30.9.2016 11:57

Ευθύνη τους να εκφράσουν την κοινωνία

• ΠΩΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΤΟΙ

Η ικανότητα μετάδοσης της αγωνίας όσων βιώνουν τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού στο πετσί τους, η αποφυγή επεισοδίων και ο περιορισμός των ακραίων στοιχείων αλλά κυρίως το γεγονός ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια η Χίος κατάφερε να σηκωθεί από τον καναπέ και να διαδηλώσει ειρηνικά για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, συνθέτουν την πρώτη αποτίμηση της μεγάλης συγκέντρωσης της Τετάρτης.

Μεγάλο ζητούμενο πάντως παραμένει το αν τελικά το μήνυμα που δόθηκε – θυμίζουμε ότι βασικό σύνθημα ήταν το «κανένα νέο hotspot» στο νησί- έγινε κατανοητό στους αιρετούς Περιφέρειας και Δήμου, με τα στοιχεία να συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι ο σχεδιασμός για δημιουργία νέας δομής θα προχωρήσει παρά τις όποιες αντιδράσεις.

Η πρόθεση του Δήμου να αφήσει ανοιχτό τον διάλογο για τη νέα δομή, η σύσκεψη του αντιπεριφερειάρχη το πρωί του Σαββάτου που θα παρουσιάσει την πρότασή του για το «18» αλλά και η δήλωση του κυβερνητικού βουλευτή Α. Μιχαηλίδη ότι το Υπουργείο αξιολογεί τις προτάσεις των αιρετών για νέα δομή, αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι την Τετάρτη πολλά λέχθηκαν ωστόσο λίγα από αυτά έγιναν κατανοητά.

 

Οι υποστηρικτές

Αναφερόμενος στην κινητοποίηση, ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της ο Γιάννης Σιδεράτος, σημείωσε στον «π» ότι για πρώτη φορά κατάφερε να εκφραστεί το 90% του πληθυσμού της Χίου που μέχρι σήμερα παρέμενε ανέκφραστο.

Γ. Σιδεράτος

«Το στοίχημα ήταν να μην αφήσουμε την κατάσταση να πάει στα άκρα. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά εκφράστηκε η κατάσταση και η αγωνία των κατοίκων που ζουν το πρόβλημα, μέσα από μία συντονισμένη μορφή. Είναι νωρίς να αποτιμήσουμε τι ακριβώς έγινε χθες όμως θα πρέπει οι αιρετοί να πάρουν επιτέλους το μήνυμα. Κλείσαμε τα αυτιά σε όσους προσπάθησαν να στρέψουν αλλού την προσοχή και ασχοληθήκαμε μόνο με το κομμάτι που μας ενδιέφερε. Ευτυχώς ήταν μία ειρηνική διαδήλωση που για πρώτη φορά εστίασε στην αιτία του μεταναστευτικοί, τον Πόλεμο. Ήταν σημαντικό ότι υπήρχαν πολλά κανάλια του εξωτερικού κι έτσι το μήνυμα λήφθηκε από όλους», ανέφερε ο κ. Σιδεράτος.

Γ. Αγιωργούσης

«Ευχαριστούμε τον κόσμο που μας εμπιστεύθηκε αλλά και τους επαγγελματίες που συνέβαλαν με το κλείσιμο των καταστημάτων. Την επομένη της κινητοποίησης λαμβάνουμε ένα τεράστιο ρεύμα στήριξης γιατί επιτέλους οι άνθρωποι βρήκαν ένα σημαντικό μέσο έκφρασης αντάξιο της σοβαρότητάς τους. Ο αριθμός ήταν πρωτόγνωρος για τη Χίο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες, στο ίδιο πνεύμα πάντα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα είμαστε παθητικοί δέκτες όσων γίνονται. Ελπίζουμε να κινητοποιηθεί ακόμα περισσότερος κόσμος και φυσικά όσο πιο σύντομα συνταχθούν οι αιρετοί  με τον λαό τόσο το καλύτερο για όλους μας».

Γρ. Αλοιμόνου

«Χαρήκαμε πολύ διότι φάνηκε ότι ο κόσμος ήθελε επιτέλους να εκφραστεί. Παρότι υπήρξαν περίεργες αντιδράσεις και υπήρξε ένας πόλεμος περί ανωνυμίας, τελικά φάνηκε ότι όσοι συμμετείχαμε ήμασταν απλοί άνθρωποι όπως άλλωστε και όσοι στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Το μήνυμα προς τους πολιτικούς μας ταγούς στάλθηκε, είναι σειρά τους τώρα να αποφασίσουν και να κρίνουν πως θα συμπεριφερθούν. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Χιώτες που μας εμπιστεύτηκαν και που έμειναν μαζί μας από την αρχή ως το τέλος καθώς επίσης και τους καταστηματάρχες της Προκυμαίας. Είναι σαφές ότι η Χίος δεν μπορεί να σηκώσει κανένα άλλο βάρος».

 

Οι παραλήπτες του μηνύματος

Παρότι από την αρχή γνώριζαν ότι θα δεχθούν τα λεκτικά πυρά των συγκεντρωμένων Στ. Κάρμαντης και Μ. Βουρνούς δεν δίστασαν να παρακολουθήσουν τη συγκέντρωση από τις παρυφές της Πλατείας Βουνακίου.

Μανώλης Βουρνούς: «Κοινός στόχος, διαφορετικά τα μέσα»

«Η κινητοποίηση ήταν μία πραγματικότητα, όπως και όλα αυτά που συμβαίνουν στο νησί μας και στα οποία δεν πρέπει να κλείνει κανείς τα μάτια. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκαν οι ακρότητες έδωσε την πραγματική εικόνα της Χίου προς τα έξω. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με το σύνολο ή με ορισμένα από τα αιτήματα, το τελικό ζητούμενο για όλους είναι να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας. Ο Δήμος παλεύει εδώ 1,5 χρόνο χωρίς να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα. Κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να επικεντρώνει κανείς στη νέα δομή, αλλά στον τελικό στόχο ασχέτως των μέσων. Πρέπει σαν νησί να οχυρωθούμε, να υπάρξει ένας συντονιστής, να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό και επιτέλους να δημιουργηθούν οι σωστές υποδομές, χωρίς να «πέφτουμε» ανά διαστήματα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ανάλογα με τις αυξομειώσεις στις μεταναστευτικές ροές. Η μετανάστευση θα πρέπει πλέον να σταματήσει να είναι ζήτημα καθημερινότητας για τη Χίο», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Βουρνούς.

Σταμάτης Κάρμαντζης: «Το μήνυμα αφορά την κυβέρνηση»

Καυστικός ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης ήταν στις δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης που σημείωσε τα εξής:

«Κάποιοι θέλησαν να με παρουσιάσουν ως άνθρωπο των γραφείων. Όμως δεν είμαι στη γυάλα γιατί έχω απόλυτη επαφή με τον κόσμο και την καθημερινότητά μου. Η παρουσία μου είχε να κάνει με το γεγονός ότι ένιωσα ότι έπρεπε να είμαι εκεί. Έπρεπε να ακούσουμε τον κόσμο και ήταν μία ευκαιρία να δούμε τις θέσεις και τις απόψεις τους.  Ως περιφέρεια θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο και στο μέλλον. Όλα όσα ειπώθηκαν καταγράφηκαν και θα αξιολογηθούν. Το μήνυμα πρωτίστως ήταν προς την κυβέρνηση που φέρει την κύρια ευθύνη για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ήταν ένα μήνυμα που δεν μπορεί να το προσπεράσει ουδείς».

Αν. Μιχαηλίδης: «Οι αιρετοί προτείνουν νέα δομή»

Στο πρόσωπό του οι συγκεντρωμένοι εντόπισαν τις ευθύνες της ίδιας της Κυβέρνησης για τα όσα καταγράφονται στη Χίο τον τελευταίο χρόνο. Ο κυβερνητικός βουλευτής μπορεί να απείχε ωστόσο το πρόσημο που βάζει την κινητοποίηση της Τετάρτης είναι θετικό, με την υποσημείωση ότι κανείς δεν δικαιούται να καπηλευθεί το αίσθημα αγανάκτησης του κόσμου.

«Ήταν μία ειρηνική διαδήλωση που δεν μπορεί να την καπηλευθεί κανένας και να επενδύσει πολιτικά πάνω στην αγωνία των ανθρώπων της Χίου για το μεγάλο αυτό θέμα που λέγεται προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σε ότι αφορά στη δημιουργία νέας δομής είναι γνωστό ότι κι οι δύο αιρετοί κάνουν προτάσεις για νέα δομή, είτε στον πρώην Χ.Α.Δ.Α., είτε στο «18». Σε αυτό το πλαίσιο το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα τις αξιολογήσει και τις δύο», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ