3.9.2014 12:34

Βολές Μάρκου για τα «φακελάκια» σε ιερείς

«ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΡΟΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΥΣ

Αντιμέτωπος με την πικρή αλήθεια των ημερών, εκείνη που επιτάσσει μερίδα των ιερέων του νησιού όχι να δέχονται αλλά να απαιτούν (σε κάποιες περιπτώσεις) φακελάκια πριν ή μετά την τέλεση κάποιου από τα μυστήρια της Εκκλησίας, ήρθε και πάλι ο Μητροπολίτης Χίου κ.κ. Μάρκος.

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια κληρολαϊκής συνέλευσης σε χωριό της Χίου, που μεταξύ άλλων τέθηκε και το ζήτημα της «πληρωμής» του ιερέα ή της κάλυψης εξόδων του ναού κατά την τέλεση των Μυστηρίων.

Όπως καταγγέλθηκε στον Μητροπολίτη, δεν είναι λίγες οι φορές που ιερείς απαιτούν από τους πιστούς να καταβάλλουν χρήματα για να τελέσουν κάποιο μυστήριο. Μάλιστα σύμφωνα όσα του ανέφεραν, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ιερείς προφασίζονται ακόμα και την παρουσία φωτορεπόρτερ ή εικονολήπτη σε γάμους και βαπτίσεις ώστε αργότερα να αξιώσουν επιπλέον πληρωμή ως αντιστάθμισμα στην κατανάλωση ρεύματος.

«Ανοιχτοί ακόμα και πολυέλαιοι»

Στην αναφορά των παραπάνω ο κ. Μάρκος δεν μάσησε τα λόγια του. Χαρακτήρισε λάθος τη λογική του «φακέλου» τονίζοντας ότι όλα τα μυστήρια τελούνται δωρεάν και κανένας ιερέας δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιον πιστό να δώσει χρήματα για την τέλεσή τους.

«Ο ιερέας είναι από τον ρόλο του αναγκασμένος να τελέσει οποιοδήποτε μυστήριο. Για να γίνει απόλυτα κατανοητό, είναι σα να έρθει κάποιος, να μου ζητήσει να τον Κοινωνήσω και να του πω πήγαινε να αγοράσεις εσύ το ψωμί και το κρασί.

Όλα λοιπόν τα μυστήρια είναι δωρεάν. Ο πιστός δεν είναι αναγκασμένος να δώσει τίποτα απολύτως. Και οι πολυέλαιοι θα είναι ανοιχτοί και τα φώτα θα είναι ανοιχτά και η καμπάνα θα χτυπήσει και ο φωτογράφος θα χρησιμοποιήσει το ρεύμα του ναού από τη στιγμή που του επιτρέπουμε την είσοδο σε αυτόν.

Αν θέλει μετά ο οποιοσδήποτε να δώσει κάτι στην Εκκλησία είναι αποδεκτό, δεν είναι όμως υποχρεωτικό», επεσήμανε ο Μητροπολίτης καλώντας τους πιστούς να καταγγέλλουν στη Μητρόπολη ότι υποπέσει στην αντίληψή τους με συγκεκριμένα ονόματα και καταστάσεις.

Σε ότι αφορά στα γενικότερα πλαίσια που πρέπει να τηρούνται στα μυστήρια, ο Μητροπολίτης Χίου ζήτησε την τήρηση των παραδόσεων στα πλαίσια του λογικού, όπως για παράδειγμα τη ρίψη ρυζιού, ενώ τέλος παρακάλεσε τους ιερείς να μην προκαλούν ούτε με την συμπεριφορά τους αλλά ούτε και με την αμφίεσή τους.

«Πολλοί σε γάμους και βαπτίσεις βάζουν τα πιο λαμπερά ράσα και γενικότερα ότι πιο καλό έχουν. Αυτό είναι και το λάθος τους. Διότι ο εχθρός της Εκκλησίας σε αυτή την εικόνα θα βρει πάτημα για να μας πολεμήσει», είπε κλείνοντας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ