8.10.2016 18:34

Βάζουν και το ΕΣΠΑ στο «παιχνίδι» του προσφυγικού

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 632.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΧΙΟΥ, ΛΕΣΒΟΥ, ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΚΙΛΚΙΣ

Όταν μιλούσε ο Δημήτρης Μάρδας για Σύρους επενδυτές, προφανώς και... το πίστευε. Δεν ήταν, δηλαδή, απλά μια «ατάκα», που έμελλε να γράψει ιστορία στη σύγχρονη... πολιτική ιστορία. 

Αυτό επιβεβαιώνει τουλάχιστον και η δράση «Growth», ελληνιστί «ανάπτυξη» που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο οποίο κλήθηκε να συμμετάσχει μεταξύ άλλων και το Επιμελητήριο Χίου.

Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία με τον πλέον επίσημο τρόπο, βάζει στο «παιχνίδι» μερίδα προσφύγων αναγνωρίζοντας έτσι το δικαίωμά τους στη μόνιμη εγκατάσταση αλλά και στην παραγωγική διαδικασία της χώρας.

Κι ενώ η πολιτεία θέτει ως μία από τις προτεραιότητές της τον εντοπισμό «επενδυτών» ανάμεσα σε Σούδα και ΒΙ.ΑΛ.,  ο επιχειρηματικός κόσμος ακόμα περιμένει τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» τα οποία υποτίθεται ότι θα γίνονταν γνωστά τον Σεπτέμβρη. Κατ’ αντιστοιχία των ανωτέρω, καθυστέρηση αναμένεται και στην ημερομηνία υποβολής προτάσεων στον αναπτυξιακό νόμο, που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.

 

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να ανιχνεύσει και να κινητοποιήσει εκείνους τους πρόσφυγες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα.

Η πρόταση απευθύνθηκε στα Επιμελητήρια Χίου, Σάμου, Λέσβου, Κιλκίς αλλά και άλλων χωρών όπως της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, ενώ στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμμετάσχει και η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) «Άρσις».

Στην πρώτη φάση του προγράμματος θα επιχειρηθεί η ανίχνευση προσφύγων που επιθυμούν να αναπτύξουν επιχειρηματική δράση. Στη δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η παροχή εκπαίδευση και η κατάρτιση των γκρουπ, όσων προσφύγων επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.  Στην τρίτη φάση θα οργανωθούν σχήματα στα οποία θα συμμετάσχουν μέντορες αλλά και επιχειρηματικά στελέχη που θα λειτουργούν συμβουλευτικά στο νέο ξεκίνημα των προσφύγων.

Στην τελική φάση του προγράμματος προβλέπεται διασυνοριακή συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα αφομοίωσης των προσφύγων στην τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους

Απαντώντας πάντως στο αίτημα για συμμετοχή στο πρόγραμμα η διοικούσα επιτροπή του Επιμελητηρίου αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη στο συγκεκριμένο εγχείρημα με τη λογική ότι για το τοπικό Επιμελητήριο προέχει η αξιοποίηση των μέτρων του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Leader Αλιείας προς όφελος των μελών του. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ