2.3.2016 16:55

Δεν του αξίζει αυτή μοίρα…

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΠΕΡΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΑ ΚΑΡΔΑΜΥΛΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ, ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ

Ετοιμόρροπα είναι τα περισσότερα κτίσματα στο ιστορικό  μοναστήρι της Πέρα Παναγιάς στα Άνω Καρδάμυλα, απαράδεκτη η κατάσταση του αύλειου χώρου και ζοφερή η λεηλασία των κειμηλίων και των λειτουργικών του σκευών.  Ντροπή αποκαλούν την κατάσταση  στην οποία έχει περιέλθει το κτίσμα της οικογένειας Αντωνόπουλου. Από τις αρχές του 19ου αιώνα  που κατασκευάστηκε έως και τη δεκαετία του 1970 ήταν λειτουργικό, αλλά από τότε έως τώρα έχει απομείνει το κουφάρι του σε ένα βρώμικο απεριποίητο χώρο, που δεν τιμά και δεν αρμόζει σε κανέναν.

Ιστορία

Το μοναστήρι  διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση και απελευθέρωση των Καρδαμύλων στις μάχες του 1912, οι καλόγριες βοηθούσαν το αντάρτικο σώμα των Καρδαμύλων στις μάχες του Καρφωτού και αυτές ύφαναν την πρώτη Ελληνική σημαία που κυμάτισε στο διοικητήριο της Χώρας.

Κατάσταση

Τώρα βρίσκεται σε τραγική  κατάσταση, αν και περιβάλλεται από τον οικιστικό ιστό ευκατάστατων οικογενειών, οι οποίες αδιαφορούν για το μνημείο, όπως είχαν αδιαφορήσει και για την κατάσταση του Μνημείου των Πεσόντων Καρδαμυλιτών, που βρίσκεται απέναντι από την κεντρική είσοδο του παλιού οίκου του Θεού. Το μνημείο αυτό καθαρίστηκε με τη φροντίδα του τοπικού συμβουλίου, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο  και με τον τάφο των κτητόρων Δημήτρη και Ειρήνης   Αντωνόπουλου, που βρίσκεται  στην αυλή του μοναστηριού, ξεχασμένος, παραδομένος στη λήθη της καταστροφής  παραμελημένος, μέσα στα σκουπίδια. Ο Δ. Αντωνόπουλος ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της επανάστασης και απελευθέρωσης  της περιοχής, το 1912.

Έχουν κλαπεί τα πάντα, έχει αφαιρεθεί η μαρμάρινη αναθηματική  πλάκα  από το υπέρθυρο της εισόδου, καταστράφηκε ακόμη  και ο φούρνος, για να κλαπούν τα χρήσιμα πυρότουβλα. Τα πρώην κελιά των μοναχών έχουνε μετατραπεί σε ερειπιώνες, απλά στέκουν ακόμη κάποιοι τοίχοι, δεν υπάρχουν στέγες, πόρτες , παράθυρα, τα λειτουργικά υλικά  που υπήρχαν έως τη δεκαετία του 19070 έχουν εξαφανιστεί. Η κατάσταση στους χώρους της αυλής απερίγραπτη. Βρωμιά, ακαταστασία, δυσοσμία.

Ενδιαφέρον

Κατά διαστήματα είχε επιδειχθεί κάποιο ενδιαφέρον για επισκευές, αλλά δεν  έγινε  τίποτα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν ενεργοποιηθεί κάποιοι ιδιώτες, προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν δυο ισχυρούς οικονομικούς κύκλους, κάτι φαίνεται ότι κινείται σε καλή κατεύθυνση,  αλλά προς το παρόν τίποτα δεν είναι δεδομένο. Απλά υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ