12.11.2013 11:55

Επί τάπητος το «δημοτικό χωροταξικό»

• Πρόταση του Γ. Χαλλιορή έκανε δεκτή το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και εξετάζει τη διοργάνωση θεματικής συνεδρίασης άμεσα

Πιθανότατα σήμερα, με τη σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου θα ορίσει ημερομηνία για ειδική θεματική συνεδρίαση προκειμένου να τοποθετηθεί αν είναι απαραίτητος ο διαχωρισμός του υφιστάμενου ενιαίου Δήμου Χίου.

Στο παρά πέντε της κατάθεσης τροπολογίας από τον υπουργό Εσωτερικών, με την οποία αναμένεται το «σπάσιμο» των Δήμων Λέσβου και Κέρκυρας, εκεί δηλαδή που έχει εκδηλωθεί αίτημα, η αρθρογραφία του «π» προκαλεί την αυτονόητη εξέταση του θέματος και για το νησί μας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της «Νέας Αντίληψης» έθεσε το θέμα, βασιζόμενος στις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου Στ. Μιχαηλίδη και την αρχικά θετική άποψη των αντιδημάρχων Αμανής, Καρδαμύλων, Ιωνίας και Μαστιχοχωρίων, όπως φιλοξενήθηκαν σε ρεπορτάζ του «π».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσα σε ένα κλίμα γενικότερης αποδοχής από το σύνολο του Σώματος, όρισε το σημερινό ραντεβού για τον καθορισμό της θεματικής συνεδρίασης, ασπαζόμενος την άποψη ότι το θέμα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαλόγου στο ανώτατο αιρετό όργανο του νομού.

Κλειστά χαρτιά

Στην αποδοχή εκ μέρους του Στ. Καμπούρη δεν αντέδρασε ούτε ο δήμαρχος, ο οποίος δεν έχει ανοίξει προς το παρόν τα χαρτιά του. Η σιωπή εκ μέρους του έχει διπλή ανάγνωση. Αφενός δεν επιθυμεί να χρεωθεί ο ίδιος προσωπικά τον ενταφιασμό της δημόσιας συζήτησης για το θέμα, ιδίως όταν ερείσματα υπέρ της διάσπασης του Δήμου σε περισσότερους υπάρχουν και εντός του συνδυασμού του, αφετέρου βιώνει και ο ίδιος τις δυσκολίες διοίκησης ενός τεράστιου γεωγραφικά χώρου, με σημαντικές ιδιομορφίες και ξεχωριστά χαρακτηριστικά.

Ωστόσο ο δήμαρχος, κατά πάσα πιθανότητα, θα ταχθεί υπέρ της παραμονής ενός ενιαίου δήμου, χωρίς να αποκλείεται να επιτρέψει στους συνεργάτες του ψήφο κατά συνείδηση.

Επεξεργασμένες θέσεις

Στην περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο κληθεί σε ειδική του συνεδρίαση να τοποθετηθεί, είναι αναγκαίο να κατατεθούν επεξεργασμένες θέσεις για την επιθυμητή από τον καθένα δημοτική χωροταξία στο νησί. Όσων οι απόψεις περάσουν μέσα από το κλείστρο των ατομικών τους πολιτικών φιλοδοξιών θα γίνει ευδιάκριτο κατά τη δημόσια συζήτηση. Το σύστημα διοίκησης του νησιού φαίνεται να έχει σοβαρές παθογένειες, τα χωριά διαμαρτύρονται, δικαίως πολλές φορές, για εγκατάλειψη, μα θα ήταν ταυτόχρονα τεράστιο σφάλμα να διακοπούν οι ενιαίες πολιτικές που έχουν ξεκινήσει στη διαχείριση των υδατικών αποθεμάτων ή των απορριμμάτων. Τέλος, όποια απόφαση επιλεγεί θα πρέπει να συνυπολογίζει τις δυνατότητες διαμόρφωσης δημοτικών υπηρεσιών σε έναν ή περισσότερους δήμους, με βάση τα σημερινά κι - ακόμα καλύτερα - τα αυριανά δεδομένα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ