21.1.2013 10:38

ΒΙΝΤΕΟ: «Η φυλάκιση δεν είναι μέτρο σωφρονισμού ανηλίκων»

- ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΑΝ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ

Με χαμόγελα και δάκρυα χαράς δέχθηκαν την απόφαση του Εφετείου Ανηλίκων Βορείου Αιγαίου, οι γονείς των δύο παιδιών που κατηγορούνταν για διακίνηση, κατοχή, αγορά και πώληση ναρκωτικών ουσιών κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, στα πλαίσια οργανωμένης συμμορίας όπως ισχυριζόταν η Αστυνομία μέσα στην πολυσέλιδη δικογραφία της γνωστής υπόθεσης που ταλάνισε το νησί πριν από 1,5 χρόνο.

Αν και το Πρωτοδικείο Χίου στην πρωτόδικη απόφαση τους είχε απαλλάξει από την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, που αποτελούσε και το βασικό αδίκημα, η ποινή που τους επιβλήθηκε (7 χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα) ήταν κατά γενική ομολογία εξοντωτική.

Οι ισχυρισμοί της Αστυνομίας

Στην πολύωρη διαδικασία της Παρασκευής, βασικό χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η λεπτομερής ανάλυση των γεγονότων, τόσο ο διοικητής του Τ.Δ.Ν. Χίου Γ. Κεβόπουλος, όσο και οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που ήταν μάρτυρες κατηγορίας, επέμειναν στους αρχικούς τους ισχυρισμούς περί οργανωμένης διακίνησης ναρκωτικών στο νησί, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο ένας εκ των δύο ανηλίκων εκτελούσε χρέη γενικού διακινητή ναρκωτικών μέσα στην υποτιθέμενη οργάνωση.

Τα βασικά όμως ερωτήματα αναφορικά με τις λεπτομέρειες της δράσης των ανηλίκων παρέμειναν αναπάντητα από τους αστυνομικούς που περιορίστηκαν στα όσα γνωστά υπήρχαν ήδη στο φάκελο της δικογραφίας.

Εντύπωση όμως προκάλεσε και η αλλαγή στάσης των διωκτικών οργάνων που ενώ στη πρώτη δίκη δεν αναγνώριζαν τους δύο ανήλικους ως «χρήστες» στο Εφετείο αναθεώρησαν τον αρχικό τους ισχυρισμό.

Οι επιστήμονες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξαν οι Εφέτες δικαστές σχετικά με τα όσα κατέθεσαν οι επιστήμονες που παρακολουθούν τους δύο ανηλίκους.

Ο παιδοψυχολόγος του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου Κ. Μπόλιας αλλά και ο υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ Αυλώνας Τ. Χαλδαίος, υπογραμμίζοντας αρχικά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων ενώ κατέληξαν αργότερα στο συμπέρασμα ότι οι φυλακές δεν μπορούν πρακτικά να αποτελέσουν περιβάλλον όπου ο ανήλικος θα αναθεωρήσει τη στάση του απέναντι στα όσα αδικήματα έχει διαπράξει.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης

Η διαδικασία πάντως ήταν ενδιαφέρουσα ακόμα και από δικονομικής άποψης καθώς οι Συνήγοροι Υπεράσπισης ήταν εκ των προτέρων προετοιμασμένοι και ανέλυσαν λέξη προς λέξη τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν μέχρι πρότινος οι δυο ανήλικοι.

Το βούλευμα του Αρείου Πάγου που πρόσφατα υιοθέτησε και το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης και το οποίο αποφαίνεται ότι οι τηλεφωνικές υποκλοπές όχι μόνο δεν αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο, αλλά δεν δύναται να στοιχειοθετήσουν κατηγορία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης με το Εφετείο Ανηλίκων να αποδέχεται εν τέλει και τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Η απόφαση

Η 5ωρη εξέλιξη της υπόθεσης έκλεισε με την αγόρευση του Αντιεισαγγελέα Εφετών Βορείου Αιγαίου Παν. Καψιμάλη, ο οποίος δίνοντας βάση περισσότερο στο σωφρονισμό των ανηλίκων και λιγότερο στους ισχυρισμούς της Αστυνομίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιγραφόμενες από τη δικογραφία πράξεις ναι μεν τελέστηκαν, όχι όμως κατ΄ επάγγελμα, κατά συρροή και κατά συνήθεια.

Έτσι λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Παρασκευής οι 3 Εφέτες θεωρώντας ότι οι ανήλικοι έχουν πλέον σωφρονιστεί έπειτα από 14 μήνες φυλάκισης, τους επέβαλε την ποινή των 30 μηνών και ένταξη στα αναθεωρημένα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται μέσα από το άρθρο 122 του Ποινικού Κώδικα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο νέοι μετά από ένα μήνα και έχοντας εκτίσει ποινή φυλάκισης που αγγίζει το ½ της τελεσίδικης ποινής θα δουν την έξοδο των φυλακών.

Οι δηλώσεις

Ματθαίος Μανάρας

«Εξ’ αρχής το κατηγορητήριο ήταν προβληματικά σε ότι αφορά στο κομμάτι των ανηλίκων. Ελάχιστα από όσα περιγράφονταν αρχικά μέσα σε αυτό, ίσχυαν στην πραγματικότητα και εν τέλει αποδείχθηκαν μέσα στην ακροαματική διαδικασία.

Σήμερα αποδείχθηκε αυτό το οποίο ισχυρίζονταν τα παιδιά από την αρχή. Ότι πέρα από το γεγονός ότι ήταν περιστασιακοί χρήστες και ενίοτε έκαναν μικροδιακίνηση μεταξύ τους δεν συνέβη τίποτα άλλο. Χαίρομαι γιατί το Εφετείο έδωσε μία ευκαιρία ζωής για τα δύο παιδιά».

Ξ. Πιπίδης

«Ήταν μία σωστά δομημένη δίκη και μας δόθηκε η ευκαιρία να αναπτύξουμε όλα μας τα επιχειρήματα. Οι Εφέτες άκουσαν με προσοχή όσα είχαμε να πούμε και εν τέλει κατέληξαν στο να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στους δύο ανήλικους που μετά την αποφυλάκισή τους θα παρακολουθήσουν τα ειδικά προγράμματα όπως έκαναν μέχρι σήμερα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ