12.9.2016 21:20

Δεν πείστηκαν οι Βρονταδούσοι

ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙ

Δυναμική σε παλμό ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας οι κάτοικοι του Βροντάδου αντιδρώντας έτσι στην απόφαση Υπουργείου- Περιφέρειας και Δήμου για τη δημιουργία ενδιάμεσου κέντρου κράτησης μεταναστών στην περιοχή του Μερσινιδίου.

Δεκάδες πολίτες από τις 6 το απόγευμα απέκλεισαν την παραλιακή του Βροντάδου στο ύψος της πλατείας του Αφανή Ναύτη, ζητώντας να μη λειτουργήσει καμία δομή φιλοξενίας ή κράτησης στην ευρύτερη περιοχή του Βροντάδου.

Η ήρεμη διαμαρτυρία διαταράχτηκε από άτομα με ακραίες συμπεριφορές, που συμμετείχαν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις στο κέντρο της πόλης στο παρελθόν και που επιτέθηκαν φραστικά στον επικεφαλής της ΛΑ.Σ. Μάρκο Σκούφαλο που ζητούσε η συζήτηση να μεταφερθεί εντός του κτιρίου της Δ.Ε. Ομηρούπολης και όχι στη μέση του δρόμου.

Τα λεγόμενα της Αστυνομίας

Παρών στη διαδικασία ήταν ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Χίου Δ. Αυγερινός που για πρώτη φορά επιχείρησε δημόσια να διαλύσει τους μύθους που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Όπως εξήγησε το κέντρο στο Μερσινίδι δεν θα είναι ούτε κέντρο φιλοξενίας αλλά ούτε και hotspot όπως τεχνηέντως διαδίδουν κάποιοι. Το νέο Κέντρο θα είναι κέντρο κράτησης και σε αυτό θα οδηγούνται μεμονωμένοι άνδρες που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Οριοθετώντας τον όρο «παραβατική συμπεριφορά» ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι περιλαμβάνει άτομα που έχουν υποπέσει σε πράξη που διώκεται από τον βαθμό του πταίσματος μέχρι τον βαθμό του απλού πλημμελήματος. Άλλωστε, όπως είπε, αυτοί που τραυματίζουν έχουν επιτεθεί με μαχαίρια σε ομοεθνείς τους είναι πλέον αντιμέτωποι με την Ελληνική Δικαιοσύνη. 

«Δεν ήταν μετανάστες πίσω από τις σοβαρές κλοπές»

Αναφερόμενος στις περιπτώσεις των σοβαρών παραπτωμάτων ο κ. Αυγερινός έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι πίσω από τις κλοπές και διαρρήξεις του τελευταίου διαστήματος ήταν Αλβανοί αλλά και αθίγγανοι που ήρθαν από την Κρήτη.

«Από τα στοιχεία που έχουμε, οι επιθέσεις αφορούν σε ομοεθνείς τους. Δεν έχουν ποτέ επιτεθεί ή τραυματίσει Έλληνα», είπε ο κ. Αυγερινός.

Παράλληλα ο  Αστυνομικός Διευθυντής ξεκαθάρισε ότι το Μερσινίδι θα λειτουργήσει μόνο σε περίπτωση που διασφαλιστεί ότι η λειτουργία του θα είναι όμοια με αυτή των Δικαστικών Φυλακών Χίου τουλάχιστον από θέμα φρούρησης.

«Θα είναι ένα κλειστό κέντρο όπου ο χώρος θα φρουρείται αυστηρά, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Γι’ αυτό άλλωστε έχουν ζητηθεί 133.000 ευρώ για τη διαμόρφωσή του», επεσήμανε ο κ. Αυγερινός.

Σε ότι αφορά τους αιτούντες άσυλο ο ίδιος υπογράμμισε ότι η διαδικασία εξέτασης ασύλου επιτέλους ομαλοποιείται. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι από τους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, για τους 2.000 εκκρεμεί η εξέταση των αιτήσεων σε δεύτερο βαθμό.

Τέλος ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο έργο της Αστυνομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι καμία κλοπή ή διάρρηξη ή άλλο συμβάν δεν έχει μείνει ατιμώρητο.

Παρά πάντως τις προσπάθειες του Αστυνομικού Διευθυντή Χίου η Δημοτική Ενότητα Ομηρούπολης απέρριψε τη δημιουργία του Κέντρου στο Μερσινίδι κάτι που αναμένεται να γνωστοποιηθεί και επίσημα στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ