21.7.2012 14:51

Έριδες για τα οστά του Μητροπολίτη Πλ. Φραγκιάδη

- ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ ΚΑΙ ΧΙΟ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ ΑΦΟΥ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΝΗΣΙ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΥΚΤΙΚΕΣ

 
Ένα νέο θέμα έρχεται να «διχάσει» την τοπική εκκλησία αλλά και πολλούς από τους πολίτες του νησιού σε ότι αφορά στα οστά του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη ο οποίος απαγχονίστηκε το 1822, που βρίσκονται τοποθετημένα στη βάση του ομώνυμου ανδριάντα του, μπροστά από το δημαρχείο της Χίου.
Η ιστορία
Τα οστά που εξαρχής ήταν τοποθετημένα στις Οινούσσες μεταφέρθηκαν μετά την επανάσταση  του 1822 στη Σύρο όπου και παρέμειναν μέχρι και την απελευθέρωση  το 1912, όταν και επιστράφηκαν στις  Οινούσσες μέχρι τη δεκαετία του 1960.
Κατά την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών τα οστά του Μητροπολίτη, μεταφέρθηκαν στη βάση του αγάλματος που δεσπόζει επιβλητικά στην κεντρική πλατεία της Χίου.
Από τότε μέχρι και σήμερα, το θέμα, που για πολλούς αποτελεί ανοικτό ζήτημα στη σύγχρονη ιστορία της Ι.Μ. Χίου, δεν έχει ανακινηθεί καθόλου παρά μόνο τα τελευταία δύο χρόνια όταν ο νυν δήμαρχος των Οινουσσών Ευ. Αγγελάκος ξεκίνησε τις προσπάθειες για την επιστροφή των οστών στον τάφου του Μητροπολίτη στις Οινούσσες.
Όμως ο Κυρός Διονύσιος, γνωρίζοντας το θέμα,  κατά το κήρυγμα της 17ης Ιανουαρίου 2010, έκανε γνωστή την πρόθεσή του λέγοντας ότι «τα οστά ανήκουν και θα παραμείνουν στη Χίο».
Επανέρχεται το αίτημα
 Ουσιαστικά η στασιμότητα των τελευταίων 30 ετών  οφείλεται στο γεγονός ότι η Χιώτικη Πνευματική Οικογένεια αλλά και πολλοί θεολόγοι, αντιδρώντας κάθε φορά κατάφερναν να κρατήσουν τα οστά στη θέση όπου βρίσκονται σήμερα.
Όπως όμως αποκάλυψε μέσα από τον «π» ο ιερέας του νησιού π. Νικόλαος Καραβάς, το θέμα τέθηκε εκ νέου στην ιερατική σύναξη του Σαββατοκύριακου που πραγματοποιήθηκε στις Οινούσσες, με τον ίδιο να διατυπώνει την άποψη ότι θα πρέπει άμεσα τα οστά ή μέρος των οστών να επιστρέψουν στο ακριτικό νησί.
«Ο Μητροπολίτης το γνωρίζει καλά το θέμα. Εμείς είπαμε να μας επιστρέψουν τμήματα των οστών και μάλλον αυτό θα γίνει. Eίπαμε επίσης να τα μεταφέρουμε στο νησί αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να βρίσκονται εδώ οι σπουδαστές της ΑΕΝ, οι εφοπλιστές και όλοι οι κάτοικοι και να αποδώσουμε τις τιμές που πρέπει», είπε ο π. Νικόλαος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Χίου, είχε σειρά επαφών με μέλη της εφοπλιστικής οικογένειας των Οινουσσών, μέσα από τις οποίες συζήτησαν όλα τα ενδεχόμενα για τον τρόπο επιστροφής των οστών στις Οινούσσες.
Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας στον «π» και ο Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Χίου π. Γ. Λιαδής λέγοντας ότι αναζητούνται όλοι οι τρόποι και τα πιθανά σενάρια για την μεταφορά των οστών, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το θέμα.
«Προς στιγμήν δεν έχουμε λάβει καμία απόφαση, αλλά εξετάζουμε διεξοδικά όλα τα σενάρια», ανέφερε. 
 Το θέμα πάντως αναμένεται να επανεξεταστεί μετά τον 15Αυγουστο οπότε η Ι.Μ. Χίου θα πρέπει να λάβει τις τελικές της αποφάσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ