14.1.2016 16:05

Επένδυσε στο Βροντάδο

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΤΟΥ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΙΟΥ ΦΙΛΟΔΟΞΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Πάνε περίπου 6 χρόνια από τότε που το ιστορικό κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στο παραλιακό του Βροντάδου  οδηγήθηκε σε οριστική παύση λειτουργίας, παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούσε όλους τους συνταξιούχους ναυτικούς της περιοχής και των γύρω χωριών. Η διαφαινόμενη κορύφωση της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές περικοπές των ελληνικών τραπεζών, προκάλεσαν την σφράγιση του καταστήματος και την εγκατάλειψη του ιστορικού κτιρίου.

Κι αν 6 χρόνια μετά η κρίση είναι ακόμη εδώ, το κτίριο αντέχει να αναλάβει εκ νέου την φιλοξενία κάποιας νέας πρωτοβουλίας κι όπως προκύπτει από την Ιερά Μητρόπολη Χίου που δεν το άφησε στην τύχη του.

Περίπου 300.000 ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αγορά είχε συζητηθεί από καιρό προκειμένου να διασφαλιστούν κάποιες καταθέσεις της Μητρόπολης υπό τον φόβο έλλειψης ελέγχου στα capital controls που ισχύουν ακόμη, αλλά και ενός «κουρέματος» στις καταθέσεις που θα έθετε το μικρό αποθεματικό σε κίνδυνο. Με αυτά τα δεδομένα το ενδιαφέρον αναθερμάνθηκε, το απαραίτητο ποσό συμπληρώθηκε προφανώς με τη συνδρομή ευεργετών και το κτίριο ανήκει πλέον στην Μητρόπολη Χίου.

Βιβλιοθήκη ή Μορφωτικό Κέντρο

Στις πρώτες σκέψεις για την αξιοποίησή του ξεχωρίζει η πιθανότητα λειτουργίας εκκλησιαστικού Μορφωτικού Κέντρου ή βιβλιοθήκης, για να καλύψει τις ανάγκες αρχειοθέτησης και φύλαξης του μεγάλου αρχείου της Μητρόπολης.

Να θυμίσουμε ότι η Μητρόπολη Χίου έχει αναλάβει και την λειτουργία του «Κοκκάλειου» (πρώην Μαιευτηρίου) στην οδό Λιβανού, του οποίου την παραχώρηση ανέλαβε για 50 χρόνια. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ