18.10.2013 13:17

Έξωση στα υπαίθρια τραπεζοκαθίσματα

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΙΟΥ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ

Ανατρεπτική ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον κανονισμό λειτουργίας της Απλωταριάς, με την πλειοψηφία των μελών να διαφωνούν κάθετα στην άνευ όρων ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων επί της οδού τις ώρες που η αγορά είναι κλειστή.

Σύμφωνα με την απόφαση του Σώματος η κατάληψη του κεντρικότερου πεζόδρομου του νησιού από καφέ και μπαρ ενέχει πολλαπλούς κινδύνους, κυρίως ως προς τη διέλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

«Να την προφυλάξουμε»

Για αυθαίρετες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σύντομα σε αδιέξοδο, μίλησε ο Γ. Χαλλιορής, καταγγέλοντας εμμέσως την Τεχνική Υπηρεσία ότι δεν εφάρμοσε πιστά την αρχική μελέτη, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο ζήτημα της κατάληψης κοινοχρήστων χώρων ο Δήμος θα πρέπει να είναι αμείλικτος.

«Θα πρέπει να μας πουν με ποιου την απόφαση τροποποιήθηκε αυθαίρετα η αρχική μελέτη και βλέπουμε άλλα πράγματα στο χαρτί και άλλα στην πράξη. Πέρα όμως απ’ αυτό το πιο σημαντικό είναι ότι το χάλι που επικρατεί τις βραδινές ώρες στην Απλωταριά θα πρέπει να σταματήσει. Όσα συμβαίνουν σήμερα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ιστορικός πεζόδρομος σύντομα θα μετατραπεί σε ένα ανεξέλεγκτο τοπίο, όπως αυτό που επικρατεί στην Προκυμαία, με ανεξέλεγκτη μουσική στη διαπασόν και σειρά παρανομιών. Αν με ρωτάτε τι θα απογίνουν οι καφετέριες και τα μπαρ απαντώ ευθέως: να πάνε αλλού», ανέφερε ο κ. Χαλλιορής.

«Με μέτρο και έλεγχο»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του επικεφαλής της ΛΑΣ, Μ. Σκούφαλου, που επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του Γ. Χαλλιορή για το καθεστώς της ανομίας που επικρατεί σε σχέση με την κατάληψη του πεζόδρομου από τα καφέ της Απλωταριάς.

«Η μόνη λύση είναι να μπει μέτρο στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και κυρίως να υπάρξει έλεγχος. Δεν μπορεί, αν υπάρξει ανάγκη να περάσει ένα ασθενοφόρο ή πυροσβεστική, ο τραυματιοφορέας ή ο πυροσβέστης να κάθεται να τραβάει τραπεζάκια στην άκρη για να περάσουν τα οχήματα. Εμείς λέμε ναι στα τραπεζάκια αλλά με τέτοιο τρόπου που δεν θα εμποδίζουν ούτε τους πεζούς ούτε τα οχήματα άμεσης ανάγκης».

Τελικά, μετά από διεξοδική συζήτηση μίας ώρας, το Δ.Σ. αποφάσισε κατά πλειοψηφία να επιστρέψει στην Επιτροπή Κυκλοφορίας τον κανονισμό λειτουργίας της Απλωταριάς, με τη σημείωση ότι τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος της Απλωταριάς και σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου από την πρόσοψη του καταστήματος. Επίσης αλλαγή προβλέπεται και για την ώρα τροφοδοσίας, η οποία θα πρέπει να ολοκληρώνεται κάθε πρωί πριν από τις 09:00. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ