9.10.2014 10:36

Επεμβαίνει 8 μήνες μετά την καταγγελία!

• ΣΟΒΑΡΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΥΘΜΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Με τον αραμπά διενεργούνται οι αυτοψίες σε αυθαίρετα κτίρια από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου. Πολιτικοί μηχανικοί εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τους υπερβολικά αργούς ρυθμούς ελέγχων, έπειτα από καταγγελίες, γεγονός που οφείλει άμεσα να αντιμετωπίσει η νέα δημοτική αρχή.

Οι ίδιοι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας υπολογίζουν γύρω στις 500 τις εκκρεμούσες αιτήσεις, γεγονός που έχει ως συνέπεια μια αυτοψία να ακολουθήσει έπειτα από 5 – 8 μήνες μετά από την κατάθεση της καταγγελίας, στην καλύτερη περίπτωση, κι αν ομαδοποιηθεί με άλλες που έχουν γίνει σε ίδιο οικισμό.

 «Είμαστε μόνο τρεις υπάλληλοι και με εμένα τέσσερις. Μία αυτοψία μπορεί να πάρει από μίση ώρα μέχρι μία ολόκληρη ημέρα, ανάλογα με το κτίριο. Η Υπηρεσία μας ταυτόχρονα πρέπει να ασχοληθεί και με τα επικίνδυνα κι ετοιμόρροπα κτίρια, τα οποία στη Χίο και ειδικότερα στα χωριά είναι πάρα πολλά», αιτιολογεί τους αργούς ρυθμούς η προϊσταμένη του Τμήματος, Σοφία Αγιασμάτη.

Αγανάκτηση από τους πολίτες

Η καθυστέρηση λειτουργεί επιβαρυντικά για τους πολίτες γιατί, αν υπάρξει καταγγελία για αυθαίρετο, το πρόστιμο μετράει από την ημερομηνία καταγγελίας κι όχι από την ημέρα της αυτοψίας.

Αυτό, σύμφωνα με τους πολιτικούς μηχανικούς, σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το χρονικό διάστημα από την καταγγελία μέχρι την αυτοψία τόσο μεγαλύτερο είναι και το πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης κτισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων.

«Γι’ αυτό ακριβώς προτείνουμε στους πολίτες που έχουν αυθαίρετα να κάνουν χρήση του νόμου που είναι ευνοϊκότατος. Αν δηλώσουν το αυθαίρετο, θα πληρώσουν απλά το πρόστιμο και μετά δε θα τους ενδιαφέρει αν θα καταγγελθεί το αυθαίρετο κτίσμα από τρίτο μιας, εφόσον υπάρχει υπαγωγή στο νόμο, δεν υπάρχει ζήτημα επιβολής προστίμου», ανέφεραν στον «π».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως σημειώνουν, το ζήτημα συνεχίζει να υφίσταται και ζητούν από τη δημοτική αρχή να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η Υπηρεσία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ