28.7.2015 17:02

Δώρο ζωής από το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» [ΒΙΝΤΕΟ]

ΤΡΕΙΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΣΕ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΚΑΙ ΦΑΡΚΑΙΝΑ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΡΟΠΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΣΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Τρεις συνολικά απινιδωτές αξίας 1.500 ευρώ ο καθένας προμηθεύτηκε και θα τοποθετήσει σε Καρδάμυλα και Φάρκαινα το ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» προσφέροντας ενεργά σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος η Χίος στερούνταν υποδομών.

Με την πολύτιμη μάλιστα βοήθεια των Ιατρών Μ. Πατεινιώτη και Μ. Διδάγγελου το ίδρυμα σεβόμενο την επιθυμία της συζύγου του καπ. Παναγιώτη Τσάκου, ιατρού Ειρήνης Σαρόγλου- Τσάκου θα προχωρήσει στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη χρήση των απινιδωτών.

Εργαλείο Ζωής

Αναφερόμενη στη χρήση του απινιδωτή η κ. Πατεινιώτη εστίασε στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα μηχάνημα που αφορά το κοινό κι έχει σχεδιαστεί για του πολίτες και όχι για τους ιατρούς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα στοιχεία που παρουσίασε λέγοντας ότι στην Ευρώπη κάθε 45’’ σημειώνεται και μία ανακοπή καρδιάς.

«Οι θωρακικές συμπιέσεις, οι εμφυσήσεις, αλλά και η θωρακική απινίδωση, όταν γίνουν 1-2 λεπτά μετά την ανακοπή διασφαλίζουν ποσοστό επιβίωσης άνω του 60%. Έτσι όσο περισσότεροι εκπαιδευτούν στη χρήση του, τόσο περισσότερο μειώνεται το ποσοστό θνησιμότητας», εξήγησε η κ. Πατεινιώτη.

Στο ερώτημα αν η χρήση απινιδωτή μπορεί να προκαλέσει βλάβη ο ιατρός Μ. Διδάγγελος έδωσε άμεση κι ευθεία απάντηση τονίζοντας ότι το μηχάνημα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να μη δίνει ρεύμα όταν δεν χρειάζεται.

Όπως ανέφερε πάντως «εκτός της ενημέρωσης του ιδρύματος Μ. Τσάκος, υπάρχει και σειρά σεμιναρίων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης που μέσω αυτών κάθε εκπαιδευόμενος αποκτά επίσημο πιστοποιητικό που είναι αναγνωρισμένο σε όλες της χώρες της Ε.Ε. και είναι 5ετούς διάρκειας».

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι ενώ πολλοί φορείς όπως για παράδειγμα τα αθλητικά σωματεία, θα έπρεπε να έχουν ήδη ενδιαφερθεί για τη χρήση του μηχανήματος αλλά και της καρδιοαναπνευστικής ανάνηψης, μόνο 300 άτομα μέχρι στιγμής έχουν λάβει πιστοποιημένη γνώση πάνω σε αυτό το αντικείμενο. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ