14.6.2016 16:55

Εξάγουμε αίμα σε Βόρειο Αιγαίο και Αθήνα

ΤΟ 55% ΤΟΥ ΧΙΩΤΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Το βαθμό ευαισθησίας αλλά και τα αντανακλαστικά των κατοίκων του νησιού απέναντι σε όσους συνανθρώπους το έχουν ανάγκη ανέδειξε για μία ακόμη φορά η Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη, που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρωί της Τρίτης στο ισόγειο του Ομηρείου.

Τμήμα Αιμοδοσίας, Λιμενικό, ΕΛΤΑ και φυσικά το ΕΚΑΒ Χίου, συνεργάστηκαν άψογα ενημερώνοντας και προτρέποντας τους πολίτες να γίνουν τακτικοί αιμοδότες, προς όφελος και των ίδιων αλλά και της κοινωνίας.

Έχουμε σημαντική επάρκεια

Μιλώντας στον «π» η προϊσταμένη του τμήματος Αιμοδοσίας του «Σκυλίτσειου» Άννα Σωτηρίου εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ανταπόκριση του κόσμου λέγοντας ότι το 55% των Χιωτών δίνουν το αίμα τους, ποσοστό ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό.

«Είναι σημαντικό ότι δεν ζητάμε αίμα από το συγγενικό περιβάλλον ενός ασθενή αν υπάρχει ανάγκη. Ευτυχώς έχουμε επάρκεια και ανταπεξερχόμαστε άμεσα», δήλωσε η ίδια.

«Χάρη στην επάρκειά μας βοηθάμε τη Λέσβο και τη Λήμνο σε μηνιαία βάση. Επίσης στέλνουμε αίματα στην Αθήνα για να καλύψουμε Χιώτες ασθενείς που βρίσκονται εκεί αλλά και για να καλύψουμε γενικές ανάγκες, όπως στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Όλοι πρέπει να είμαστε εθελοντές αιμοδότες και ιδιαίτερα οι άντρες αφού με την αιμοδοσία ανανεώνουν τα κύτταρά τους. Το ιδανικό είναι να γίνεται αιμοληψία 2-3 φορές το χρόνο. Επιπλέον άλλο ένα κίνητρο, είναι ότι στους τακτικούς αιμοδότες κάνουμε εξετάσεις αίματος για να είμαστε σίγουροι ότι είναι υγιείς. Εξαιτίας αυτού κάποιοι έχουν ανακαλύψει και μικρά προβλήματα υγείας που τα έχουν διορθώσει», κατέληξε η κα. Σωτηρίου.

Από τους πρώτους πάντως που έσπευσαν να δώσουν αίμα ήταν ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, που σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. υπογράμμισε ότι: «η αιμοδοσία αποτελεί βασικό εθνικό αλλά και κοινωνικό μας καθήκον απέναντι στους συνανθρώπους μας που το έχουν άμεση ανάγκη».  

Παράλληλα με την αιμοδοσία στο ισόγειο του Ομηρείου γίνονταν ενημέρωση στους πολίτες για όσους επιθυμούσαν να γίνουν δότες του μυελού των οστών, μία διαδικασία ιδιαίτερα παρεξηγημένη ακόμα και στις ημέρες μας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ