6.9.2012 10:07

Ευθύνες στην Πυροσβεστική από τον Π. Λαμπρινούδη

"ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ" ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ

Καταγγελτικό λόγο κράτησε ο Π. Λαμπρινούδης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας σε ότι αφορά τις ευθύνες της πολιτείας κατά τη διάρκεια του συντονισμού της επιχείρησης κατάσβεσης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο η αλλαγή επιχειρησιακού συντονιστή 4 φορές από την ημέρα έναρξης της πυρκαγιάς μέχρι και τη λήξη της αποτελεί ένα από τα μοιραία λάθη.
«Εκτός από αυτό όμως το πιο τραγικό για μένα είναι ότι την 3η ημέρα η Χίος ξέμεινε από κηροζίνη. Μας έλεγαν επί 8 ώρες ότι τα αεροπλάνα δεν πετούσαν γιατί είχε ισχυρό βοριά ενώ στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν καύσιμα. Γι αυτά όλα κάποιος πρέπει να απαντήσει», ανέφερε ο δήμαρχος.
 
«Κατέβαζαν ρολά στα πυροφυλάκια»
Ο Π. Λαμπρινούδης πάντως στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας, προχώρησε σε ακόμα μία σημαντική καταγγελία σε βάρος του Π.Υ. Χίου καθώς όπως είπε: «τα πυροφυλάκια κατέβαζαν ρολά από τις 10 το βράδυ. Μετά τις δέκα δεν ήταν κανείς εκεί. Το ίδιο έγινε και την ημέρα της πυρκαγιάς. Καταλάβανε τη φωτιά όταν ξεπέρασε τον Προβατά».
Όπως πάντως τόνισε ο ίδιος η Π.Υ. Χίου θα πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις και να προχωρήσει στην καταγραφή των ελλείψεων προκειμένου τα κενά να καλυφθούν από εθελοντές.
«Η Π.Υ. Χίου έχει 150 άτομα. Αν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ας μας το πουν να δούμε τι θα κάνουμε. Είναι απαράδεκτο 10 το βράδυ να κατεβάζουν ρολά στα πυροφυλάκια. Που ξανακούστηκε;» είπε σε έντονο ύφος ο ίδιος.
 
«Τηρήθηκαν κατά γράμμα»
Το ρόλο υπερασπιστή της Π.Υ. Χίου ανέλαβαν οι αντιπολιτεύσεις του δημοτικού συμβουλίου, οι οποίες ανέφεραν ότι ο δήμαρχος δεν μπορεί να καταγγέλλει την Πυροσβεστική που με δεκάδες ελλείψεις κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων την ίδια ώρα που ο ίδιος απουσίαζε από τον συντονιστικό των φορέων λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
«Ότι προέβλεπε το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Σ.Ο.Π.Π. και τον αρχηγείο αυτό εφάρμοσε η πυροσβεστική. Όμως εσείς δήμαρχε που βρισκόσασταν όταν αποφασίζονταν τα μέτρα; Η υπογραφή σας δεν υπάρχει πουθενά», είπε ο Μ. Σκούφαλος για να ακολουθήσει ένας άνευ προηγουμένου καυγάς με βαριές εκφράσεις μεταξύ του ίδιου και του δημάρχου Χίου. 
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
 
 
Mε έκπληξη μας διαβάσαμε δημοσίευμα της εφημερίδας ‘ΠΟΛΙΤΗΣ’ στο οποίο ο Δήμαρχος Χίου στρέφεται εναντίον της Π.Υ ΧΙΟΥ και των Πυροσβεστών. Αυτό είναι το ‘ευχαριστώ’ του Δημάρχου Χίου προς τους πυροσβέστες Χιώτες και ξένους που επί δέκα ημέρες αγωνίστηκαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες όχι μόνο για τη Χίο αλλά και πανελλαδικά προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής και οικιών. Με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας προστάτεψαν οχτώ από τα πιο επικίνδυνα στρατόπεδα της Χίου με καύσιμα και πυρομαχικά. Έσωσαν μόλις την τελευταία στιγμή τα δύο ιστορικά μοναστήρια της Νέας Μονής και των Αγίων Πατέρων. Απέτρεψαν την εισβολή του πύρινου μετώπου μέσα στα χωριά και τους παραλιακούς οικισμούς από όπου πέρασε. Βάζοντας σε κίνδυνο την ζωή τους πάλεψαν με τις φλόγες προκειμένου να μην καεί ούτε ένα από τα δεκάδες εξωκλήσια και αγροικίες. 
 
        Απαντώντας στις όψιμες απορίες του δημάρχου και μόνο που αναφέρονται στην εφημερίδα ‘ΠΟΛΙΤΗΣ’ την 05-09-2012 και μη θέλοντας να συμμετέχουμε σε τέτοιου είδους παιχνίδια μετάθεσης ευθυνών, αναφέρουμε τα εξής. Όσον αφορά τις ελλείψεις καυσίμων των εναερίων μέσων που αναφέρθηκε, σε καμία περίπτωση τα εναέρια μέσα δεν καθηλώθηκαν από έλλειψη καυσίμου. Τα αεροσκάφη την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς δεν επιχείρησαν λόγω καιρικών συνθηκών (αέρας, πυκνοί καπνοί, ανάγλυφο του εδάφους).  Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πιλότος πυροσβεστικού αεροσκάφους ανέφερε ¨δεν μπορώ να επιχειρήσω η κατάσταση είναι χειρότερη από αυτήν της Πελοποννήσου του 2007΄΄.
 
Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του έτους 2012 είχε εγκριθεί από την Π.Δ.Π.Υ Βορ.Αιγαίου  (Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου) είχε αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες που προβλέπεται από τον Νόμο, αφού προηγουμένως είχε παρουσιαστεί αναλυτικά και εγκριθεί από το Σ.Ο.Π.Π (Συντονιστικό Oργανο Πολιτικής Προστασιας Περιφερερειακής Ενότητας Χίου) του 2012, πρακτικά των οποίων είχαν αποσταλεί και στον κ.Δήμαρχο Χίου. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τις τρεις  φορές που συνεδρίασε το Σ.Ο.Π.Π ο Δήμος Χίου έλαμψε διά της απουσίας του.
Δεν είναι δυνατόν λοιπόν μετά την καταστροφή να μένουν κάποιοι έκπληκτοι για τον τρόπο λειτουργίας των πυροφυλακίων και να σπεύδουν επιδεικτικά για εξεύρεση λύσης εκ των υστέρων.
 
Το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς δεν ήταν ορατό από κανένα πυροφυλάκειο ή περιπολικό όχημα αλλά μόνο από την κάμερα του Προβατά η οποία ήταν εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης.
Το πρόβλημα είχε επανειλημμένως γνωστοποιηθεί εγγράφως στο Δήμο από τον Φεβρουάριο του 2012, χωρίς να δοθεί ποτέ λύση.
Αναφερόμαστε στην κάμερα του Προβατά και όχι του Αναβάτου.
 
Στο ερώτημα του Δημάρχου εάν τα 124 άτομα μόνιμοι,  πενταετείς και εποχιακοί που είναι η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας, ‘εάν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, για να δει αλλιώς τι θα κάνει’. Απαντούμε ότι, ας κάνει πρώτα την αυτοκριτική του, ας ασχοληθεί με το τι θα έπρεπε να είχε κάνει με τα κονδύλια που εισέπραττε ο Δήμος από το Ελληνικό Κράτος για έργα προληπτικής πυροπροστασίας και στο τι θα κάνει από δω και πέρα και ας αφήσει το τι δεν έκαναν οι άλλοι.
 
Μόνο οι πυροσβέστες κ.Δήμαρχε ξέρουν με πόσες θυσίες και ώρες απλήρωτης υπερεργασίας επανδρώνονται αυτά τα περιπολικά και τα πυροφυλάκια και ότι θα ήταν πολύ λιγότερα χωρίς τους εθελοντές που ήδη χρησιμοποιούμε, ενώ εσείς τώρα τους ανακαλύψατε και τους παρουσιάζεται ως λύση του προβλήματος.
Αν μπαίνατε στον κόπο να ρίχνατε μια ματιά στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ήδη θα το γνωρίζατε. Εμείς από τη μεριά μας κάνουμε καθημερινά την αυτοκριτική μας και τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας θα τα αφήσουμε να τα κρίνουν οι εθελοντές και οι απλοί πολίτες που δούλεψαν μαζί μας στο μέτωπο της πυρκαγιάς και όχι κάποιος που μετά από μια τόσο μεγάλη καταστροφή ασχολείται με πολιτικά παιχνίδια μετάθεσης των δικών του ευθυνών σε άλλους.
Καλό είναι έστω και αυτή τη στιγμή ο κ.Δήμαρχος να αναλάβει τις ευθύνες του και ο καθένας από τους εμπλεκόμενος να κάνει την αυτοκριτική του.
Πρέπει επιτελούς πέρα από κάθε είδους σκοπιμότητες να υπάρξει συνεργασία όλων, προκειμένου να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές αυτής της θεομηνίας
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνεργασία τις Εθελοντικές Ομάδες ‘ΟΜΙΚΡΟΝ’, ‘ΙΩΝΙΑΣ’, ‘ΚΕΡΑΜΟΥ’ και ‘ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ’, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, το Στρατό, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό, τη Δ/νση Δασών Χίου, το ΕΚΑΒ ,το Επιμελητήριο Χίου  τον ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΙΟΥ, την Δ.Ε.Η, τη Δ.Ε.Υ.Α.Χ, όλους τους οδηγούς των υδροφόρων οχημάτων ιδιωτών και δημοτικών υπαλλήλων, τον υπεύθυνο ΠΣΕΑ του Δήμου τους χειριστές και ιδιοκτήτες των χωματουργικών μηχανημάτων για την συνεργασία και την πολύτιμη βοήθεια τους στη δημιουργία των αντιπυρικών ζωνών αλλά και τους αγρότες όλων των χωριών που συνέδραμαν στην κατάσβεση με τα τρακτέρ τους.
Για τη φιλοξενία των πυροσβεστών που ήρθαν από την ηπειρωτική χώρα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τη Σχολή Μηχανικών, τις Φοιτητικές Εστίες και την Προμηθευτική Βροντάδου (εγκαταστάσεις Αίπους), αλλά πάνω από όλους τον κάθε απλό πολίτη που βοήθησε εθελοντικά στο μέτωπο της πυρκαγιάς ή έφερε ένα μπουκάλι νερό στο διψασμένο πυροσβέστη. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις ντόπιες επιχειρήσεις και συλλόγους που προσέφεραν αφιλοκερδώς τα προϊόντα τους στους πυροσβέστες.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ