηση για τις κατά καιρούς δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η ΔΕΥΑ Χίου προσπαθώντας να αποδείξει ότι για τις πλημμύρες δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα τα φρεάτια και οι αγωγοί.  Ωστόσο είναι προφανές από όσα είδαν εκείνοι που παρακολουθούν το έργο της Απλωταριάς ότι τα αποχετευτικά δίκτυα έχουν να καθαρίσουν εντατικά εδώ και πολύ καιρό, έχουν χάσει τη μεγαλύτερη από την φέρουσα ικανότητά τους στην κυκλοφορία του νερού και, ως αποτέλεσμα, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες. Μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες συζητήσεις για μηνύσεις στην Εταιρία, καθώς, όπως υποστηρίζουν, οι φθηνές δικαιολογίες από την πλευρά της ΔΕΥΑ Χίου έχουν τελειώσει. «Είναι τεράστιο το ζήτημα και πρέπει να πάρει θέση και ο Δήμος Χίου. Τόσο καιρό μας αποπροσανατολίζουν δείχνοντας διάφορες αιτίες, αποκρύπτοντας όμως το βασικό, που είναι τα ακαθάριστα υπόγεια δίκτυα. Απαιτούμε και από τον κ. Φυτούση και το δήμαρχο ξεκάθαρες απαντήσεις», καταλήγουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ