31.8.2016 11:51

Επιστροφή στο παλιό προσφυγικό ΣΚΗΝικό

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΞΑΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΛΟΓΩ ΥΠΕΡΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ

Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε και αυτό. Η προσωρινή διακοπή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας αλλά και η απόφαση της Κυβέρνησης να εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά επιχειρεί να τινάξει στον αέρα τον έστω και υποτυπώδη τρόπο με τον οποίο οι τοπικές αρχές διαχειρίζονται το μεταναστευτικό ζήτημα.

Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι συνεχείς αφίξεις των τελευταίων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα οι τρεις χώροι φιλοξενίας, σε Σούδα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και ΒΙ.ΑΛ. να γεμίσουν ασφυκτικά.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των αρχών στο νησί μέχρι το απόγευμα της Τρίτης βρίσκονταν 3.316 άτομα με ανώτατο όριο φιλοξενίας τα 1.100 άτομα. Από αυτά τα 1.300 βρίσκονται το υπερπλήρες hotspot και τα υπόλοιπα 2.000 είναι διαμοιρασμένα ανάμεσα σε Σούδα και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ..

Αναπόφευκτα το πρωί της Τρίτης οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στις δομές της πόλης ανακοίνωσαν ότι Σούδα και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. είναι υπερπλήρεις με αποτέλεσμα οι νέες αφίξεις να μην φιλοξενούνται στους οργανωμένους χώρους.

«Αυτή τη στιγμή όποιος νέος πρόσφυγας οδηγείται στις δομές φιλοξενίας δεν μπορεί να φιλοξενηθεί. Έτσι οι υπεύθυνοι τους προμηθεύουν με μία σκηνή και τους ζητούν να παραμείνουν εκτός καταυλισμών. Μπορούν να τρώνε, να χρησιμοποιούν τα ντους αλλά όχι να διαμένουν μέσα στις δομές», εξήγησε ο Γ. Καραμανής.

Θα επιστρέψουμε στο 2015;

Και μπορεί η τοπική κοινωνία να έδωσε μάχη προκειμένου να αδειάσει ο Δημοτικός Κήπος από τις σκηνές όμως κανείς δεν εγγυάται ότι σύντομα θα επιστρέψουμε ένα χρόνο πριν τότε που πρόσφυγες και μετανάστες είχαν κατακλείσει κεντρικά σημεία της πόλης ελέω ανυπαρξίας χώρων φιλοξενίας.

Ένα χρόνο μετά ο κίνδυνος είναι και πάλι υπαρκτός. Οι εικόνες με τους πρόσφυγες να αναζητούν ένα φιλόξενο μέρος για να προστατευθούν από τη βροχή ή να ανάβουν φωτιές κινδυνεύουν να επαναληφθούν εξαιτίας της απουσίας του κράτους. Ευθύνη των τοπικών αυτοδιοικήσεων η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Ας το πράξουν πριν είναι αργά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ