20.10.2015 11:08

"Μελίσσι" προσφύγων η προκυμαία [ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ]

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ, ΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ

Ολοένα κι επιβεβαιώνονται τα σενάρια, ότι με το πέρας της τουριστικής περιόδου ο Τσεσμές θα αποτελούσε ακόμη ένα ορμητήριο των Τούρκων δουλεμπόρων. Μετά το κλείσιμο και των τελευταίων ξενοδοχείων στην απέναντι ακτή, οι μεταναστευτικές ροές που καθημερινά έρχονται στη Χίο, αυξήθηκαν κατακόρυφα, αφού ο μέσος όρος των αφίξεων την τελευταία εβδομάδα ξεπερνά τα 1500 άτομα την ημέρα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο χθες Δευτέρα αφίχθησαν στη Χίο 1828 άτομα, την ώρα που μέσα στην πόλη βρίσκονται περί τους 3.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Χθες αναχώρησαν με τα πλοία «Νήσος Ρόδος» και «Blue Star 1» περί τα 1300 άτομα ενώ σήμερα αναμένεται η άφιξη του «Ελ. Βενιζέλους» που στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να μεταφέρει 2.500.

Σκηνές και στην τάφρο

Το πρόβλημα της ανυπαρξίας χώρου για τη στέγαση των μεταναστών είναι αισθητό ιδιαίτερα στον κέντρο. Έτσι με δεδομένη την ανεπάρκεια του Κήπου δεν ήταν λίγοι οι μετανάστες που χρησιμοποίησαν την τάφρο του Φρουρίου για το στήσιμο σκηνών.

Παντού σκουπίδια

Αχαρακτήριστη είναι η κατάσταση που επικρατεί από το πρωί στην προκυμαία και περιμετρικά του Λιμεναρχείου. Χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων έχουν κατακλείσει την χερσαία ζώνη του λιμένα, ενώ παρά τις συνεχείς προσπάθειες των 5 υπαλλήλων της υπηρεσίας καθαριότητας να διατηρήσουν την περιοχή καθαρή, αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Εκατοντάδες πλαστικά, κουτιά, χαρτόκουτες, κάθε λογής απορρίμματα, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του λιμανιού με τις αρχές να τονίζουν ότι η κατάσταση αρχίζει να ξεφεύγει σταδιακά από τον έλεγχό τους.

Αγανακτισμένοι όμως δηλώνουν περίοικοι και καταστηματάρχες στη φτωχιά προκυμαία που όπως τονίζουν νοιώθουν εγκλωβισμένοι κι ανήμποροι να αντιδράσουν. 

Στη Χίο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

Την ίδια ώρα που οι ρυθμοί αφίξεων τείνουν να μετατρέψουν τη Χίο σε Μυτιλήνη, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας πιθανότατα να βρεθεί στη Χίο το Σάββατο

Η συγκεκριμένη επίσκεψη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ιδιαίτερα από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία επισταμένα έχει ζητήσει από το Υπουργείο να απαντήσει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τη ΒΙ.ΑΛ. αλλά και τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης σχετικά με το μεταναστευτικό σε τοπικό επίπεδο. 

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ