4.6.2013 10:53

Αυξάνει η ανεργία και στη Χίο

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΟΙ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

Η ρήση «μάθε τέχνη και άστηνε» επιβεβαιώνεται πλήρως από τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας με αφορμή τη συμπλήρωση της ετήσιας έκθεσης για τη Χίο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αφού παρά την ανεργία που καλπάζει, ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν οι εργατοτεχνίτες και γενικότερα επαγγέλματα που τείνουν να εξαφανιστούν από τα μηχανογραφικά δελτία του Υπ. Παιδείας.

Η ανεργία

Σύμφωνα με τα πρωτογενή στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΕΛΣΤΑΤ για τη Χίο η ανεργία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις που φθάνουν μέχρι και τις 8 μονάδες. Έτσι ενώ μέχρι πέρυσι η ανεργία κυμαίνονταν στο 13,4% στις αρχές του 2013 εκτινάχθηκε στο 21,3% με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο ότι η χρονιά θα κλείσει με τους ανέργους του νησιού να φθάνουν στο ποσοστό του 25%.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο

Τα σκήπτρα της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο κρατάει η Λέσβος με ποσοστό 22,7% ενώ αμέσως μετά ακολουθεί η Σάμος με 22%.

Τα περιζήτητα επαγγέλματα

Την ίδια ώρα πάντως που τα ποσοστά της ανεργίας παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, επαγγέλματα όπως οι εργατοτεχνίτες ή οι απασχολούμενοι στον τουριστικό κλάδο σημειώνουν παράλληλη αύξηση της ζήτησης στο πεδίο της αγοράς εργασίας.

Κύριο χαρακτηριστικό μετά το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς στην Τουρκία, είναι η ζήτηση στελεχών τουριστικών επιχειρήσεων που είναι καλοί γνώστες όχι μόνο της Αγγλικής αλλά και της Τουρκικής γλώσσας γεγονός που καταγράφεται και από τα στελέχη του ΟΑΕΔ Χίου.

Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων και μοτοσικλετών, άτομα για μεταφορά και αποθήκευση είναι ψηλά στη ζήτηση ενώ ακολουθούν τα ήδη γνωστά επαγγέλματα όπως των ιατρών και των δικηγόρων που παρουσιάζουν πτωτική τάση της τάξεως του 40%.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ