13.1.2017 9:48

Έπεα πτερόεντα

ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙΑ ΣΤΗ ΧΙΟ

Από τις αρχές του αιώνα πολλά παράδοξα και παράξενα γεγονότα έχουν συμβεί στο νησί μας και έχουν καταγραφεί από τον τύπο της εποχής.

Στα τεύχη 15 έως και 24 της  «Χιακής Επιθεώρησης» είναι καταγραμμένα αρκετά περιστατικά από ρεπορτάζ των   εφημερίδων  της εποχής μετά την απελευθέρωση το 1912 έως και το τέλος του 20ου αιώνα, με κύριες πηγές την ΠΡΟΟΔΟ και το ΧΙΑΚΟ ΛΑΟ. Μεταφέρουμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα.

  • Απρίλιος 1920:

Τα ποντίκια έχουν είχαν κατακλύσει τη Χίο. Ο δήμος Χίου τα  επικύρηξε  με τρείς δραχμές το ένα. Τη μια δραχμή είχε προσφέρει ο Γεώργιος Χωρέμης.

  • Αύγουστος 1925 :

 Η πρώτη αναρχική ενέργεια. Οι φοιτητές της Νομικής Ν. Λευκάκης, Κ. Παϊδούσης, Γ. Ζολώτας, και Ι. Ψάλτης έδειξαν τα οπίσθια τους στον Αγγλικό στόλο την ώρα που η μπάντα της Αγγλικής ναυαρχίδας παιάνιζε τους Εθνικούς Ύμνους Αγγλίας και Ελλάδας.

  • Μάρτιος 1929:

Πρώτη Μις Χίος ανακηρύχθηκε η Κορνηλία Μανωλάκη, σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Πρόσκοποι.

  • Ιούνιος 1932:

Μία φώκια μπήκε  στο λιμάνι της Χίου. Προφανώς ήταν απρόσκλητη και μάλλον έχασε το δρόμο της.

  • Φεβρουάριος 1934:

Ο Χιώτης Γιάννης Μαυράκης κατάκτησε Χρυσό Βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για την εφεύρεση του φαρμάκου Τριχοφυίνη, για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ