25.9.2015 14:19

Διαφωνία, για την εμπλοκή του ΟΗΕ στο μεταναστευτικό

ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΝ Ο.Η.Ε. «ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ»

Διαφορετικές απόψεις για την εμπλοκή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο κομμάτι της διαχείρισης του μεταναστευτικού, όταν οι πρόσφυγες εν τέλει μεταφερθούν στο πρώην εργοστάσιο της ΒΙ.ΑΛ., εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των Μ. Βουρνού και Στ. Κάρμαντζη.

Όπως φάνηκε εξ αρχής ο Δήμαρχος Χίου υπερθεμάτισε της εμπλοκής του ΟΗΕ στη ΒΙ.ΑΛ. χρησιμοποιώντας το ως μέτρο πίεσης στους διαφωνούντες παρέδρους των Καμποχώρων που εξέφρασαν ανοιχτά την αντίθεσή τους, στη μεταφορά των μεταναστών στο εργοστάσιο, σημειώνοντας μάλιστα πολλές φορές ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο εγχείρημα που θα τελεί υπό τον συντονισμό του διεθνή ανθρωπιστικού φορέα.

Αντίθετη άποψη, σηκώνοντας τους τόνους αρκετές φορές, εξέφρασε ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης δηλώνοντας ότι «εμείς είμαστε κυρίαρχοι στον τόπο μας και δεν χρειαζόμαστε τον ΟΗΕ για να μας υποδείξει τι θα κάνουμε».

«Εμείς είμαστε αυτοί που ασκούμε διοίκηση και αποφασίζουμε για το μέλλον μας», είπε πολλές φορές, δηλώνοντας ενοχλημένος για το γεγονός ότι η Ύπατη Αρμοστεία εμπλέκεται ενεργά στο κομμάτι της διαχείρισης, προωθώντας τις δικές της λύσεις και προτάσεις.

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει τον ΟΗΕ ως «ασφαλιστική εταιρία» που την πληρώνουν τα κράτη – μέλη της.

«Θα μπορούσαν απλά να δώσουν χρήματα και να διαχειριστούμε σύμφωνα με τις ανάγκες μας, αν θεωρούν ότι έχουμε ανάγκες», είπε ενώ λίγο αργότερα σημείωσε ότι ευχής έργον θα ήταν ο ΟΗΕ να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες σε περιοχές όπως η Συρία.

Ο σχεδιασμός

Στον υπάρχοντα σχεδιασμό των τοπικών αρχών και ειδικότερα του Δήμου αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς ξεκαθαρίζοντας ότι η ΒΙ.ΑΛ. αποτελεί τον πλέον κατάλληλο χώρο ώστε να γίνεται η καταγραφή από την Αστυνομία και το Λιμενικό αλλά και η προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών μέχρι την αναχώρησή τους για τον Πειραιά ή την Καβάλα.

Όπως είπε ήδη έχει δοθεί ήδη στην Ύπατη Αρμοστεία το τοπογραφικό της ΒΙ.ΑΛ. αλλά και του χώρου περιμετρικά του εργοστασίου ώστε άμεσα να προχωρήσει ο σχεδιασμός που θα βασιστεί πάνω στα πρότυπα που θέτει ο ΟΗΕ. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ