28.7.2016 16:46

Έτσι βιώσαμε την πυρκαγιά

ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΙΝΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ «π» ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Αγώνα με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις έδωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις που πλέον έχουν ελέγξει όλα τα μέτωπα.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πύρινου μετώπου υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κάνουν μέσω του «π» μία πρώτη αποτίμηση της πυρκαγιάς ομοιάζοντάς την με αυτή του Αυγούστου του 2012.

Εκεί, όπως εξηγούν οι ίδιοι, βρίσκεται και το μυστικό του περιορισμού της έπειτα από μία ημέρα μάχης.

«Μας έσωσαν οι ομοιότητες»

«Η πυρκαγιά ήταν πανομοιότυπη με αυτή που ζήσαμε πριν 4 χρόνια. Γνωρίζαμε τις περιοχές και εκμεταλλευτήκαμε την εμπειρία μας. Ξέραμε δηλαδή σε ποια σημεία έπρεπε να επέμβουμε κι έτσι η κατάσβεση ήταν πιο εύκολη από την προηγούμενη φορά. Είναι σημαντικό ότι η φωτιά εκδηλώθηκε μέσα στην ήδη καμένη περιοχή με αποτέλεσμα εμείς να ελέγχουμε την περίμετρό της. Αν δει κανείς τα σημεία της πυρκαγιάς δεν ξέφυγε σε περιοχές εκτός των ήδη καμένων», ανέφερε στέλεχος της Πυροσβεστικής στον «π».

Το στοίχημα                                                                  

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, το στοίχημα από την πρώτη στιγμή ήταν το πύρινο μέτωπο να μην πλησιάσει την δασική περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση, αφού αυτό θα σήμαινε ότι θα απειλούταν περιαστικές περιοχές της πόλης. Παράλληλα καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια ώστε το πύρινο μέτωπο να μείνει μακριά από τα Αρμόλια, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε μετά από 24ωρη μάχη με τις φλόγες.

Τρομακτική στην έναρξή της

Ερωτώμενα τα στελέχη της Πυροσβεστικής για την δυσκολότερη χρονική στιγμή της πυρκαγιάς ανέφεραν στον «π».

«Η πιο τρομακτική στιγμή ήταν η έναρξή της. Ήταν δηλαδή η στιγμή που έφθασαν τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα και είδαν το τεράστιο πύρινο μέτωπο. Εκεί αντιλήφθηκαν όλοι ότι πρόκειται για ένα συμβάν αντίστοιχο του 2012», δήλωσαν.

Τα στελέχη της Πυροσβεστικής καταρρίπτουν την γενικότερη πεποίθηση ότι η πυρκαγιά θα μπορούσε να ελεγχθεί νωρίτερα.

«Όσα μέτρα κι αν πάρεις μία τέτοια πυρκαγιά χρειάζεται το χρόνο της για να σβήσει. Η μόνη λύση είναι να έχεις επί τόπου 5 πυροσβεστικά και να την περιορίσουν στην έναρξή της. Αυτό όμως είναι αδύνατο πρακτικά. Και η ώρα, και η βλάστηση αλλά και ο δυνατός αέρας συνέβαλαν στην αστραπιαία εξάπλωσή της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα», κατέληξαν σε δηλώσεις τους, σημειώνοντας ότι επόμενο μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει η αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων του νησιού. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ