7.11.2014 9:54

Εξοπλίζεται με 750 κάδους ανακύκλωσης με μια υπογραφή

- Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΙΑΝΟΧ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ «ΔΩΡΑ» ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ

Αποφασισμένη να φέρει την ανακύκλωση όσο πιο κοντά στο δημότη είναι εφικτό εμφανίζεται η νέα Δημοτική Αρχή καθώς η υπογραφή σύμβασης συνεργασίας του ΔΙΑΝΟΧ με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης που βρίσκεται σε τελικό στάδιο και διερευνώνται οι ευνοϊκότεροι όροι για τα δυο μέρη,, θα επιφέρει σημαντικότατα οφέλη για την λειτουργία του μέτρου που μέχρι σήμερα δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα.

Η έλλειψη κάδων, η ανάγκη εξάπλωσης της ανακύκλωσης σε όλο το νησί και η μη διευκόλυνση των δημοτών να έχουν πρόσβαση στα σημεία περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών, είχαν από καιρό προκαλέσει αρκετό προβληματισμό για την αστάθεια που παρουσίαζει η συλλογή ανακυκλώσιμων. Όμως η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΔΙΑΝΟΧ και της μεγαλύτερης εταιρίας ανακυκλώσιμων υλικών στην Ελλάδα (39% μέτοχοί της είναι οι Δήμοι και το 61 ιδιώτες) δημιουργεί προσδοκίες για την εφαρμογή της ανακύκλωσης σε όλο το νησί. «Πρόθεσή μας είναι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης. Προς αυτή λοιπόν την κατεύθυνση προσπαθούμε να πετύχουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για σταθερή μελλοντική συνεργασία προς όφελος των ίδιων των δημοτών και της ανακύκλωσης που είναι απαραίτητη. Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα γίνει η συζήτηση για τα όσα έχουμε διαπιστώσει και εκεί θα αποφασίσουμε», τονίζει στον «π» ο πρόεδρος του ΔΙΑΝΟΧ Σωκρ. Συριώδης.

 

Και δώρα φέροντες

Εάν ευδοκιμήσει η διαδικασία, στο Δήμο Χίου θα φθάσουν μια σειρά από υλικά αγαθά και υπηρεσίες που θα διευκολύνει την εξάπλωση της ανακύκλωσης σε όλο το νησί, τα Ψαρά και τις Οινούσσες. «Ουσιαστικά με την υπογραφή της σύμβασης αποστέλλονται 750 κάδοι ανακύκλωσης που αφορούν σε γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και πλαστικό και θα μπορούν να τεθούν στη διάθεση όλων των περιοχών, βόρεια – κεντρικά και νότια. Παράλληλα όμως υπάρχει η πρόθεση από την Ελληνική Εταιρία Ανακύκλωσης να μας προσφέρει δυο καινούργια απορριμματοφόρα, καθώς και ανταποδοτικά οφέλη σε χρήματα, τα οποία θα καθορίζονται ανάλογα με τον παραγόμενο όγκο απορριμμάτων που θα αποστέλλουμε στην εταιρία. Είναι ουσιαστικά πράγματα  γι’ αυτό και εξετάζουμε με προσοχή τους όρους και τις προϋποθέσεις», συμπληρώνει ο κ. Συριώδης. Τέλος, είναι προφανές ότι το πλάνο εγκατάστασης των νέων κάδων θα είναι αποτέλεσμα μελέτης και έρευνας που θα γίνει από το ΔΙΑΝΟΧ και την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου.

 

Χάνεται ένας τόνος ανακυκλώσιμα

Όπως έχει αποδειχθεί από την χρήση του ΧΥΤΑ στα Πόδορα, για κάθε 16 τόνους απορριμμάτων ο ένας αφορά σε ανακυκλώσιμα υλικά. «Επειδή ακριβώς δεν έχουν οι δημότες άμεση πρόσβαση σε κάδους ανακύκλωσης συνεχίζουν και περιλαμβάνουν τα ανακυκλώσιμα τους στα γενικά απορρίμματα. Έτσι πετιέται άσκοπα περίπου ένας τόνος ανακυκλώσιμων θα οποία τώρα θα μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε καλύτερα και σε συνεργασία πάντα με την εταιρία ΟΙΚΟπολις που έχει τη σύμβαση περισυλλογής των ανακυκλώσιμων υλικών», καταλήγει ο κ. Συριώδης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ