2.11.2015 21:41

Δίχασαν οι προτεραιότητες για τον τουρισμό της Χίου [ΒΙΝΤΕΟ]

10.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Σε κόντρα μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης οδηγήθηκε η συζήτηση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση ποσού 10.000 ευρώ για το έργο «Συλλογή στατιστικών στοιχείων και καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών νέων δυνητικών τουριστικών αγορών».

Παντού αύξηση στη Χίο μείωση

Σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης τα στοιχεία των τελευταίων τριών ετών είναι ιδιαιτέρως αποθαρρυντικά για τη Χίο καθώς με εξαίρεση την άφιξη Τούρκων επισκεπτών υπάρχει συνεχής πτώση  των αφίξεων από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία το 2012 οι αφίξεις των Τούρκων ανήλθαν σε 29.928, το 2013 σε 56.299 ενώ το 2014 σε 65.875.

Απογοητευτική είναι η εικόνα στους ευρωπαίους τουρίστες αφού το 2013 ανήλθαν σε 8.314, το 2013 σε 8.830, το 2014 σε 9.050 ενώ η φετινή τουριστική σεζόν κατέγραψε σημαντική πτώση αφού οι αφίξεις κυρίως μέσω τσάρτερ ανήλθαν μόλις σε 6.213 επισκέπτες.

Την ίδια ώρα ενώ στα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου καταγράφεται θετικό πρόσημο στις αφίξεις (Λέσβος +36,3%, Σάμος +18,2%, Λήμνος +7,5%) στη Χίο καταγράφεται μείωση της τάξεως του -2%, αναφορικά με τα στοιχεία του 2012.

Παράλληλα ενώ στη Χίο υπάρχουν Ευρωπαίοι τουρίστες από Βέλγιο, Νορβηγία, Ολλανδία, Τσεχία, Αυστρία στη γειτονική Λέσβο οι τουρίστες προέρχονται από χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Ισραήλ, Πολωνία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Φιλανδία.

Σύμφωνα με τη μελέτη στόχος του Δήμου είναι η στοχευμένη προσέγγιση νέων αγορών από ευρωπαϊκές χώρες καθώς οι τουρίστες έχουν διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

«Για να καταστεί δυνατόν θα πρέπει να προηγηθεί λεπτομερής καταγραφή και ανάλυση εστιάζοντας στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νέων δυνητικών τουριστικών αγορών», αναφέρεται στην εισήγηση.  

Αντέδρασαν οι αντιπολιτεύσεις

Την αντίθεσή τους με τη διαδικασία της ανάθεσης αλλά και με το ύψος του χρηματικού ποσού που θα απαιτηθεί για τη συλλογή των στατιστικών εξέφρασαν οι επικεφαλείς και οι δημοτικοί σύμβουλοι των αντιπολιτεύσεων με τον Πολύδωρο Λαμπρινούδη να σημειώνει ότι η συλλογή στοιχείων μπορεί να γίνει από εργαζόμενους του Δήμου με τα λιγότερα δυνατά έξοδα.

«Δεν είναι ανάγκη να δαπανήσουμε 10.000 ευρώ που δεν έχουμε. Είναι ακόμα μία απευθείας ανάθεση μέσα στην πλειάδα αναθέσεων της δημοτικής αρχής. Η καταγραφή μπορεί να γίνει ή από τον Δήμο, ή από την Περιφέρεια ή από το Επιμελητήριο Χίου. Όταν το 2011 κάναμε την πρώτη προσπάθεια για να έρθουν οι Τούρκοι τουρίστες δεν κάναμε μελέτες. Ξέραμε το πρόβλημα με τις βίζες και με τις επαφές μας κατορθώσαμε να δώσουμε λύση. Χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες και σε αυτή την περίπτωση η λύση είναι η επέκταση του διαδρόμου. Η ΣΑΤΑ μπορεί να αξιοποιηθεί εκεί όπου πρέπει. Τα λεφτά είναι λίγα και δεν είναι για πέταμα» σημείωσε ο κ. Λαμπρινούδης.  

Στ. Καμπούρης

Μία διαφορετική πρόταση για επιμερισμό του κόστους μεταξύ Δήμου, Επιμελητηρίου και Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων κατέθεσε ο Στ. Καμπούρης.

«Δεν λέμε ότι είμαστε αρνητικοί να ξεκινήσει κάτι νέο στην έρευνα τουρισμού. Είναι δυνατόν όμως, να ερχόμαστε εδώ, ένα μήνα πριν κλείσει αυτή η χρονιά και να λέμε πως θα δώσουμε 10.000 ευρώ και να το κάνουμε 4 μήνες μετά την υποτιθέμενη συνεδρίαση με το αεροδρόμιο που ουδέποτε έγινε;», διερωτήθηκε ο ίδιος διατυπώνοντας την πρόταση για προγραμματική σύμβαση με τη συμμετοχή Επιμελητηρίου και Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων.

Μ. Σκούφαλος

Στα θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα της συμμετοχής του Δήμου στις τουριστικές εκθέσεις ανά τον κόσμο αναφέρθηκε ο Επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μ. Σκούφαλος συνηγορώντας ότι θα έπρεπε η μελέτη να γίνει από εργαζόμενους του Δήμου.

«Θα μπορούσαμε να το κάνουμε μέσα από δικό μας προσωπικό. Έχουμε τα κατάλληλα άτομα και σαν δήμος και σαν Περιφέρεια. Το σώμα κατά καιρούς έχει εγκρίνει δαπάνες για συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις. Ή λοιπόν ομολογούμε ότι πάμε εκεί και κόβουμε βόλτες ή ότι κάνουμε δουλειά. Κι επειδή αναφέρθηκε ότι αυτά τα χρήματα είναι από τη ΣΑΤΑ, η δημοτική αρχή θα έπρεπε να τα δώσει στα δημοτικά και στα νηπιαγωγεία ώστε από τα 500 αιτήματα να μην έχουν γίνει αποδεκτά μόνο τα 10», ανέφερε.  

Μ. Βουρνούς

Στη διαφορετική πολιτική προσέγγιση απέδωσε τις διαφωνίες των αντιπολιτεύσεων ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία απλή συλλογή στοιχείων.

«Δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στο αεροδρόμιο και στην επέκταση και να σταματήσουμε εκεί. Η επέκταση του διαδρόμου είναι μόνιμή μας διεκδίκηση αλλά ταυτόχρονα μέχρι να γίνει το αεροδρόμιο, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους ασχολούνται και θρέφονται από τον τουρισμό να συνεχίσουν να ζουν από αυτόν. Εάν δεν έχει κανείς μπούσουλα για το που πάει η όποια ενέργεια θα πέσει στο κενό», ανέφερε ο κ. Βουρνούς.

Τελικά η εισήγηση της Υπηρεσίας ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τη λευκή ψήφο της Ε. Φρεζούλη και την αρνητική του Μ. Σκούφαλου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ