31.1.2013 15:20

Δοκιμάζεται... η δοκιμή του ΧΥΤΑ

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΣΤ. ΣΟΥΡΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΟΜΑΛΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑΤΟΣ

Στην ανυπαρξία οδικού δικτύου που συνδέει τον κεντρικό δρόμο των Αρμολίων με το ΧΥΤΑ της Νότιας Χίου σκοντάφτει επί του παρόντος η δοκιμαστική λειτουργία του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Όπως εξήγησε στον «π» ο πρόεδρος του ΔΙΑΝΟΧ, Στ. Σουρέλας, η διαμόρφωση του οδικού δικτύου προς τις εγκαταστάσεις της περιοχής είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούν να διέρχονται και να μεταφέρουν τα απορρίμματα τα νέα βαρέα οχήματα που αγόρασε πρόσφατα ο Δήμος.

«Όσο ο δρόμος είναι αρκετά στενός, τα οχήματα δε μπορούν να περάσουν. Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα να μη μεταφέρονται επαρκείς ποσότητες απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ και να «σκαλώνει» η δοκιμαστική του λειτουργία.

Είχαμε υπολογίσει ότι θα είχαμε ένα εύλογο χρονικό περιθώριο μέχρι τη λήξη της δοκιμαστικής λειτουργίας προκειμένου να εκπαιδεύσουμε και το προσωπικό και να θέσουμε σε ενεργό δράση πολλά από τα μηχανήματα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σε ένα μήνα, δηλαδή τέλος Μαρτίου, η δοκιμαστική λειτουργία τελειώνει και ακόμα ο δρόμος δεν έχει δημοπρατηθεί. Εκφράζω ανοιχτά πλέον την έντονη ανησυχία μου», τονίζει ο κ. Σουρέλας.

Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ είναι τόσο κρίσιμη, που πολλά από τα στάδια που προβλέπει η δοκιμαστική του λειτουργία δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το προσωπικό που έχει προσληφθεί από το ΦΟ.Δ.Σ.Α., δεν έχει εκπαιδευθεί στο «χτίσιμο» των σκουπιδιών εντός του ΧΥΤΑ, ενώ οι προσπάθειες τοποθέτησης των πρώτων διχτυών συλλογής βιοαερίου απέβησαν μέχρι στιγμής άκαρπες.

«Η ευθύνη στην Περιφέρεια»

Με αυτή τη φράση ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Π.Ε. Χίου, τονίζοντας ότι κωλυσιεργεί, με αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα του Δήμου να ξεκινάει με σημαντικά προβλήματα.

«Η διάνοιξη του δρόμου είναι θέμα της Περιφέρειας. Δεν καταλαβαίνω γιατί και αυτό το έργο πάει πίσω. Θα έπρεπε ήδη να έχει δημοπρατηθεί και ένα μήνα πριν ξεκινήσει ο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου ο δρόμος παραμένει στο σημείο μηδέν», επισημαίνει.

«Θέμα του υπουργείου»

Το γάντι για τις ευθύνες της καθυστέρησης επέλεξε να σηκώσει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κ. Γανιάρης, λέγοντας ότι το έργο της διάνοιξης και αποκατάστασης της βατότητας του δρόμου είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένουμε να μας αποσταλούν τα τεύχη δημοπράτησης από το Υπουργείο και θα τον δημοπρατήσουμε άμεσα. Εκτιμώ ότι το έργο δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις 700.000 ευρώ. Σε ότι αφορά στην υλοποίησή του αυτή θα είναι άμεση και θα ολοκληρωθεί το πολύ μέσα σε δύο μήνες από την έναρξη των εργασιών», κατέληξε ο κ. Γανιάρης. Ωστόσο, ακόμα κι αν τηρηθεί πλήρως το χρονοδιάγραμμα που υπολογίζει, ο ΧΥΤΑ θα δέχεται απορρίμματα χωρίς να έχει δοκιμαστεί σε συνθήκες και ποσότητες κανονικής χρήσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ